Колеги...дайте ми съвет да чистя ли геометрията на турбото или имам другаде проблем, примерно във вакуумния блок. Давам ви и лог файла на магистрала предимно на 5-та и 6-та предавка.Вижда се на лога как на моменти докато показва максимума 2601мбар малко пада и после пак вдига налягане. Стойностите на бууст уреда са ми доста високи и на моменти заковава и 1,8бара. Колата е с ремап и стоково 1749ва рециклирано преди 30000км турбо. Никога не съм следял стойностите и ако не се лъжа след ремапа ми казаха че overboost -а е 1,8 и холд 1,5 и на високи пада до 1бар. Нещо такова показваше в началото докато онзи ден не пренаду и заби в авариен режим 2-пъти и след стабилна ръчка явно се отпуши и после не ми е забивала. Даже и на този лог не ми е вкарвала в авариен режим.
Да свалям ли турбото да го чистя и втория ми въпрос е за вакуумния модул в който се намира н75...чувам, че дрънчи от време на време...все едно играе съчма в него.

Голф 5 2.0 тди + Lоg ...май пренадува сериозно
Голф 5 2.0 тди + Lоg ...май пренадува сериозно
- Прикачени файлове
-
- 26.03.13.rar
- (61.36 KиБ) Свален 244 пъти
- blade84
- Автомобил: Vento
- Двигател: AAZ
Re: Голф 5 2.0 тди + Lоg ...май пренадува сериозно
Пробвай с настройка на актуатора. Не знам какви са тия 1.5 бара дето турбото трябва да работи по лога като гледам си иска до към 1.4, коетo си е нормално за 2.0 тди.
- Dobromirski
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARL 150+ hp
- Контакти:
Пренадува ДА ! Като гледам как на места кове на 2601, мисля, че 2601 е максималната стойност, която МАП-а може да покаже. (реалното налягане може да е доста по-високо, както и сам виждаш на бууст метъра .
Актоатора има смисъл да го пипнеш, само ако имаш много голям пик в началото, но при теб не успява да свали налягането във времето , така, че от там няма да постигнеш ефект.
Ако се съмняваш в управлението на турбината , вадиш вакума от актуатора , проверяваш дали геометрията има нормален ход ( като пускаш директен вакум) , след туй подкарваш колата с изваден вакум от актуатора, и ако пак пренадува, Единственото решение е намаляване на горивото по мап .
ПП: Гледам 67 МГ при 1,5 буст , не пушляви ли много тази кола ?
Актоатора има смисъл да го пипнеш, само ако имаш много голям пик в началото, но при теб не успява да свали налягането във времето , така, че от там няма да постигнеш ефект.
Ако се съмняваш в управлението на турбината , вадиш вакума от актуатора , проверяваш дали геометрията има нормален ход ( като пускаш директен вакум) , след туй подкарваш колата с изваден вакум от актуатора, и ако пак пренадува, Единственото решение е намаляване на горивото по мап .
ПП: Гледам 67 МГ при 1,5 буст , не пушляви ли много тази кола ?
Да, на места закрепва доста високи стойност от порядъка на 1,8 и ги държи и към високите след 3300-3400 започва едно леко падане до към 1,5 и чак след 4000 започва по осезаемо да пада под 1,5.
Извадих го и пробвах с външен вакуум и сякаш работи и не запира геометрията, като докато се движи държа лостчето, за да усетя някакво съпротивление, но ... не знам.
Ще пробвам тая вечер да я карам без вакуум към турбото и ще видя дали ще надуе.
Не, никога не ми е правила черни облаци отзад.
Примерно като карам с 1900-2000оборота и настъпя докрай педала на 5-та или 6-та налягането се вдига удря 1,8-1,9 после пада до към 1,6 за секунда две и после пак скача до около 1,7-1,8 и държи чааак до над 3000. При по ниски предавки цякаш има малко по-добро управление на турбото и няма такива големи разлики.
Помагайте, че скоро ще се прави май турбина :(
Колата беше ремапвана в хеед и изкара 143 коня на колела. Стоково беше 116. Като споменаха че за чипа се вдига 0,3 налягане.
Извадих го и пробвах с външен вакуум и сякаш работи и не запира геометрията, като докато се движи държа лостчето, за да усетя някакво съпротивление, но ... не знам.
Ще пробвам тая вечер да я карам без вакуум към турбото и ще видя дали ще надуе.
Не, никога не ми е правила черни облаци отзад.
Примерно като карам с 1900-2000оборота и настъпя докрай педала на 5-та или 6-та налягането се вдига удря 1,8-1,9 после пада до към 1,6 за секунда две и после пак скача до около 1,7-1,8 и държи чааак до над 3000. При по ниски предавки цякаш има малко по-добро управление на турбото и няма такива големи разлики.
Помагайте, че скоро ще се прави май турбина :(
Колата беше ремапвана в хеед и изкара 143 коня на колела. Стоково беше 116. Като споменаха че за чипа се вдига 0,3 налягане.
- blade84
Ако беше моя колата щях да си сложа оригиналния софт и да си карам. Тоя чип не е добре направен. Другия вариант е да се свържеш с някой който да направи нов чип, който разбира демек.
То за чипа е ясно, че е боклук.
