Golf MkIV 1.9 TDI AJM P.D. изпушва при първоначално тръгване
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Golf MkIV 1.9 TDI AJM P.D. изпушва при първоначално тръгване
Колата е Golf MkIV 1.9 TDI AJM P.D.,а проблема е следния : колата си пали и върви повече от добре.Цяла зима си палеше при -10гр. без проблеми с 1 изгоряла свещ,по което съдя че компресия има.Последно време при първоначално тръгване (говоря за първото за деня) изкарва кълбо син пушек през ауспуха. Като казвам значи направо скрива пейзажа
При палене не изпушва,нито сега,нито когато и да е било.Единтсвено при тръгване и то докато включа 2-ра вече няма нищо. Маслото е 5w40 според изискванията и карам вече 25к км. само с такова и от смяна до смяна не доливам изобщо. Дори сега я следя редовно и пак не е мръднало.Синхронизацията съм я направил на +0.5. Имах съмнения като счупих турбината да не би да са влезли метални стружки в двигателя и да има наранявания по цилиндрите и от там да е пушека,но тогава би трябвало да намалее и маслото,а то не мърда.Остава единствено това да е нафта,но каква би могла да е причината ?

-
- Автомобил: Audi
- Двигател: AEL
Re: MkIV 1.9 TDI AJM P.D. изпушва при първоначално тръгване
Огледай след турбината маркучите, кулера, за наличието на масло. При палене турбината тепърва се развърта, а при тръгване създава налягане и при наличие на масло във всмукателния тракт бива въвлечено в цилиндрите. Провери и работата на ЕГРа дали остава отворен за кратко при тръгване.
- IvailoOo
Няма масло. Кулера включително и пътищата съм ги измил.А ЕГР-а е ограничен софтуерно,затапен и със изваден вакуум
-
Е това преди колко време си го направил? За да изпушва така здраво и след това да изчиства, допускам, че пак се пълни и то ежедневно. Така, че повери пак и то преди да го запалиш за първи път през деня.
- IvailoOo
Преди 2000км. смених турбото и измих всичко. Последно преди 3 дни преправях турбо-пътищата и отново измих кулера,защото имах същите съмнения.Имаше много малко масло в него от картерната вентилация.
-
Направи проба. Преди да запалиш сутринта махни маркуча преди ЕГРа. Сложи му един бял парцал и го опъни като на барабан и внимавай да не тръгне нанякъде. Сложи си ръката отгоре да се създаде налягане(няма да се изгориш) и го дръж здраво. Запали и накарай някого да подаде газ. Ако не изпуши и парцала се омасли се сещаш какво да направиш. Ако пак пуши изключваш това като причина и се насочваш към дюзите.
Друго, което можеш да направиш за без пари е да отведеш картерната вентилация отделно и да наблюдаваш.
Друго, което можеш да направиш за без пари е да отведеш картерната вентилация отделно и да наблюдаваш.
- okti_1
- Автомобил:
- Двигател:
Varbanov написа:Направи проба. Преди да запалиш сутринта махни маркуча преди ЕГРа. Сложи му един бял парцал и го опъни като на барабан и внимавай да не тръгне нанякъде. Сложи си ръката отгоре да се създаде налягане(няма да се изгориш) и го дръж здраво. Запали и накарай някого да подаде газ. Ако не изпуши и парцала се омасли се сещаш какво да направиш. Ако пак пуши изключваш това като причина и се насочваш към дюзите.
От къде си сигурен че маслото влиза в двигателя чрез студената част или изобщо влиза в двигателя.Може турбината да пропуща в топлата част и само да го издухва при потегляне във вид на пара,което това най-много ме съмнява че става.
Затова колега аз на твое място и двамата който ти давъъът акъл.
За по-сигорно виж студената и топлата част,нищо че вече си гледал студената.
И аз съм за дюзи,макар че пушека щеше да е друг.Нищо не ги коства да ги видиш с Ваго.
-
okti_1 написа:От къде си сигурен че ...
Ами именно, че не съм изключил всичко като вероятност започваме от първите и най-прости стъпки, които трябва да се изпълнят (още повече, че не са свързани с никакви разходи) за да се достигне до локализиране на проблема. Нека колегата да кара едно по-едно нещата, ще изкочи отнякъде заека

- okti_1
- Автомобил:
- Двигател:
Напълно си прав
Едно по едно и ще изкочи от някъде проблема.

Едно по едно и ще изкочи от някъде проблема.
- RadoShopa
- Автомобил: Vw Passat
- Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
- Контакти:
Споко,не си сам,почти същите симптоми ги имам и аз,само,че не е толкова как казваш-димна завеса,просто малко повече от нормалното!Мислих,разсъждавах,тема пусках,турбо/кулер гледах,съмнявах се нещо в клапан на главата....накрая никакъв отговор!Взех да не го забелязвам,колата си работи безупречно,дори сякаш пушека намаля спрямо преди (може би,след като не се обръща толкова внимание
)Замислих се,че след като нямам катализатор,след като колата си поостаря.....може би е закономерно да изпушва (изкашля) при първоначално потегляне 
П.С.Да спомена:преди имаше период с наистина силен пушек,често и при различни скорости.....оказа се пробив в ламаринката/затапването на ЕГР-а !Сложих "истинска" и проблема изчезна

П.С.Да спомена:преди имаше период с наистина силен пушек,често и при различни скорости.....оказа се пробив в ламаринката/затапването на ЕГР-а !Сложих "истинска" и проблема изчезна

Последна промяна от RadoShopa на Пон 04 мар 2013 20:02, променено общо 1 път.
- IvailoOo
Re: Golf MkIV 1.9 TDI AJM P.D. изпушва при първоначално тръг
Ако турбото пускаше масло от топлата част не би ли трябвало да пуши постоянно..поне аз така си мисля.Турбото го гледах като го слагах (от ASZ e )беше идеално.Все пак утре ще я погледна пак профилактично. И дюзите гледах,но отклоненията са в рамките на нормалното.Общо взето каквото съм се сетил съм прегледал и се видях в чудо.Вярно че си пали и върви нормално,но всичко трябва да ми е таман на мене 

- batteto.1984
- Автомобил:
- Двигател:
Откачи изпускателната тръба на турбото,като е студена я запали и наблюдавай изхода на турбото от към топлата част(поне 5-10 минути) ако пуска ще забележиш как почва да омаслява стените на изхода!Тогава турбото е за ремонт,минал съм по тоя път макар и ротора да нямаше никъкъв аксиален и радиален луфт!
- IvailoOo
Здравейте...отдавна не съм писал поради липса на интернет,време,а и не бях се занимавал с колата,защото има работа я по другата,я по нещо друго. Та сега на въпроса.Значи както бях казал по-рано турбината е "пушка"(да не казвам голяма дума). Направи ми впечатление,че въпросната аномалия се наблюдава при външна температура от порядъка на 3-8гр. и че оборотите леко са почнали да играят при студено палене. Откачих температурния датчик,няколко сутрини преди да я запаля и о чудо...не пуши пустиняка му гаден 

- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Да, при повишаването на външната температура не би трябвало да изпушва. При мен преди време АФН-а по същия начин правеше при температури от 16+ и нагоре никакви ядове. ЕКУ-то има отделни таблици за студен и топъл старт, затова на загряла кола не изпушва...
Върни се в “Дизелови агрегати”