passat 2007 2.0 tdi много пуши

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
frec
Автомобил:
Двигател:

passat 2007 2.0 tdi много пуши

Мнениеот frec » Сря 31 окт 2012 18:47

здравейте,
последно време много ми пуши пасата, направо съм като икарус. днес го закачиш на ваг кома да видя за евентуални проблеми, но няма да се размина без ваша помощ :)
това което ме притеснява са стойностите на Exhaust Gas - Recirculat. (spec.). това 1388.8 на празен ход доколко е нормално. според ross-tech са му зададени граници 200-450, както и за Exhaust Gas - Recirculat. (actual).
Стойностите на дюзите горе долу са в норма с малки изключения.
интересното е че започва да пуши след като започне да загрява. след около 40-50 градуса на маслото. като спра на място от пушека минава и под колата и го вкарва в купето - доста неприятно е.
като подавам газ гледах че стойностите като че ли стават една идея по-нормални. забравил съм да запиша оборотите на двигателя, но по стойностите на дюзите може да се ориентирате, когато за дюзите са 0 - съм подавал газ. когато стойностите са <> 0, е на празен ход.

Двигателя е BMR 2.0 tdi 170 ks. допълнително е чипнат.

пушека не е чисто бял - по-скоро прозрачно сиво син. антифриза не ми изчезва. за масло не съм 100% сигурен, че предния път доливах около литър за 15 000 км.

Другото което ми е странно - пуши на място , т.е. турбото не би трябвало да има връзка (евентуално да гори масло през турбото), затова се насочих да логвам всичко което има връзка с количеството въздух към двигателя.

Грешки нямам записани. освен това колата си върви прилично, няма забивания и т.н.

Много се надявам да локализираме проблема, дори и да стигна до сервиз накрая да имам представа за какво ще става дума.

Потребителски аватар
cancro
Автомобил: VW Golf IV 1.9 TDI
Двигател: AJM 1999
Контакти:

Re: passat 2007 2.0 tdi много пуши

Мнениеот cancro » Сря 31 окт 2012 19:42

Пушека на кво мирише масло, нафта...Може да е турбиненото, може да е дюза. :?:

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Сря 31 окт 2012 20:02

не мога да определя на какво мирише. много силно задушлив е. по-скоро мирише на неизгоряла нафта, но не искам да подвеждам с това. затова направих малко логове. ако трябва ще направя и още. ако нещо изглежда наред и евентуално се вижда че не е проблем - пишете и това моля.
между другото на турбото откъм студената част има малко масло (което знам че е зле като цяло).
другото интересно е че както съм написал отначало като запали не пуши, а след като достигне някакви градуси. (евентуално затова и аз си мислех че може да е в турбото причината), но пък на празен ход. турбото не трябва много много да работи.

Потребителски аватар
SCALE
Автомобил: Seat Leon TDI 110 hp
Двигател: AHF 2000

Мнениеот SCALE » Чет 01 ное 2012 12:22

Може да е от ДПФ-а - опитва да се очисти . Може би иска 30-40 км на магистралата ?

( вентилатора на радиатора включва ли се по време на пушенето ? )

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Чет 01 ное 2012 12:38

ДПФ няма - софтуерно и хардуерно премахнат.
освен да е грешка при премахването (което се съмнявам, защото беше при Брезел ).
сменян е и EGR с нов.
ще видя за перката дали се включва допълнително. не ми направи впечатление.
гледах по показания на други колеги - тая стойност на Exhaust gas spec , която при мен твърдо си стои на idle на 1388.8 , при тях е доста по-близо до actual стойността.
никой не писа дали това е показание за нещо, а аз на това най много се надявах :)
за ДПФ-а да добавя - повечето показатели би трябвало да съм ги проверил - 0% load и почти всичко му е на 0%, не би трябвало да се мъчи да прави каквато и да е регенерация.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Чет 01 ное 2012 17:35

frec написа:Двигателя е BMR 2.0 tdi 170 ks. допълнително е чипнат.

frec написа:
гледах по показания на други колеги - тая стойност на Exhaust gas spec , която при мен твърдо си стои на idle на 1388.8 , при тях е доста по-близо до actual стойността.
никой не писа дали това е показание за нещо, а аз на това най много се надявах :)

Това са исканите стойности от дебитомера за контрол на ЕГР клапана. В МАП картата са ти зададени максимални стойности и така ЕГР-а не се отваря, тъй, като в действителност те никога няма да бъдат достигнати :wink:

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Чет 01 ное 2012 18:11

Dobromirski написа:
frec написа:Двигателя е BMR 2.0 tdi 170 ks. допълнително е чипнат.

frec написа:

Това са исканите стойности от дебитомера за контрол на ЕГР клапана. В МАП картата са ти зададени максимални стойности и така ЕГР-а не се отваря, тъй, като в действителност те никога няма да бъдат достигнати :wink:

супер, това отпадна :) да се насочвам към дюзи и турбо тогава така ли ?
показания на дюзите около тия стойности които съм дал - нормални ли са? или по-скоро да гледам за проблемна дюза?
тая на 2ри цилиндър като че ли най много се разминава с целта?

