Ауди 80 1,6 RA мигане на лампа за подгрев

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kompresor
Автомобил: Audi 8D Avant
Двигател: AEB 1996
Контакти:

Ауди 80 1,6 RA мигане на лампа за подгрев

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 21:16

Колата е Ауди 80 дизел с мотор 1.6 турбодизел интеркулер 80 коня с код RA, колата няма компютър, прост предкамерен дизел с турбо.
Проблем с подгряването чисто и просто няма, подгрява си и запалва студена без никакъв проблем. Интересното за мен е, че има едно мигане на лампата за подгрева? Когато дам на контакт лампата светва за 3 сек и започва да мига, подгрява бавничко около 30 сек, и пали без никакъв проблем.
Търся информация какво би могло да означава това мигане ? Когото питам с дизел всеки казва че му свети постоянно лампата докато подгрява и след като подгрее си изгася, при мен свети постоянно 3 секунди и след това докато спре подгрева мига.
:roll:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Re: Мигане на лампа за подгрев

Мнениеот веселин » Сря 07 ное 2012 21:25

Някоя подгревна свещ е сдала богу дух !!! .... или предпазителя за подгревните свещи е в период на полуразпад .... провери го и него ..... 50 А - лентов алуминиев предпазител в една пластмасова кутийка някъде в горната част на коша .... и другият вариант е релето на подгревните свещи ......
има и една моя хипотеза друга - да си с различни свещи .... с различна продължителност на интервал на подгрев - бързи и бавни :talk:

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 21:34

Релето го смъквах имаше навита тел вместо бушон.Разглобих го, почистих контактите на реленцата вътре. Сложил съм му бушон на който пише 30 ампера за автоусилвател, от 2 дни карам не е изгорял. Измерихме консумацията на свещите от 60А започва да спада с течение на подгрева. Ако са с консумация по 15А 4 свещи са си 60 А. Но подгрява бавно. Ампеража на бушона може ли да има отношение към мигането на лампата? Различните свещи дали може да са виновници за това че подгрява бавно, и мига лампата ?
Сложил съм вътрешността на такъв бушон http://www.google.bg/imgres?um=1&hl=bg& ... 0,s:0,i:63
Предпазителя явно трябва да е такъв http://www.google.bg/imgres?um=1&hl=bg& ... 0,s:0,i:63

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 07 ное 2012 21:38

Сложи 50 А - 2,50 лв. е .... това си е номинал в заводската инсталация .... има ли смисъл да се експериментира .... след като заводът производител е казал 50 А
На стария Голф беше пластина с успоредни стени - нямаше такива чупки , но щом е 50 А , няма значение с каква форма е :talk:
а дали и акумулаторът ти е в норма на отдаван ток ....

Последна промяна от веселин на Сря 07 ное 2012 21:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 21:43

А иначе това бавно подгряване може ли да е от различни свещи ? Не съм ги вадил до момента и не знам какви са, май е време да го направя. Дори през лятото подгряваше бавно, но подгрее ли пали от първия оборот. Тя системата недоумявам как може да разбере че свещите са различни та да ми сигнализира с мигане на ламБата :roll:

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 07 ное 2012 21:48

Значи - през лятото въобще не трбва да ти мига и да свети лампата за подгрева - има датчик за температурата на охладителната течност - и според тази температура дава ток или не към подгревните свещи .... само сутрин ми е светвала за две секунди .... ако съм карал и я загася ..... до три часа след това не ми е светвала лампата .... поне докато не падне температурата на антифириза

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 21:50

НАли като се придържаме към това, че карам предкамерен дизел, който без подгряване... не пали. НЕ е ТДИ с компютър и електроника. От 4 месеца я карам постоянно ми подгрява бавно, но пък пали без колебания.
Имам три датчика за измерване температурата на охладителната течност. Един на тройника зад помпата, и два срещуположно разположени на задната част на главата където влиза маркуча в главата.