Колата при изваден вакуум за управление на актуатора май не трябва да надува грам нали? Щото тая вечер пробвах на магистралата безз вакуум и надува в ниските малко, но нагоре след 2,500-3000 стига до 1,3-4-5 бара и задържа нагоре.
Май е зверски запекла геометрия а... как мислите???
Колата при изваден вакуум за управление на актуатора май не трябва да надува грам нали? Щото тая вечер пробвах на магистралата безз вакуум и надува в ниските малко, но нагоре след 2,500-3000 стига до 1,3-4-5 бара и задържа нагоре.
Май е зверски запекла геометрия а... как мислите???
- Dobromirski
- Контакти:
Малко по-нагоре ти казах какво да направиш, сега ще ти обясня подробно, за да можеш да разбереш.
Първото нещо , което трябва да направиш е да се увериш, че геометрията не е запекла и разтоварва турбината до край. Най сигурният начин за това, е да откачиш актуатора от лостчето на геометрията и да го размандахерцаш на ръка. Движението трябва да е без никакво усилие с ясно изразено спиране в двата края без абсолютно никакви заклинвания . След като се увериш, че всичко е ОК, отпада необходимостта от демонтажа на турбината. Монтираш обратно актуатора, като се уверяваш, че е предварително напрегнат с поне 2 мм. (тоест лостчето на геометрията се връща докрай, дори актуатора се свива с около 2мм при монтажа). Така си сигурен, че когато няма вакуум или N75 казва на актуатора да разтовари докрай, турбината наистина е разтоварена и няма какво да се направи повече.
Въпреки това обаче турбината продължава да пренадува ! ЗАЩО ?
Защото при високи обороти (над 3000), където дебита на въздуха през двигателя вече е голям в съчетание с количеството изгорели газове от голямата порция гориво (67mg ), през топлият охлюв на турбината минава такова голямо количество газове, че дори и при напълно разтоварена VNT, турбината се върти твърде бързо и успява да вдигне налягане над исканото към момента.
Както разбираш вече, единственият начин да се овладее този не контролиран надув е да се намали дебита на изходните газове, а това може да стане единствено чрез намаляване на порцията гориво , като се ограничи по MAP ( за препоръчване) !
ПП: Всичко това при условие, че всмукателният колектор е с добра проходимост !
Първото нещо , което трябва да направиш е да се увериш, че геометрията не е запекла и разтоварва турбината до край. Най сигурният начин за това, е да откачиш актуатора от лостчето на геометрията и да го размандахерцаш на ръка. Движението трябва да е без никакво усилие с ясно изразено спиране в двата края без абсолютно никакви заклинвания . След като се увериш, че всичко е ОК, отпада необходимостта от демонтажа на турбината. Монтираш обратно актуатора, като се уверяваш, че е предварително напрегнат с поне 2 мм. (тоест лостчето на геометрията се връща докрай, дори актуатора се свива с около 2мм при монтажа). Така си сигурен, че когато няма вакуум или N75 казва на актуатора да разтовари докрай, турбината наистина е разтоварена и няма какво да се направи повече.
Защото при високи обороти (над 3000), където дебита на въздуха през двигателя вече е голям в съчетание с количеството изгорели газове от голямата порция гориво (67mg ), през топлият охлюв на турбината минава такова голямо количество газове, че дори и при напълно разтоварена VNT, турбината се върти твърде бързо и успява да вдигне налягане над исканото към момента.
Както разбираш вече, единственият начин да се овладее този не контролиран надув е да се намали дебита на изходните газове, а това може да стане единствено чрез намаляване на порцията гориво , като се ограничи по MAP ( за препоръчване) !
ПП: Всичко това при условие, че всмукателният колектор е с добра проходимост !
ОК, мерси за разясненията. Тия дни точно това ще правя.
НО искам да ми отговорите (отговориш) само на един въпрос... при махнат вакуум от актуатора (демек без управление), дори и след 3000 оборота възможно ли е да надуе турбината на 1,4 бара при положение, че не и е зацапана геометрията и тя работи нормално? Защото за мен не е нормално и логично да се е зацапала геометрията.
При мен от 1500 има налягане от 0,5, към 2000 и нагоре налягането се вдига стабилно и след 2500 подчертавам без вакуум към актуатора скача на 1,4-5???
НО искам да ми отговорите (отговориш) само на един въпрос... при махнат вакуум от актуатора (демек без управление), дори и след 3000 оборота възможно ли е да надуе турбината на 1,4 бара при положение, че не и е зацапана геометрията и тя работи нормално? Защото за мен не е нормално и логично да се е зацапала геометрията.
При мен от 1500 има налягане от 0,5, към 2000 и нагоре налягането се вдига стабилно и след 2500 подчертавам без вакуум към актуатора скача на 1,4-5???
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Актуатора все пак провери ли го?Катализатор има ли колата?
Добри намекна и за всмукателният колектор,дали е чист?!!

