Здравейте момчета,
Имам нужда от помощ за моят Голф 4, tdi, 90 коня. Нова съм във форума и се надявам да не отварям тема която вече има.
Въпроса ми е следния: Съвместим ли е дизелов двигател 110 коня със компютър от кола със двигател 90 коня?
Карам Голфчето от почти 2 години. Не разбирах от коли, когато си го избрах, но ми направи впечатление, че гълта много масло на дълги разстояния - около половин литър на 1000 километра. Доливах си масло и антифриз от време на време и нямах никакви проблеми доскоро. Не са ми намирали никакви проблеми по двигателя в сервиза, който ползвах.
Пътувах извън София и колата ми прегря изведнъж. Видях, че почва да се вдига над 90 и докато спра станаха 130 градуса и почна да пищи. Имаше момчета с мен и почнаха да я охлаждат. Казаха ми,че е гарнитура на главата. Изтеглиха ни и си намерихме майстор, който да я оправи.
Когато майстора отворил двигателя обаче, се оказало, че на колата вече е правен подобен ремонт(явно от предишния собственик) и то не както трябва. Не запомних много от това, което каза освен, че имало набити втулки,които нещо са разбили, скъсана риза и т.н. Оказа се че ремонта ще е много скъп и по-евтино ми излиза да си взема двигател втора употреба.
Намерих си двигател на нормална цена, но е 110 коня и ме притеснява това дали е съвместим с оборудването и компютъра на моята кола, която е 90 коня.
Моля ви за компетентно мнение и съвет и много се надявам да можете да ми помогнете.

Съвместим ли е дизелов двигател 110 коня с компютър от 90 ко
- ventotdi
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: ALH 1998
Re: Съвместим ли е дизелов двигател 110 коня с компютър от 90 ко
Може да се ползва твоя компютър но трябва да се променят картите. Мотора ,който искаш да вземеш е или AHF, ASV ,а твоя е може би AGR ,ALH , така че променят се картите и ще тръгне.Ще ти струва пари и не знам да ли някой ще се хвани да се занимава с това.Предимно се предлагат само усиване на мощността на мотора . От там където ще вземаш мотора нямат ли компютъра или не ти се дават пари. По добре си го закупи ...мисля ,че около 200 лева е добра цена ,ако го спазариш. Ако мотора ти е бил AGR гледай като вземаш новия да си дръпнеш от моргата и N75 

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По въпросът е писано, но въпреки това:
Добре е да се знаят кодовете на двата двигателя - новия и стария. Принципно, има двигатели 90 к.с., които са с турбина с променлива геометрия и теоретично е възможно компютърът, управлявал стария двигател, да може да управлява и новия. Но ако старият ти двигател не е с турбина с променлива геометрия по-вероятно е да не стане работата. Най-добрият вариант естествено е да има пълно съвпадение между компютър и двигател.
Добре е да се знаят кодовете на двата двигателя - новия и стария. Принципно, има двигатели 90 к.с., които са с турбина с променлива геометрия и теоретично е възможно компютърът, управлявал стария двигател, да може да управлява и новия. Но ако старият ти двигател не е с турбина с променлива геометрия по-вероятно е да не стане работата. Най-добрият вариант естествено е да има пълно съвпадение между компютър и двигател.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Стария ми мотор беше ALH, гледам по талона. Този, който ще вземам не знам какъв е. Какви са картите, които трябва да сменям? Не съм питала за компютър
Иначе бюджета ми е ограничен и не ми е вариант да купувам и компютър. Какво е N75? 

- blade84
- Автомобил: Vento
- Двигател: AAZ
Това е трудно да стане. Според мен ако сложи 110 коня двигател трябва да иде да и флашнат оригинален файл от 110 ако въобше стане.
-
- Автомобил:
- Двигател:
@ dobrin:
Можеш ли да ми кажеш как мога да разбера моята кола с коя турбина е? Имам талон и мога да ти кажа каквото пише там. За този, който ще купувам нямам данни освен, че е 110 коня - дизел. И още една молба, може ли да ми сложиш линковете с тази тема, че аз нещо не успях да ги намеря.
Можеш ли да ми кажеш как мога да разбера моята кола с коя турбина е? Имам талон и мога да ти кажа каквото пише там. За този, който ще купувам нямам данни освен, че е 110 коня - дизел. И още една молба, може ли да ми сложиш линковете с тази тема, че аз нещо не успях да ги намеря.

- Dare_16V_9A
- Автомобил: VW Golf MK2
- Двигател: AFN1996 1991
Най добре щом си намерил/а мотор направо взимай и неговия комп да няма разправии!Успех 

- blade84
Re: Съвместим ли е дизелов двигател 110 коня с компютър от 9
И не само компа, ами и турбото и геометрията. maikomila
-
- Автомобил:
- Двигател:
От това, което прочетох до тук излиза, че трябва да търся същия двигател като този, който съм имала, иначе излиза невероятно скъпо да купувам всичкото това оборудване. Някакви идеи и препоръки къде да търся?
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
blade84 написа:Dare_16V_9A написа:Най добре щом си намерил/а мотор направо взимай и неговия комп да няма разправии!Успех
И не само компа, ами и турбото и геометрията.
А каква е разликата между "турбото и геометрията" на ALH и AHF/ASV ?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Golf4_jen написа:От това, което прочетох до тук излиза, че трябва да търся същия двигател като този, който съм имала, иначе излиза невероятно скъпо да купувам всичкото това оборудване. Някакви идеи и препоръки къде да търся?
Препоръка : мотора ,който си харесала - го вземаш "гол" - става буквално всеки от МК4 (и брат'чедите от тези години с напречни мотори) с роторно ГНП( без дюзи ,ГНП, турбина т.е. без периферия).Нека и колеги да кажат дали е така , ако има разлики някакви

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да точно така мислех да го вземам, но ми остава проблема за съвместимостта с компютъра, защото това което съм намерила е 110 коня.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Съвместим ли е дизелов двигател 110 коня с компютър от 9
Колегата това иска да ти каже, че ако сложиш дюзите от стария ти на този 110 коня и се управлява от твоя си компютър той си става пак 90 като стария ти и нямаш никакъв проблем. Това при условие, че ползваш старата ти турбина и останалите неща от периферията, защото не знаем с каква турбина си.
- blade84
IvailoOo написа:blade84 написа:Dare_16V_9A написа:Най добре щом си намерил/а мотор направо взимай и неговия комп да няма разправии!Успех
И не само компа, ами и турбото и геометрията.
А каква е разликата между "турбото и геометрията" на ALH и AHF/ASV ?
Разликата е че 90 коня с геометрия е с 2 вида турбини, и едната е голямата(не знам кой модел) а другата е малката.
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Всичко е идентично.Единствено дюзите и софтуера са различни. Хардуера и електрониката са 1:1
Върни се в “Дизелови агрегати”