Bora ASZ 2002 Check oil level

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Bora ASZ 2002 Check oil level

Мнениеот FELIPE » Пон 21 яну 2013 18:37

Днес в движение таблото ми изписука и се показа този надпис,след това вече при всяко подаване на контакт писука и излиза надписа,дори и без да е запален двигателя,след това надписа изгасва и остава да свети оранжевата масльонка,на VagCom я гледах,записани грешки няма,нивото на маслото го проверих,на 2/3 от защрихованото е(в горната част),самото то е Rowe 5W40,като покрива изискванията за помпа дюза,на 6000 км ,четох една тема на колега с пасат ПД при него уж било от датчика за нивото на маслото,но да питам и тук,този надпис има ли връзка с налягането на маслото и неговите смазочни качества,само с неговото ниво ли е свързан и ако някой знае,защо се появява след като си има масло,а бе с две думи чакам потвърждение от датчика за нивото(и свързаните с него букси и кабели) ли е или от ниско налягане(помпа и неща свързани с осн.ремонт) :(
Изображение
П.П.От това което четох досега излезе,че при проблеми с нялягането,не се появява надписа и масльонката свети в червено
dobrin
Публикувано на: Пет Фев 08, 2008 4:45 pm
Има - лампа за маслото, която при ниско ниво на маслото свети жълто, а при ниско налягане на маслото светва в червено!

но този пост нещо не го разбирам
gr_kanev
Публикувано на: Пет Фев 08, 2008 5:58 pm

жълтата лампа светва когато комбинацията от три параметъра (ниво, температура, вискозитет) на двигателното масло излезе извън норми.

Потребителски аватар
kgdim
Автомобил: MK4 Black ...
Двигател:

Re: Bora ASZ 2002 Check oil level

Мнениеот kgdim » Пон 21 яну 2013 20:32

Оранжевата индикация за масло е че е ниско нивото на маслото ,но ти казваш че масло има може също да е от самото масло да е станало много рядко и пак да ти светне оранжевия сигнал.
Пробвай долей масло 100-150 грама би трябвало да угасне.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 22 яну 2013 9:29

Лампата (жълтата) угасва дори само като отвориш предния капак - е, след 100 км пак светва.
Лампата се задейства ако падне нивото, или ако се увеличи температурата, или ако падне вискозитета на маслото. Обикновено тези трите неща вървят в комплект и се случват след по-продължително каране на високи обороти. Предполагам, е ясно, че това се случва предимно лятото. Ако има климатик, той също помага за ускоряване на процеса.

gamena666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamena666 » Вто 22 яну 2013 9:55

Възможно ли е колата да неможе да запали? Ако маслото се е прецакало?

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 22 яну 2013 10:37

Долей малко масълце

Потребителски аватар
FELIPE

Мнениеот FELIPE » Вто 22 яну 2013 12:30

Долях до максимума,изключих за секунда минуса на акумулатора и изчезна индикацията,мисля да взема един датчик за нивото,да имам,но за момента няма да го сменям,а март като сменям маслото няма да слагам пак Rowe,а някакво друго,макар,че все си мисля,че двигателя няма датчик за вискозитет,а примерно компютъра брои броя на запалванията отнесени към изминалите километри.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 22 яну 2013 14:11

И какво значение има броят паления на изминати километри ?
При мен, въпреки че основно колата се кара на кратки разстояния (т.е. чести паления на малко изминати километри), винаги досега лампата е светвала на дълъг път, след много изминати километри - и то обикновено след по-високи обороти. Или може би мислиш, че компютъра брои километрите, изминати с едно палене, и като станат много, с тази лампа ти казва "спри, кашика, да почине танка" ?
Точно датчик за тройката вискозитет-ниво-температура е. Представлява резистор и термистор. Компютъра пуска някакъв импулс на резистора, и след това чете температурата от термистора. Ако прочетеното е извън таблицата, дава сигнал да пали лампата (и другия надпис, за който има такова табло). Може да има още някакви подробности, които ми убягват в момента, но общо-взето е това.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Вто 22 яну 2013 14:17

И какво значение има броят паления на изминати километри ?

Сигурно има наум оня номер с интелигентната смяна на маслата съобразно режима на работа на двигателя... във връзка на ВАГ–КОМ беше много избрисано... и както го описва колeгата някак подозрително е наистина..

Последна промяна от juve на Сря 23 яну 2013 7:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
FELIPE

Мнениеот FELIPE » Вто 22 яну 2013 18:03

Сигурно има наум оня номер с интелигентната смяна на маслата съобразно режима на работа на двигателя... във връзка на ВАГ–КОМ беше много избрисано... и какато го описва колагата някак подозрително е наистина..

:да: Това имах в предвид,но е много малко вероятно... и тъй като при мен светна на студен двигател,след изминати не повече от 2 километра с обороти около 1000 :D остава вискозитета на маслото да не е в ред(пак съмнително при температура на въздуха около нулата и температура на антифриза 40-50 градуса) или датчика за нивото на маслото,м/у другото при мен лампата не изгасна без да махна минусовата клема,което говори,че микроключето,което показва кога е отворен капака е останало вечно в положение затворен :D

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Вто 22 яну 2013 18:13

Колега,сменяй датчика като дойде време за смяна на маслото(а ако искаш и по-рано).Ако си доволен от маслото не сменяй марката- не е от маслото,а от датчика.Моя се прецака с масло СТАТОИЛ пролетта мисля-сменох го и от тогава съм пак само със СТАТОИЛ вече 4 смени на маслото и не ми е светвала лампата за сега.Всичко е от датчика,а не от маслото.Братовчед ми кара ПД със 10W40 вече има няма 500000км и му светва само като няма масло-слага една половинка и потегля на ново ,а и на всичкото отгоре го сменя на 20 000км maikomila .ЗА това тези митове ,че следи вискозитета ,ги остави за другите да си мислят че е така,но според мен лично не е така.

Потребителски аватар
FELIPE

Мнениеот FELIPE » Чет 24 яну 2013 21:42

В събота ще сменям датчика,някой ако има нещо да казва ,да го казва сега или да замълчи завинаги :D :D

Върни се в “Дизелови агрегати”