1.9 TDI почистване на запекла геометрия лесният начин.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
rufkata
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
Двигател: 1.9 TDI ASV

1.9 TDI почистване на запекла геометрия лесният начин.

Мнениеот rufkata » Сря 26 мар 2014 15:48

Знам, че много хора ще ми наскачат, но искам да споделя как почистих моята. Цяла зима се мъчих със зацапана геометрия, колата влизаше в авариен режим и искаше, гасене/палене, за да развърти отново турбото. Казвам развърти, защото при минаване в авариен режим турбалана спира да надува, мерил съм го затова съм сигурен. Това което направих аз е следното:
- приготвих си два спрея WD40(мисля беше) ще проверя,и кореселин 500 мл.
- разкачих изпускателната с-ма от турбото (вижда се перката на топлата част)
- на спрея се слага дългата тръбичка и се пръска във всички посоки, възможно най на вътре, хубаво е да има втори човек, който след като се отдръпнете да запали колата (става една мъгла от разпрашеният спрей), подава газ два три пъти и гаси. Това се повтаря няколко пъти, но не позволявайте колата да загрява, защото тези спрейове са силно запалими.
При мен продължи два дена, на втория ден:
- на студена кола налях кореселин като със пръста затапвах изхода на турбото с пръст за да преодолее наклона и да влезе повече във "охлюва", отдръпвате се и палите колата пак се разпрашава чернилка, подава се газ няколко пъти и колата се гаси.
- взимате спринцовката(която струва 60-70 стотинки в аптеката да е поне 60 кубика)и откачате вакума от клапана Н75 отиващ към актуатора(управлението на лопатките)забивате спринцовката там и започвате здраво вакумиране и връщане. Трябва ви човек, който да си сложи пръста на вилката излизаща от актуатура и закачена за лоста за управление на геометрията. Ходът трябва да е 1-1.5 см.
- въпреки привидно нормалният ход на вилката, аз продължих и слагайки пръста за да напълня охлюва пръсках със въпросния спрей и след това палих колата поне още 10 пъти, изхода на турбината, а и перката бяха изчистени перфектно.
Изпробвах колата, реално заби много по късно, но пак заби :eek . След разходката ми до София и обратно, всичко е супер колата полудява на всяка скорост.

П.П. Четох теми във форума, че е грешка да се ползват такива спрейове, защото набивали в катализатора и тн. но това го правите при разкачена изпускателна система, недостатък: цапа коша,но минимално.

Дано помогна на някой, правите го на собствена отговорност, защото веществата използвани от мен са запалими. Ако следвате инструкциите горе, не би трябвало да имате проблеми.

Последна промяна от rufkata на Сря 26 мар 2014 16:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
valkodaf
Автомобил: bora
Двигател: ajm 2002

Re: Почистване на запекла геометрия 1.9 TDI лесния начин.

Мнениеот valkodaf » Сря 26 мар 2014 16:14

А защо не я свали за два три часа да си я почистиш ми се занимаваш с глупости два дена :gruebel

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Сря 26 мар 2014 16:17

Два три часа в сервиз евентуално, но без подходящи условия инструменти и 200 лева излишни, така реших :biggrin

Потребителски аватар
valkodaf

Re: Почистване на запекла геометрия 1.9 TDI лесният начин.

Мнениеот valkodaf » Сря 26 мар 2014 16:29

Аз моята турбина е чистих пред блока 200лв няма как да дам на някой за два часа работа

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Сря 26 мар 2014 16:41

Колата ти е различна от мойта, но все пак ме изненадва времето за което си се справил. Явно е много лесно, но не е сподели как ти е разположен мотора надлъжно или напречно :c020

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Сря 26 мар 2014 16:54

valkodaf написа:А защо не я свали за два три часа да си я почистиш ми се занимаваш с глупости два дена :gruebel

