Въпроси за PASSAT B5.5 Variant 1.9 TDI

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Nicci_
Автомобил:
Двигател:

Въпроси за PASSAT B5.5 Variant 1.9 TDI

Мнениеот Nicci_ » Пон 21 май 2012 23:30

Добър вечер.

Съжалявам, ако съм сгрешил форума, но доколкото прочетох, тук се пише за колите с дизелов двигател.

Та ситуацията ми е следната - наскоро се сдобих с PASSAT Variant 1.9 TDI 12/2003, обем на двигателя 1896 ccm, за който имам няколко въпроса:

Първо - как да разбера каква модификация е двигателя - AWX или AVF?

Второ - при положение, че миналата година по пътя счупих предна пружина, което наложи смяна на пружината и амортисьора, със стар взет от автоморга (само десния е сменен), може ли левият амортисьор да е сдал багажа и да се чува отвратително тракане при каране по леките неравности на хубавите български пътища (чува се само при дупки - особено силно при кофти наредени павета). Случайно докато се мотаех около колата бутнах с крак лявата гума докато колата беше паркирана и волана завъртян на дясно и се чу същото тракане, каквото се чува при каране по неравности.

Трето - ако е за смяна амортисьора - само единия ли да сменям (четох, че се сменят по двойки), и дали да сменям и пружината, или тя си е надер, докато не омекне или не се счупи?

Четвърто - при стартиране на колата, от климатика има отвратителна миризма. Доколкото знам, не е преглеждан от 2006 г., а из форума прочетох, че трябва да се сменя маслото на всеки три години?

Пето - наскоро лампата за проверка на спирачките светна, но при следващото запалване, след около 10 часа, лампата не светеше. Дисковете имат малък ръб (около милиметър), а накладките са сменяни преди 1.5 години и около 35 000 километра, основно градско каране из София. Може ли да ми препоръчате сервиз, в който могат да проверят какво точно е станало, ако в компютъра се пази лог, с тази информация, а ако не - сервиз в който мога да разчитам, че ще направят прегледа като хората.

Благодаря.

Nicci

Потребителски аватар
unitop
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпроси за PASSAT Variant 1.9 TDI

Мнениеот unitop » Вто 22 май 2012 8:23

Имаш нужда от помощ.
Ще ти препоръчам сервиз, от който съм много доволен.

viewtopic.php?f=13&t=267671&hilit=%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

Обади се после ще очаквам да чуя мнението ти.
Аз съм минал през Jetta, сега карам Vento и Passat B5.5 TDI - като твоя. Все този човек ми ги подължа - вече 10 г.

Последна промяна от unitop на Вто 22 май 2012 8:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Вто 22 май 2012 8:38

кода на двг го пише в големия талон,на блока на самия двг и на лепенка в багажника при резервната гума (може да е махната)
окачването трябва да се прегледа при този модел е доста специфично (алуминиеви носачи)
ако са за смяна амортисьорите реагира много остро на неравностите (хлопа) при различни препятствия примерно релси се клати наляво-надясно
амортисьорите се сменят и двата
пружините стига да са еднакви няма нужда да се сменя(има едни цветни чертички трябва да са еднакви и на двете)
лампата на спирачките може да свети заради износени накладки или ниско ниво на спирачната течност

Потребителски аватар
joro^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro^ » Вто 22 май 2012 9:51

Първо-до долкото помня всички AWX бяха с 5 -скорости
Второ-първо прегледай носачи и тампони след това набеждавай амортисьора
Трето-по-принцип е хубаво да ги сменяш комплект 2х2 за пружината само гледай да са еднакви на височина
Четвърто-за климатика колега zfa159 може да ти помогне
Пето-коя лампа имаш впредвид ако е червената която свети като вдигаш ръчната спирачната ти течност е намаляла но всъщност беше да ти го изпише на фиса така ,че най вероятно е жълатата така ,че се приготви скоро време да ги смениш.

Nicci_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nicci_ » Вто 22 май 2012 10:51

Пасата е с 6 скорости.
Големия талон не е в мен в момента, та не мога да видя кой двигател е.
Свети жълтата лампа на спирачките.
Както казах, след като светна веднъж и угасих колата (светна точно преди да се прибера) и след това като я запалих отново нищо не светеше. Понеже ми беше доста по лесно да проверя спирачната течност, реших да го напарвя. Стори ми се малко, отидох и си купих от ШЕЛ, каквато пишеше в книжката да долея. Долях около 10 грама и течността отиде на максимума, та сега си имам шишенце, дето не знам ще ми потрябва ли преди да му изтече срока на годност. Иначе на дисплея, като светна лампата изписа проверете накладките (Check Brake Pads), иначе колата си спира прекрасно, поне за момента.

Ако се окажат носачите или тампоните - всички накуп ли трябва да ги сменя, или само скапалите се?

Може ли да кажете някакви цени на носачи, амортисьори, пружини, накладки, дискове за спирачките (става дума за оригинални, или за заместители от които сте доволни). Понеже прегледах форума, забелязах, че в пловдив има комплект носачи за 309 лв. от който хопрата са доволни, както и тези с които е по принцип колата, за 900 лв., но го четох в сайта за Пасат, а не в дизелови агрегати и ме притеснява, да не са различни.

Благодаря за отговорите. В сервиза ще мина при първа възможност.

N

Върни се в “Дизелови агрегати”