Не съм правил снимка, но който има такъв автомобил, вероятно ще се сети.
Ръкохватката се намира под капака на двигателя, долу вляво от акумулатора и има две положения. Личи си че е направена да се бута с голи ръце,а не с някакъв инструмент. Някой ще ми каже ли за какво служи?

Golf 3 1.9 TDi (За какво служи тази ръкохватка)
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Golf 3 1.9 TDi (За какво служи тази ръкохватка)
Да се "лизгат" по-лесно скоростите . Подпомага превключването им.
samo_pechka написа:Да се "лизгат" по-лесно скоростите . Подпомага превключването им.
А тогава какъв е смисъла от положението на ръкохватката, при което скоростите се "лизгат" по трудно, за мазохисти ли?
нищо не се види от снимката...ама има тежест за да помага на превключването и малък щифт за настройка на жилата....ако е с жила
- Special mk3
- Автомобил: Vw Golf Mk3
- Двигател: TDI
- Контакти:
тази ръкохватка се нарича редач на скоростите 

Това е елемент от редача на скорости,някой му викат /топуз/ и не заради него влизат тегаво скоростите а заради един друг елемент който има пластмасови елементи и те се износват. Доста нерви съм строшил с тоя избирател докато не установих че избератела от Ауди А-3 1.9тди е същия и става за Голф-3 1.9 тди,сложиих си въпросния изберател и всичко си дойде на място. Говора за скоростите които са с жила.
И в крайна сметка този редач ли е топуз ли е ЗА КАКВО служи. Кога трябва да е в едното положение и кога - в другото?
служи да даде инерция на лоста и да 'довключи' скоростите
Щом са го сложили хората значи служи за нещо,можеше да отвориш капака и да накараш някой да сменя скоростите а ти да наблюдаваш УНУЙ НЕЩО,щеше да ти стане ясно кое полужение кво,що. "Мис-Руси"
J_O_E написа:Щом са го сложили хората значи служи за нещо,можеше да отвориш капака и да накараш някой да сменя скоростите а ти да наблюдаваш УНУЙ НЕЩО,щеше да ти стане ясно кое полужение кво,що. "Мис-Руси"
Аз въобще не съм знаел със скоростите ли има общо или с нещо друго. От такива отговори, фъйдъ йок.
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
J_O_E написа:Това е елемент от редача на скорости,някой му викат /топуз/ и не заради него влизат тегаво скоростите а заради един друг елемент който има пластмасови елементи и те се износват. Доста нерви съм строшил с тоя избирател докато не установих че избератела от Ауди А-3 1.9тди е същия и става за Голф-3 1.9 тди,сложиих си въпросния изберател и всичко си дойде на място. Говора за скоростите които са с жила.
От Голф 3 АФН сложих избирача на Пасат 1з. Точно тежестта е различна, но си сложих Пасатовата. Кутиите иначе са със съвсем различни кодове. Покарах първо без тая тежест и честно казано няма никаква разлика
А аз исакм да попитам нещо подобно на последният отговор. На мен този редач се е счупил сам по някакав начин незнаино как ...карал сам доста така без него поради причината че не сам го видял проблем ли е така да продалжа да карам ии ако ДА какви може да са евентуалните последствия. Мерси предварително! :)
- Toshko94
- Автомобил:
- Двигател:
При мен хич пък го няма .. ! Нека някой колега каже дали влияе на включването на скоростите и проблем ли е без него да се кара

- DrugiaBliznak
- Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
- Двигател: 450bhp
J_O_E написа:Това е елемент от редача на скорости,някой му викат /топуз/ и не заради него влизат тегаво скоростите а заради един друг елемент който има пластмасови елементи и те се износват. Доста нерви съм строшил с тоя избирател докато не установих че избератела от Ауди А-3 1.9тди е същия и става за Голф-3 1.9 тди,сложиих си въпросния изберател и всичко си дойде на място. Говора за скоростите които са с жила.
Малко Off ,за което се извинявам : Кои са тези пластмасови елементи,които се износват че при мен скоростите се превключват трудно и се чудя да не би тези елементи да са за смяна.
Върни се в “Дизелови агрегати”