И аз мисля като колегата, толкова мъки и челни стойки. По лесно щеше да ви е да я свалите и да си доставиш удоволствие от самопочистването :) :Mr Green Fun
Аз моята старата почистих по лесния начин (както го определя колегата по горе, или по скоро мързеливият!) Накиснах я с нафта, размърдах актуатора и така 2 месеца - сега пак се зацапа!
Много голямо значение оказва градското каране :(

Потребителски аватар
valkodaf

Мнениеот valkodaf » Сря 26 мар 2014 16:57

напречно е разположен

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Сря 26 мар 2014 17:00

Как си ги сваляте тия турбини толкове лесно, колектори входове, изходи, всмукатели, маслени магистрали :eek дайте снимки на моторите в кошовете ви и ако може някоя снимка на свалените ви турбалани, защото мойта след сваляне на корите просто я виждам и едвам я достигам?

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Сря 26 мар 2014 17:04

lubo007 написа:
valkodaf написа:А защо не я свали за два три часа да си я почистиш ми се занимаваш с глупости два дена :gruebel

И аз мисля като колегата, толкова мъки и челни стойки. По лесно щеше да ви е да я свалите и да си доставиш удоволствие от самопочистването :) :Mr Green Fun
Аз моята старата почистих по лесния начин (както го определя колегата по горе, или по скоро мързеливият!) Накиснах я с нафта, размърдах актуатора и така 2 месеца - сега пак се зацапа!
Много голямо значение оказва градското каране :(

Колега ти сам ли я свали или я накисна в нафтата само, от един град сме, ако ги омагьосваш така кажи къде да дойда.

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Чет 27 мар 2014 0:22

Свалянето не е трудно стига да си го правил,поне веднъж.
Ако няма охладител на ЕГР демонтажа е около 20 минути.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Re: 1.9 TDI почистване на запекла геометрия лесният начин.

Мнениеот nasko1978 » Чет 27 мар 2014 9:02

По описаният от колегата начин,може и да стане,но зависи колко е запекла геометрията и от вътрешната страна,откъм гривната ! :c020

Аз съм свалял няколко пъти турбини и вече го правя за 12минути!
Чистенето и сглобяването на турбина,актуатор,предпазител на вътрешното каре,маслените магистрали,генерацията,всмукателен колектор,егр-а ,търбопътищата,вакумните маркучи и капака на мотора за около 9- 10минути и то пред блока ,без канал даже! :screwy :mhihi :stumm

Потребителски аватар
Juiced
Автомобил: Hyundai Terracan
Двигател: J3

Мнениеот Juiced » Чет 27 мар 2014 9:24

Перките може да са привидно чисти , но те нямат отношение със пренадуването. Геометрията направо клеясва ако се кара дълго време градско и тя е доста встрани и трудно ще се изчисти цялата ,за да не пренадува.
Според мен имаш 2 дни изгубени, турбото се е изчистило с магистралното каране. За нашите печки това е единственият лек поне веднъж в седмицата раздаване на цялата газ или разходки извънградско.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 27 мар 2014 9:40

valkodaf написа:Аз моята турбина е чистих пред блока 200лв няма как да дам на някой за два часа работа

Това два часа просто заради лафа ли ги каза ,или се справяш наистина за два часа демонтаж,почистване , монтаж . Щото аз уж не съм от мн бавните , но за два часа съм на макс половината работа

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 27 мар 2014 10:19

Ама как почиствате геометрията - с или без разглобяване? С какъв препарат се почиства нагара, който е станал като камък?
Не говорете така, че някой който никога не го е правил ще вземе да си повярва и после ще има теми от рода на "замаза резба на шпилка", "скъсах болт на турбото" и много "какво да правя ся?"

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Чет 27 мар 2014 12:01

Описаният начин е без сваляне, като се напълни охлюва с описаните препарати, перката така здраво го "разхвърля", че го набива буквално навсякъде и именно така чисти. Преди тази интервенция пак я изкарвах на магистралата, но ефекта беше нулев та това ме кара да вярвам, че не на 100% но на 80% съм я изчистил и другото е магистрала.

Върни се в “Дизелови агрегати”