Тъй като, не на едно място съм писал, че мотора ми е доста шумен, дори и след смяна на 8-те задържали повдигача, утихна доста, реших да пусна тема, в която да ми обясните дали високия шум на двигателя ми би могъл да се дължи на гарнитурата на главата.

Гарнитурата на главата на моят 1.6 предкамерен турбодизел с код RA е с 1 контролен отвор (отстрани където стърчи извън двигателя), оставам на вас да кажете колко е дебела и кой ремонт е гарнитура за този мотор с 1 отвор.
Възможно ли е, ако гарнитурата е сменяна, тази да е по - тънка от нормалната, и с това да се повишава степента на сгъстяване и затова мотора да е по - шумен от нормалното?
Имам наблюдения над един много поддържан AAZ, който ме смайва колко тих предкамерен дизел е, направо благородно му завиждам. Работи супер меко, а масло в нафтата не налива, а аз сипвам по 100 грама на 10 литра нафта, утихва ама пак не е както този.

Центровката на помпата си я настройвах сам. Помислих че съм я центровал грешно, отидох при двама дизелисти, които си разбират от занаята и съм свидетел на коли които ремонтират - добри са. И двамата ми гледаха центровката, даже ги накарах да я центроват и те. 12 градуса и това е, центровката си е идеална. Казват ми, ако я дадат на закъснение може да утихне мотора но тогава ще изникнат проблеми с паленето.

Мисля си в помпата ако е задържало нещо по авансатора от там да държи двигателя на предварение и затова да попричуква. Помпата капе, но в разход не го усещам. Студена колата си прави налягане над 5 бара на маслото, гореща си поддържа малко над 1 бар налягане. Маслото не го гори, турбото е в силата си, двигателя върви много за 80-те си коня.

Много ме дразни че ми е така шумен двигателя. Питам възможно ли е да е от гарнитурата ?