Почистване на интеркулер на G4-ASZ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Почистване на интеркулер на G4-ASZ

Мнениеот kok12 » Съб 28 мар 2009 19:44

Колеги,някой да му се е налагало или да го е правил това с почистването на интеркулера (ОТВЪТРЕ) ?
Споделете с какво/и препарати в домашни условия може да се направи почистването му.
Начина на сваляне
Начина на почистване
Препарати

Поздрави

Потребителски аватар
djdaka
Автомобил: VW Tiguan R-line
Двигател: CUV 150hp

Re: Почистване на интеркулер на G4-ASZ

Мнениеот djdaka » Съб 28 мар 2009 20:35

Здравей колега. Та кулера го почистих и от вън и отвътре, свалих го , вътре го почистих с нафта, а накрая с бензин промивка и го оставих да изсъхне и тогава монтирах.
Поздрави.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 29 мар 2009 2:36

Искам да използвам тази тема за да питам и аз за моя кулер. Тръбите на турбото са ми омаслени и част от съветите бяха да видя дали има масло в кулера. Онзи ден развих долния маркуч, който влиза в кулера и от там изтече не повече от 20г масло, ако въобще и толкова имаше, капки някакви. Има ли друг вариант за проверка или и това е достатъчно? В смисъл, като има масло би трябвало и от там да тече, все пак е най-ниската точка...

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Нед 29 мар 2009 12:07

единак написа:Искам да използвам тази тема за да питам и аз за моя кулер. Тръбите на турбото са ми омаслени и част от съветите бяха да видя дали има масло в кулера. Онзи ден развих долния маркуч, който влиза в кулера и от там изтече не повече от 20г масло, ако въобще и толкова имаше, капки някакви. Има ли друг вариант за проверка или и това е достатъчно? В смисъл, като има масло би трябвало и от там да тече, все пак е най-ниската точка...

За същия тип мотор ли пишеш,защото ако е така,връзката не е най-долния край,а самия кулер е под ъгъл леко и в него се сабира предполагаемо разбира се изпаренията (тиня). На мен ми сълзи от тази връзка и си мисля,че се е напълнил и прелива от връзката,затова искам го промия

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 29 мар 2009 12:37

Да, забравих да уточня. Двигателя е АФН. Като се замисля и при мен кулера е под наклон, но въпреки всичко ако има масло само в частта под връзката, то ще е съвсем малко и не съм сигурен дали си заслужава упражнението.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Нед 29 мар 2009 16:00

Повярвай,заслужава си,стига да се направи както подобава

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 30 мар 2009 20:06

смъкваш всичко маркучи кулер и с нафта даже моя и после го промих с вода ама после като го сложих преди да сложа долния маркуч запалих колата и исфорсирах за малко да издуха водата и е ок обаче ако кулера ти се смъква като моя mhihi mhihi горното болтче death за него сум загубил половината време от цялата манипулация да го развия и завия

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 01 апр 2009 11:25

@kok12, не ми се е налагало да свалям моят досега, нито да го чистя, но като имам представа къде се намира, си мисля, че най-лесно ще се свали, след като се махне предната броня.

Вътрешно Intercoolera се почиства с нафта. Пълни се и започваш да го клатиш, след това изсипваш. .... и така докато не остане масло, вътре. Добре е да се остави около 48 часа, за да изсъхне хубаво. Има и някакъв друг препарат (на който му забравих името :Mr Green Fun ) опасността при него е, че ако coolera е много стар, има опастност да го разяде и повреди тотално.

Външно се почиства с препарат "Зебра", накисваш добре и изплакваш, докато ти хареса резултата.

След като имаш съмнения, че кулера е пълен с масло, е добре да започнеш по обратния ред. Кой вкарва маслото в системата? - турбото. Защото, дори и след направената профилактика, има опастност скоро след това, ефекта да е същият.

По този начин се почистват системите на камионите, предполагам, че ще ти свърши работа и при леката кола :wink:

Ще се радвам ако можеш да направиш някоя друга снимка на кулера и маркучите, при демонтажа и почистването, за да можем да видим и добием представа :) .

Успех!

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 01 апр 2009 21:08

Мисля,да направя манипулацията тази събота,но стига да съм по-добре здравословно.
Мисля,да го почиста с бензин и коресели,тъй като тези два продукта ще се изпарят по добре,а и ще го почистят добре,но това в събота.
Притеснявам се само да не го засегна с бензина и кореселина

Поздрави

Потребителски аватар
gomez
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gomez » Чет 02 апр 2009 17:14

Предполагам, че за почистване орвътре става и MEGLIO - обезмаслител ?

И наистина заснеми процедурата, за да видим как става и дали е лесно !!!
Успех.

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Нед 26 апр 2009 1:20

Внимавай с кореселина! Кофти е за пластмаса.

Потребителски аватар
rocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky » Съб 01 май 2010 12:57

интересна тема колеги, някой да приложи снимков материал. :oops:

Потребителски аватар
turbalan1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот turbalan1 » Съб 01 май 2010 13:28

Aз кулера го почистих отвътре с бензин,като го напълних до половината и го разклата бая пъти(падна стршна мизерия.а от вънка го почистих с меглио.четчица и маркуча, а също така на края наврях маркуча и в кулера и го изплакнах хубаво с вода.Накрая обърнах маркуча на прахосмукачката да духа на вън а не да СМУЧЕ и продухах кулера от вътре да поисъхне.Стана перфектно съжелявам че не нарпавих снимки.Ааа забравих да кажа че за целта свалих предната броня щото иначе поне при мен неможе да се свали кулера. :да:

Потребителски аватар
The_Game
Автомобил: Golf IV
Двигател: ALH 1999

Мнениеот The_Game » Съб 01 май 2010 16:39

turbalan1 написа:Aз кулера го почистих отвътре с бензин,като го напълних до половината и го разклата бая пъти(падна стршна мизерия.а от вънка го почистих с меглио.четчица и маркуча, а също така на края наврях маркуча и в кулера и го изплакнах хубаво с вода.Накрая обърнах маркуча на прахосмукачката да духа на вън а не да СМУЧЕ и продухах кулера от вътре да поисъхне.Стана перфектно съжелявам че не нарпавих снимки.Ааа забравих да кажа че за целта свалих предната броня щото иначе поне при мен неможе да се свали кулера. :да:

Да и аз направих така, само че го измих с нафта, но то няма такова значение

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 01 май 2010 18:57

и ефекта е от цялото упражнение е .....психологически :))

Върни се в “Дизелови агрегати”