ARL и ASZ
-
- Автомобил:
- Двигател:
ARL и ASZ
Здравейте всички, чух някъде че за добра работа тези двигатели е необходимо поне веднъж в годината да се кара с 3000 об./мин около 30 -40 мин. Чувал ли е някой подобно нещо??? Благодаря предварително
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: ARL и ASZ

Колега, един път в годината не зная дали е достатъчно, освен ако колата не се кара само Събота и Неделя. Аз бих карал такъв мотор в градски условия между 2 и 2.500 оборота, вероятно ще лапа малко повече, ама няма пълно щастие.
Давам следните три примера:
1. Баща ми кара ПД 130к.с. кара пенсионерската из града на 1800-2000 сменя предавките - колата се "позадръсти"(забива предницата, едвам се влачи със 100-120, авариен режим, има такава тема даже), отиде на сервиз, хората му я изчистиха, олекна му хубаво джоба, не си взе поука - твърде е вероятно да се наложи пак да ги посети след време.
2. Колега със Сеат Леон AHF. Каране - като на баща ми (все пак е карал Венто 1.9Д преди това, кофти навици са му останали). Дали кара и година откак я купи - същата диагноза - сервиз, чистене, олекване на джоба. Сега май я изрязва повечко

3. Колега със Сеат Леон AHF. Каране - гледа под 2000 да не пада, още не се е налагало влизане в сервиз, откак я има - вече сигурно 2 години.
Давам ти пример тези тримата, щото са ми пред очите всеки ден, дето се вика - имаме директен контакт и на двама от тях аз им пазаря части и консумативи.

То това не е само за тия два двигателя, а за всички с променлива геометрия на турбото.
Именно де, това забравих да го подчертая. Благодаря за корекцията

Последна промяна от stefan4o на Нед 02 мар 2014 8:48, променено общо 6 пъти.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
То това не е само за тия два двигателя, а за всички с променлива геометрия на турбото. Аз градско сменям предавките на 2500 оборота и поне веднъж в месеца я настъпвам по магистралата. Една година е много.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Едната АФН-ка я кара жена ми предимно , вчера се курдисах на нея и...заби муцуната . Раздвижих я ( геометрията)- тръгна , да видим как ще и се отрази 700км преход тая вечер
Не ми остана време да изтрия от компа грешката ( домързя ме
), едва ли ще е проблем..според вас? Че след малко съм канен на гости и оттам отлепям за Софето.

- stefan4o
- Контакти:
При теб не зная. При баща ми на няколко пъти така сама се оправяше(или поне той така си мислеше и се самоуспокояваше), след каране по магистралата. После вече спря да се оправя сама и влезе в сервиз. Имаше и грешка с налягането на турбото, доколкото помня. 

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
На място , като махам и пъхам вакуум маркучето се вижда как лееко заяжда ( при надлъжните се вижда ясно) отначало даже и не мърдаше , едва едва. с едно гаечно ключе 13-ка неколкократно отгоре, после отдолу , я понатиснах планката и тръгна. Но се вижда че не мърда така "пъргаво" , вакуума ми е наред, дебита му -също. Ама жената
казал съм да я понатиска малко извънградско на нашия дълъг баир към къщи, продължава да я кара лежерно.
Ще я оправя , ма малко да се стопли времето , ще разпилея вентилатора и със спрея за спирачни апарати ще стане като нова.....до следващият път

Ще я оправя , ма малко да се стопли времето , ще разпилея вентилатора и със спрея за спирачни апарати ще стане като нова.....до следващият път

-
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF
Сега като не ти се натиска и не ти се ходи по сервизи има и мързелив начин!Вземаш една добавка на Бардал за почистване на геометрията ръсиш 110 лв и си готов :)Винаги има и вариянти и вариянти 
http://www.bardahl.bg/bg/product/a/5751
не съм я тествал,но другите продукти на тази марка за сега не ме разочароват!

http://www.bardahl.bg/bg/product/a/5751
не съм я тествал,но другите продукти на тази марка за сега не ме разочароват!
Последна промяна от xxx_man на Нед 02 мар 2014 12:04, променено общо 1 път.
- dispatch
- Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
- Двигател: CBBB DSG6 02Е
samo_pechka написа: Ама женатаказал съм да я понатиска малко извънградско на нашия дълъг баир към къщи, продължава да я кара лежерно.
Трябва да ги запознаем твоята жена с моята...
Идва момент, в който нещата стават необратими и трябва да се сваля и чисти...
Една година - абсурд... трябва поне веднъж на ден да си я изрязваш като загрее!
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Те жените една майка ги е раждала
. Всеки ден я кара през седмицата, уж разбра какво да прави, ама аз да съм по-сигурен си я изрязвам, като я карам. Закачахме я скоро на ваг ком, за друго, ама казаха, че геометрията е ок.

- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Къде ги изрязвате тези коли до 2500 оборота в града ми е много интересно при ограничение 50 км/ч и интензивно движение,кога успява да загрее този дизел за да стигне до изрязване също е интересно,това зимата де...но общо взето хората не разбират от дума,днес говорих с баджанака,щели да му докарат BMW Х3 3000 кубика дизел,от Италия ,2006г. на 120 000 km
,това за 5-6000 км годишно градско и малко селско,обяснявам му,че отива на три(четири)цифрена поддръжка, той ми казва,аз тази кола ще я взема да я карам,не да поддържам,пък и на 120 000 км какво да и са развали,луда работа,това турбини,маховици,дюзи,раздатки изобщо не ги отразява,повечето хора са така и точно за това има пазар за коли с променлива геометрия(и изобщо дизели с турбини)по на 200 коня,карани основно в града
.

- stefan4o
- Контакти:
FELIPE написа:Къде ги изрязвате тези коли до 2500 оборота в града ми е много интересно при ограничение 50 км/ч и интензивно движение,кога успява да загрее този дизел за да стигне до изрязване също е интересно,това зимата де...
Автомобилите имат скоростни кутии. Никой не е казал, че се кара на 5-та предавка с 2000 оборота. Просто караш на по-ниска предавка, лесно е.

- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Тъпо,коментирали сме го многократно,градско колкото и да я 'режеш' на първа и втора ефект няма,впрочем при рязане на втора се получава типичния за градските състезатели ефект газ до дупка последван от бясна спирачка,който лично аз ненавиждам,за градовете от селски тип характерни за България,малка бензинова кола,това е,иначе по темата,да, за да се почисти геометрията е нужно да се кара,колкото може по-дълго,на колкото може по-висока предавка,на колкото може по-високи обороти,колкото се може по-често,факт,на първа и втора това няма как да стане в предвид малкото време за което се поддържат високите обороти.
Върни се в “Дизелови агрегати”