Добри намекна и за всмукателният колектор,дали е чист?!!
Всмукателя е чист, актуатора е здрав, но пак питам трябва ли въобще да прави налягане турбото без управление на актуатора, без вакуум към него просто с изваден маркуча?
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Актуатора според теб е физически здрав само ??? Или си направил това ,което ти каза Добри???Движи ли се геометрията МАЗНО И ЛЕКО ,А?
Да ще си прави налягане,но ще е много бавно и мудно и не трябва да пренадува.
Да ще си прави налягане,но ще е много бавно и мудно и не трябва да пренадува.
- Dobromirski
- Контакти:
Dobromirski написа: ...... когато няма вакуум ......и турбината наистина е разтоварена няма какво да се направи повече по управлението й.
Както разбираш вече, единственият начин да се овладее този не контролиран надув е да се намали дебита на изходните газове, а това може да стане единствено чрез намаляване на порцията гориво . ( за препоръчване, като се ограничи по MAP ) !
Dobromirski написа:Dobromirski написа: ...... когато няма вакуум ......и турбината наистина е разтоварена няма какво да се направи повече по управлението й.
Както разбираш вече, единственият начин да се овладее този не контролиран надув е да се намали дебита на изходните газове, а това може да стане единствено чрез намаляване на порцията гориво . ( за препоръчване, като се ограничи по MAP ) !
Taka...тъй като наблягаш, че горивото е проблем ще кажа следното....след като направих ремап на колата и рециклирах турбото, колата правеше пик на 1,7 и после държеше 1,5 холд колкото е исканото налягане...имам и стари логове и отклонението е 30-50мбара при ръчки. Ясно ми е че пренадува, но явно не е проблема горивото. Затова питах, при откачен актуатор от вакуума както е мксималното налягане което може да вдигне турбото? В началото написах, че никога не съм следял прецизно налягането, но по уреда...иначе логове съм си пправил.
Специално за теб днес махнах чипа и в момента съм със стоков софт за 140 коня:) пик на 1,4-5 и холд на 1,35. След като видях, че пак пренадува с 0,3 някъде, отново махнах управлението на актуатора и без вакуум пак си жули по 1,5бара и ги задържа...сега пак ли е от горивото? Дали съм с чип или без, без вакуум си се държи и надува по еднакъм начин, значи не е било от горивото, ами за първо време се насочвам към геометрия.
И отново никой не ми отговори колко и кога(след колко оборота) трябва да надува турбото без управление?
- blade84
Трудно някой ще каже след колко оборота надува турбото без управление. Старите дизели на 2000 / 2100 някъде надуват, но там налягането което се постига е по ниско. Трябва да се види къде Н75 е напълно отворил и оттам демек вече си без него. Иначе къде ги видя тия 0,3 бара. 1.5 - 1.35 са 0,15. Според мен си е нормално колата на направи пик на 1.4 и да свали на 1.35 после.
- Dobromirski
- Контакти:
blade84 написа:Иначе къде ги видя тия 0,3 бара. Според мен си е нормално колата да направи пик на 1.4 и да свали на 1.35 после.

Значи , казваш, че със стоковият софт успяваш да държиш на 1,35 бара, а със чипнатият не успяваш да поддържаш 1,5 и катери нагоре и ми обясняваш, че не било от горивото ??!! Интересно

Мисля, че в двата поста горе, бях повече от подробен какво точно трябва да направиш и в каква последователност . И да , не си мисли, че без вакуум, едва ли не няма да имаш турбина. Естествено че, ще имаш, но при условие , че геометриата е върната докрай, турбината не би трябвало да вдига над исканото налягане ( при високи обороти и максимална газ, защото това е критичният момент ) . От тук нататък, единственото решение е намаляване на горивото. Сега ми кажи , какво точно пак не разбра ?
ПП : Аааа и още нещо : Казваш, че със оригиналният софт, колата държи холд на 1,35, а пък без вакуум катери до 1,5 ?

Върни се в “Дизелови агрегати”