Потребителски аватар
Dobromirski
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Чет 01 ное 2012 18:51

Що се отнася до показанията които виждаш за дюзите :
Dobromirski написа:ECU-то , няма как да разбере какво е реалното количество впръскано гориво и какво всъщност е състоянието на дюзите. Това, което виждаш на 13-ти канал всъщност е корекцията на гориво, която ЕЦУ-то прави за да запази плавното въртене на коляновият вал . Обяснявам :
По датчика на коляновият вал, ЕЦУ-то "вижда" ъгловата скорост на въртене за всеки такт. Ако по някаква причина при някой от тактовете, вала избързва или изостава се прави корекция на впръскването. Целта е коляновият вал да се върти максимално равномерно. Именно големината на тази корекция за всеки цилиндър виждате на 13-ти канал :) .
Да, причината може да е проблем във впръскването на самата дюза, но със същата тежест, проблема може да е от проблем в компресията на цилиндъра(клапан, сегмент) , разбит (дебалансиран) маховик , и всичко , което би довело да дебаланс на мотора.
Така, че Когато се гледат тези стойности, не трябва веднага да се заключава-"Дюза" !
Примерно , ако видиш, че на 1-ви и 4-ти цилиндър са в + а на 3-ти и 2-ри за в - (или обратно), това по скоро навежда на проблем с маховика . А за да се установи със сигурност проблема дали е дюза или друг проблем с мотора, просто се разменят местата на дюзите и киризиш, дали корекциите се местят с тях, или си остават на същите цилиндри, както са били . :wink:
ПП:Заболяха ме пръстите :beer

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Чет 01 ное 2012 19:58

това последното хич не ми хареса :) изобщо не отхвърля проблем с дюзите.
а как ги диагностицират в сервиз ? доколкото съм чувал - вземат една нова и почват да сменяват една по една по цилиндрите и докато спре да пуши. това ли е варианта само ?

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Пет 02 ное 2012 13:52

ако беше проблем с температурен датчик трябваше да ми излиза като грешка на Engine модула нали ?

Потребителски аватар
borri
Автомобил: VW PASSAT CC
Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc

Мнениеот borri » Пет 02 ное 2012 15:15

температурния датчик колега не винаги записва грешка,и на двете ми коли беше прецакан и не записваше грешка :да:

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Съб 03 ное 2012 22:46

малко ъпдейт. гледах показанията на всички датчици с температура. уж са нормални. (остава вариант ако е датчик да се е прецакала само част от него, примерно някое от крачетата само)
нещо друго - показанията на ламбда сондата , колкото повече загрява колата стават по-големи. в началото преди да загрее до 40-50 градуса са в норма - (нормата която дават е от 1 до 2) като над 1,38 пише че евентуално е проблем с карбонизация на PPD, PD. обаче при мен минават 4 на 60 градуса, на 80 вече е над 5 и на 90 градуса стойностите на ламбдата са над 6.00.
дайте идея дали мога да тествам изцяло температурния датчик ? показанията на таблото и тия които виждам с ваг ком са добре. но дали това са данните които отиват към ЕКУ?

Потребителски аватар
Dobromirski
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Нед 04 ное 2012 6:17

borri написа:дайте идея дали мога да тествам изцяло температурния датчик ? показанията на таблото и тия които виждам с ваг ком са добре. но дали това са данните които отиват към ЕКУ?

да

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Вто 04 дек 2012 11:09

Малко информация за развитие по темата: за сега се кротнаха нещата с пушека. спря от самосебе си. Това което ме съмнява е да не би да е имало повече масло и да го е горило него по малко през турбото. Другото е някоя дюза да е била проблемна и да се е отпушила сама :). иначе факт е че вече е съвсем друго.

ton4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ton4o » Чет 06 дек 2012 22:58

Колега,може и на лоша нафта да си случил. Зареждал ли си от друга бензиностанция през последните 5-6 дена?

Върни се в “Дизелови агрегати”