VW Phaeton V 10 tdi - прекъсва турбото

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Antoninio
Автомобил:
Двигател:

VW Phaeton V 10 tdi - прекъсва турбото

Мнениеот Antoninio » Чет 12 дек 2013 21:00

Привет колеги! Имам странен проблем с автомобилът ми - VW Phaeton V10 TDI от 2004г. А именно - прекъсва му турбото. Проблемът не настъпва винаги, но сега с падането на температурата се случва доста честичко. Турбото е чистено и проверявано в оторизиран сервиз. Изпробвано е и с няколко други електронни управления от същите турбини. Резултатъ е никакъв, а турбото е здраво. До колкото успях да се запозная със всички възможни форуми чисто механически точно на това турбо няма какво да му стане, а и е здраво след проверката. Това е проблемът, по който ще се радвам да чуя вашите мнения и препоръки.

Сега на скучния въпрос и на моя отговор на проблема. МАСЛОТО. Колата се движи със масло OMV Bixxol Special 5W-40 - все лоши коментари срещам за него, а в сервиза ми го слагат с гаранцията, че е оригинално и австрийско. Според мен това масло съвсем не е за този двигател. Консултирах се с друг сервиз и ми препоръчаха МОТУЛ 0W-30 или 5W30 по стандарта на VW 504/507. От този форум разбрах че за мен е 506.01 и в чуждите форуми пише същото. Молбата ми е да ми дадете конструктивен съвет за маслото и Ви моля да не ме "хейтвате" - зная, че има много теми за масла! Но за мен няма конкретен отговор.

Благодаря за разбирането и удареното рамо и съжелявам, ако има правописни грешки :)

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Re: VW Phaeton V 10 tdi - прекъсва турбото

Мнениеот Alek » Чет 12 дек 2013 21:49

Този мотор се кара САМО И ЕДИНСТВЕНО с 506.01, малко е вероятно да е това проблема, но казвам какво казва VW.

Antoninio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Antoninio » Съб 14 дек 2013 16:43

Колеги виждам, че никой няма идея. Поне препоръчайте масло по този стандарт. Цената не мие много определяща. Търся хубаво масло отговарящо на стандарта на ВФ 506.01 и вискозитети 0В-30. Интересува ме да е е надеждно за парите си и ако може да е изпробвано! (Марката масло не конкретно).

Потребителски аватар
sukito
Автомобил: Golf mk4
Двигател: AHF 2000

Мнениеот sukito » Съб 14 дек 2013 16:48

Какво разбираш под прекъсване на турбото?

Antoninio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Antoninio » Съб 14 дек 2013 16:53

Палиш тръгваш. Караш различен интервал от време - няма закономерност някаква - даваш газ и хоп -1 турбо. Спираш гасиш, палиш, потегляш даваш газ имаш си турбини - след малко хоп пак спира. Повтаряш същата процедура. Няма закономерност. Турбото е почистено, смазано, електрониката е проверена, управлението и механизма също. Проблема ще да е някъде другаде. :)

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Съб 14 дек 2013 17:43

http://store.emk-33.com/category/212/dvigatelni-masla.html/506-01?ProductAttributesFilter%5BcarMake%5D=179

А ако отидеш в Порше, предполагам че оригинално масло ще ти излезе по-евтино.

Ето и още нещо http://prodavalnik.com/mobil-super-3000-formula-ld-0w-30-i11608749

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 14 дек 2013 18:51

маслото няма общо с проблема ти ,а това че оторизиран сервиз е погледнал колата ти не е критерии за нищо-виж някой по малък сервиз специализиран повече на ваг групата и проблема ти ще се намери.едно че на диагностика е записано нещо ,другото е че за всяка записана грешка си има няколко възможни причини
успех

Antoninio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Antoninio » Съб 14 дек 2013 21:25