Потребителски аватар
веселин
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 07 ное 2012 21:59

kompresor написа:НАли като се придържаме към това, че карам предкамерен дизел, който без подгряване... не пали. НЕ е ТДИ с компютър и електроника. От 4 месеца я карам постоянно ми подгрява бавно, но пък пали без колебания.
Имам три датчика за измерване температурата на охладителната течност. Един на тройника зад помпата, и два срещуположно разположени на задната част на главата където влиза маркуча в главата.

Знам за какво ти говоря - осем години съм карал 1V двигател .... идентичен с твоят - разликите са в турбината и интеркулера - споко .... !!!
Над 50 гр. на антифриза - лампата на подгрева не трябва да свети при контакт от ключа !!!

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 22:02

Така, единият от трите датчика ще да е за термометъра на таблото който ми показва температурата.Вторият ще да е за подгрева, третият не знам за какво е. Има и четвърти сложен на магистралата на турбото който включва ел водната помпа но той е отделно от тази инсталация. Как да позная кой е датчика за подгрева ? Единия е на тройника зад помпата другите два са точно един срещу друг сложени на щуцера който влиза в главата отзад.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 07 ное 2012 23:22

Понеже и аз участвах в меренето....
Въпросът, който е интересен и за мен е какво е това мигане. Мигането не е свързано с липса на контакт в датчика (който и да е от 3-те), не е лош контакт в предпазител или в силовите жици. Мигането е ритмично, през равен интервал, това е съвсем закономерно, като индикация за нещо. През всичкото това време си има пълноценно подгряване без прекъсвания в релето. 99,999% всички свещи са здрави.

Карал съм 1.6ТД на Голф, но такова нещо не съм наблюдавал. При Голфа релето беше на таблото "в краката на шофьора" и представляваше кутийка подобна на реле за мигачи примерно и се натикваше на цокъл. Предпазителя си беше пластинка с държател и се намираше в двигателния отсек. На колегата релето е друго, представлява доста по-голямо монолитно, самостоятелно блокче, предпазителя си е на него.

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 23:36

Благодарности на колегата milmar, който се отзова веднага. :bowdown
Интересно е наистина, че мигането е ритмично, както казваш си е чисто и просто индикация за нещо :dontknow:

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 07 ное 2012 23:59

Май че намерих нещо, но е на руски, който ми е малко непонятен, де да беше на английски :mrgreen:
http://www.audipiter.ru/forum/index.php?showtopic=2229

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 08 ное 2012 8:08

Тук обсъждат вариант на мигане, след като двигателя е запален и си караш примерно. Оказало се е откачена от вибрациите жица към термодатчика. Говорят си за някаква схема за B4 или B2, която вероятно била същата като на твоята кола, обаче аз линк към схема не видях.

Така или иначе твоя случай е друг: ламбата мига единствено преди палене, по време на подгрев. Освен това в момента ма мигане подгрева си работи нормално, в смисъл има постоянно напрежение към свещите. Според мен нямаш някакъв сериозен проблем с колата си, но все пак е интересно какво е това мигане.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Ауди 80 1,6 RA мигане на лампа за подгрев

Мнениеот emo-gar » Чет 08 ное 2012 17:09

Само да не ви забъркам...имам някакъв спомен за подобен ефект-подгревното реле (е,не е просто реле),та към него имаше нещо като "обратна връзка"-връща се една тънка жичка от шината на свещите.Демек е потвърдено на релето,че действително има напрежение на шината.Само не съм сигурен ,на Голфовото реле ли го гледах или на Нисанското...Та дефекта беше в спукана спойка на платката на релето,понякога не работеше и мигаше подозрително,макар да подгряваха паралелно свързаните свещи.

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Re: Ауди 80 1,6 RA мигане на лампа за подгрев

Мнениеот stivenj » Чет 08 ное 2012 17:50

Имах същия проблем,оказа се хлабава връзка на предпазителите 50А,тези които се намират на акумулатора на клемата + една черна кутия с няколко предпазителя,притегнах ги и се оправи.

Върни се в “Дизелови агрегати”