Венто 1.9 75 к.с. AAZ 94 г. Проблем със стартер

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Венто 1.9 75 к.с. AAZ 94 г. Проблем със стартер

Мнениеот Водния дух1 » Съб 01 фев 2014 23:21

Здравейте колеги.Вчера сутринта -16C в Русе.Слизам в 6:30 и си викам "Я да видя Вентолини(AAZ) дали ще запали" и хоп изненада:въртя,стартера прави образно казано 1-2 оборота и изтърва.Правя 2-ри опит и пак изтърва.В смисъл изтърва все едно съм върнал контактния ключ,даже ел.мотора не продължава да върти.Лошото е че когато правя опити нали връщам к.ключ и колата подгрява всеки път и на акумулатора колкото му е зле на -16С става още по-зле.Обаче на 3-тия опит мотора взе че запали (няма да ви казвам какви вибрации имаше).Та въпроса ми е:Къде да търся проблема:В шалтера ли,в бендикса или в клемореда на к.ключ.Забравих да кажа,че четките и втулките на стартера са добри.Отварях го есента за профилактика,но тогава не можах да развия 3-те винта на шалтера да го видя и него.Когато я карам през деня няма проблеми.Акумулатора е читав-2,5г. 72AH,проверен с товарна вилка.Поздрави!

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Re: Венто 1.9 75 к.с. AAZ 94 г. Проблем със стартер

Мнениеот georgebonev » Нед 02 фев 2014 10:39

Колега, имам подобен проблем с твоя.
(Извинявам се, че се намесвам темата)

При мен за първи път се случи след първия сняг през декември (сутринта при -6/-7 градуса)- стартера не поиска да върти даже - все едно залепнал, а преди да запали последния път - се чуваше нещо като стържене, все едно върти на сухо. Предната вечер сигурно съм го бил намокрил, защото същото го направи и сега - преди да падне снега мих мотора и пак бях намокрил стартера, но запали без проблем след около два часа, когато поизсъхна.
На следващата сутрин обаче - също не поиска да завърти - чак на третия, четвърти път завъртя, запали, тресе мотора и ... няма осветление (на таблото, няма вентилатор, няма чистачки...). Преди два дена сутринта пробвах с к.ключ - в крайно дясно положение - стартер и пали, няма осветление, и съвсем леко върнах к.ключ - осветлението се появи и всичко нормално. (клеморед?)
Случи се колега при мен когато не поиска да запали - каза, че е от бендикса.
Не съм правил профилактика на стартера, но като чета в руските форуми - имало 3 бронзови втулки, които най-често правили проблем.

Върни се в “Дизелови агрегати”