Колега, гледана е колата на 3 места, от които едното е оторизирания сервиз на ВАГ. В единия дори я карахме с компютъра няколко пъти и при прекъсванията не изписваше нищо съществено освен че турбото е спряло. Освен моята кола има още 2 туарега със същия проблем и едно ауди 4.2 и най-интересното е, че всички караме с ОМВ Биксол. А като купих колата, не зная с кавко масло ми я продадоха, но такъв проблем не е имало. Според друга консултация - държа да подчертая, че не е мое мнение - маслата от различен клас, се държат по различен начин при температурните условия. Т.е. накратко маслото представлява веригообразно съединение и при рязка промяна на температурата му се нарушава строежа. Сега това мнение мога да го подкрепя с твърдението, че лятото турбото не ми прекъсва въобще, освен ако не стане над 40 градуса. А като ходих лятото на екскурзия до Рила - в момента в който се качих на по-хладното прекъсна веднага. И това е само един пример при температурна разлика. Мислих си че е от някакъв датчик за температурата, но се оказа че има само защитен такъв и то от прегряване. Та мен идеята за маслото ми е - това изобщо, което ми споделиха вярно ли е? Не искам да правя реклами на марки масла и на маркетингови трикове, затова ще премълча марката и фирмата - засега. Просто искам да получа информация от по-запознат човек, а не от магазини и разни представители, защото те искат само да продават - какво не е ясно. :)

Относно предложението, че във ВАГ е по-ефтино - НЕ! :) 68.70лв./ 1литър ми искат за 506.01 стандарта. :)

Потребителски аватар
atilla91
Автомобил: VW Golf V 2008
Двигател: BKD 2008

Мнениеот atilla91 » Съб 14 дек 2013 21:40

Колега, проверихте ли вакумния клапан да не му е пукната мембраната вътре и затова така да отказва. На моя Пасатор се случи това преди две седмици, както си карам и бам няма турбо спирам гася паля и оп турбо голям кеф надухме клапана и се оказа, че изпуска и така. Смених го и всичко си е добре. Дано съм бил полезен :biggrin

hp7909
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hp7909 » Съб 14 дек 2013 22:55

atilla91 написа:Колега, проверихте ли вакумния клапан да не му е пукната мембраната :biggrin

tam takova neshto nqma :th_up

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 14 дек 2013 23:07

значи не си намерил точния сервиз и човек който да разбира от гледането на ЖИВИ данни в реално време ,а споменаването на другите автомобили в дадения сервиз е още по голяма антиреклама за него
напиши номера по ваг на грешката която е записана
това за маслото е мит,за райони с различен климат се използват различни по вискозитет масла icon_idea

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Съб 14 дек 2013 23:11

Antoninio ,убеден съм ,че Никс76 не ти е колега,но това е друга тема! :mhihi
Убеден съм също ,че той ти даде жокер,ама ти си мислиш за маслото отново.
Защо,въпреки супер хипер мега сервизите ,в които си ходил нямаш решение на проблема?
Каква е точно грешката,която записва компютъра?
Има ли ДПФ филтър колата?

Antoninio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Antoninio » Съб 14 дек 2013 23:26

Първото изречение за коментар по темата ли да го считам? Хората с вагове не са ли колеги? Или ще се хвалим с титли и заслуги?
Жокера е добре! Само че с две чисто нови турбини пак го прави? Тука жокер? Като казвам нови имам предвид абсолютно всичко което е свързано с турбото!
Хипер-мега сервизи не съществуват! ВАГ не дават решение на проблема и предлагат замяна на турбото? Да ама не става със замяна.
Фейл лога не е в мен а в доверения сервиз.
После още 1 въпрос - защо лятото НЯМА ПРОБЛЕМ, а зимата ИМА?

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 14 дек 2013 23:37

абе човек ,достатъчно е мап сензора ти да се ебава малко и колата ти вече е с проблем;турбините НОВИ ли са или рециклирани и как работят?мога да ти изброя още десетина хипотетични причини-трябва ли да си чешем пръстите без някаква достоверна информация какво точно прави колата ти?
п.п тук е форум на ваг групата и има доста разбиращи хора от логове и от решаване на проблеми по колите
п.п 2 Не си разбрал правилно Наско какво е имал предвид ,като е писал че едва ли сме колеги-визирал е различни професии :wink

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Съб 14 дек 2013 23:58

Ти май се впрегаш без нужда,а?
Първото ми изречение е пряко свързано с факта,че Никс ме е учил на много неща,включително и как да работя с Ваг-ком и хлеб да ям!
Ако се позамислиш малко ,ще разбереш ,че ако имаше пряка връзка на проблема ти с колата и маслото,турбините ти щяха да са тотално смлени???
Качи логовете тук,пък може и да изскочи нещо недогледано досега.Скоро един подобен проблем се реши с регенарация на ДПФ-а след като вече бяха сменени части за доста пари. icon_idea
Що не питаш Ники от Герман,може и да ти е от полза?
Интерсно ми е какво ще излезе накрая?
Наско :beer

Върни се в “Дизелови агрегати”