SDI vs TDI

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
wpv
Автомобил: SEAT Toledo 2005
Двигател: BJB

SDI vs TDI

Мнениеот wpv » Пет 12 юли 2013 8:36

Здравейте.
Потърсих но не намерих конкретна тема за сравнание на двата двигателя. Интересува ме осново кой е по-икономичен и по-надежден. Не търся "седемте" разлики в конструкцията, а реални и достоверни впечатления и мнения. Искам да намеря един сравнително евтин вариант на всекиднево пътуване, а в същото време и достатъчно надежно. Спирам се Поло и Голф 4, като цяло, но деигателя.... :) Вие помогнете!
Хубав ден на всички.
Моля, ако има такава или подобна тема, модераторите да се намесят.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: SDI vs TDI

Мнениеот samo_pechka » Пет 12 юли 2013 9:49

Има доста във форума ни , за посочените от теб мотори, ако се поровиш- ще намериш .
Но като за първи пост ,ще посоча някои отл. неща .Самите мотори са надеждни и двата. Разходът на гориво е почти идентичен.Единият има и турбина , с по-добра динамика и по-голям въртящ момент на мотора. Но донякъде е и минус - още една маймуна на клона имаш :biggrin, при Г4 има и демферен маховик (ТДИ) . Откъм скорости - по-добрия вариант е при ТДИ моторите ( също и при Поло 1.9 ТДИ), самата скор.кутия е по-надеждна и здрава. При Поло има и един мотор 1.4 ТДИ , той е ПД мотор ,при него характерното е да не попаднеш на изнасилен екземпляр , че ... Мотора им е с малко особености ,които тр да се знаят (маслена помпа с верига, ПД дюзи, скор.кутия дефектираща ...) Инак моторите 1.9 с роторно ГНП , са доказани ,като агрегати. Познати са и на кв мАстори :icon_lol Хубаво е преди да си купиш от желания агрегат, да покараш 3-4 коли , да видиш сам за себе си кое ще ти пасне и тогава да се решиш :th_up сега поне коли бол и дано случиш на добра ,че...да не проклинаш нас и форума ни .

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Пет 12 юли 2013 15:31

Най-важното е, че при Sdi нямаш турбо, клапани за турбото, лост за променлива геометрия и т.н. което си е разход и то голям. Минус е, че не е така пъргав като TDi.

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Мнениеот blade84 » Пет 12 юли 2013 15:34

Ако караш много извънградско взимай ТДИ, че с СДИ едно изпреварне не може да направиш, ако караш само градско СДИ е твоя мотор.

Потребителски аватар
ozaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ozaki » Пет 12 юли 2013 15:39

Абе мани го този sdi по добре tdi, ще се мине време ще искаш повече мощност ,по добре вземи си tdi ако попаднеш на хубав екземпляр и го подържаш както трябва всичко ще е ОК.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пет 12 юли 2013 15:50

От позицията на "надеждност", SDI е по-надежден. Карам 1.7 SDI на Лупо и съм доволен, мотора не е пъргав, но въпреки това с него безпроблемно си теглих БМВ-то, което около тон и половина. Определението за SDI моторите е hight durability diesel engine, което на български що годе значи дуракоустойчив дизелов двигател.
По-голямата надеждност е обусловена от по-простото му устройство и липсата на турбо, т.е. модул с няколко елемента по-малко за дефектиране. А при TDI моторите проблемите с турбините не са рядкост, без да са им типична слабост.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Пет 12 юли 2013 17:07

В градски условия SDI е по икономичен.С около литър.Също голям плюс е че няма демпфер на съединителя!Мотора е почти вечен.За TDI там е важно как е карана и подържана с годините.Другото колегите са ти го казали.Има доста писано във форума за TDI.За SDI няма кой знае колко писано,най малкото заради по малкото проблеми с тях!

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Пет 12 юли 2013 17:45

много муден,адски къси предавки,според мен не си заслужава,знаем икономията на кой е майка :no

Потребителски аватар
ketev
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот ketev » Пет 12 юли 2013 19:45

Колега според мен намери си читаво TDI не знам даже защо са го произвели това SDI може би за некви баби :Mr Green Fun .Нека не пишем глупости че SDI било по икономично дори и в каталозите го дават по разходно.И все пак всичко опира до екземпляр.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 12 юли 2013 19:58

Ми то си има баби и дядовци шофьори. Баща ми, например, би харесал SDI - то, както му харесваше Мазда 323 1.7Д. За някои простотата на конструкцията и безпроблемната експлоатация са по-важни от тягата и изпреварванията. Всеки влак си има пътници.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Пет 12 юли 2013 19:58

ketev написа:Колега според мен намери си читаво TDI не знам даже защо са го произвели това SDI може би за некви баби :Mr Green Fun .Нека не пишем глупости че SDI било по икономично дори и в каталозите го дават по разходно.И все пак всичко опира до екземпляр.

Не правя цитати,но спец за теб ще е!Да вземеш да уважаваш чуждото мнение!Кое е глупост и кое не,за теб да си остане!И като не си карал или си нямал или (не) или си чувал за нещо,дори и за автомобил вземи да си чекваш мненията!Пича пита конкретни неща!Не пита какво караш ти или какво си чул!
ПП За чекването,дай тези каталози!

Потребителски аватар
wemadeyou
Автомобил: Vw Golf 3 1HX
Двигател: 2.9 VR6 Syncro 190hp

Мнениеот wemadeyou » Пет 12 юли 2013 20:06

собственик съм на поло 1.9 сди 63к.с. 1999г. и съм доволен от него. Както е казано вече - по-елементарен двигател с по-малко неща за разваляне. Естествено по-муден при ниски обороти, но пък извънградско разхода му е 4/100 при 110км/ч средно. Ако не търсиш пъргава кола, не виждам смисъл от тди

Потребителски аватар
ketev
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот ketev » Пет 12 юли 2013 20:28

H2O написа:
ketev написа:Колега според мен намери си читаво TDI не знам даже защо са го произвели това SDI може би за некви баби :Mr Green Fun .Нека не пишем глупости че SDI било по икономично дори и в каталозите го дават по разходно.И все пак всичко опира до екземпляр.

Не правя цитати,но спец за теб ще е!Да вземеш да уважаваш чуждото мнение!Кое е глупост и кое не,за теб да си остане!И като не си карал или си нямал или (не) или си чувал за нещо,дори и за автомобил вземи да си чекваш мненията!Пича пита конкретни неща!Не пита какво караш ти или какво си чул!
ПП За чекването,дай тези каталози!

Не се пали колега ама може и повече да съм карал от теб и в момента карам ТДИ Голф 3 и да кажеш че литър бил по икономичен SDI нещо си се объркал или си карал разходни TDI,а за каталози провери какво пише AUTO.RU той е доста точен :beer

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Съб 13 юли 2013 23:34

По принцип съм за TDI мотора,щото само като надуе турбината и се изстрелва.SDI-то е за спокойни и небързащи за никъде хора,абе общо взето за градско най-вече.Мой приятел караше Поло SDI и сигурно над един тон трансформаторно масло изгори вместо нафта и вървеше перфектно тая калинка-така я и продаде.

Потребителски аватар
mytko731
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mytko731 » Съб 13 юли 2013 23:59

sdi то ми гори 2 на 100 а tdi то 18 :biggrin
как ги мерите тия 4 на 100 не ми е ясно ама нещо не се връзват
точно при 110 км
sdi-по простичък ама нищо повече
при еднаква скорост как ще е по икономичен с 700-800 оборота нагоре?
за кпд няма да говорим че става сложно :mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”