:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

VW Passat AFN - Премигване на лампа за акумулатор в движение

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

VW Passat AFN - Премигване на лампа за акумулатор в движение

Мнениеот pEsHkyY » Пет 21 фев 2014 19:19

Здравейте,

Рових.. не намерих нищо съответващо. Нещото което наблюдавам е през някакъв период от време (визирам месеци) понякога при запалване на колата лампата на акумулатора премигва или пулсира по-скоро неопределено. Намалява светлината после се усилва и накрая изгасва. Виждам го за втори път това. Предният беше преди 4 5 месеца сигурно. За някакво износване на алтернатора ли иде реч или? Ако има някой който знае моля да ме насочи към проблема, да не стане така, че да спре да зарежда в някой хубав ден и да си изсъхна на пътя :mhihi Благодаря предварително на отзовалите се :beer

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: VW Passat AFN - Премигване на лампа за акумулатор в движ

Мнениеот feikot » Пет 21 фев 2014 19:37

Имаш ли борд комп ?
Ако ти изписва Aletrnator workshop,генератора е пътник. Това,че премигва лампата значи няколко неща
1) Не зарежда (най-основно)
2) В движение може да има хлабава връзка и да губи контакт (малко,но налично като вероятност)
3) Динамо
3.1) Четки
3.2) Ролка (при товар боксува)
3.3) Намотка(избила или ще избие)

Разбира се,може да е нещо много малко,но щом мига хаотично това са вариациите :)

Потребителски аватар
pEsHkyY

Мнениеот pEsHkyY » Пет 21 фев 2014 19:41

Не, нямам борд. И аз си мисля, че е нещо със зареждането, но го прави на 5 6 месеца 1 път. Предполагам, че ще се засили. Тя си пулсира. Изчезна чак като дигнах над 60км/ч (сигурно е случайно, не вярвам да има общо скоростта). Иначе преди това не се влияеше от скоростта. Стоя на място и почти изгасва после се засилва, после пак загасва. Закачал съм го на VAG, грешки не съм срещал за алтернатор. Ще наблюдавам случая пък така и така ще се сваля бронята за виско перката ще се прегледат и как са нещата там.

EDIT:

Може да е ролката, понеже като обслужвах преди няколко години за ремъци и ролки, майстора сега се сетих, че спомена за ролката на алтернатора, че се върти малко по-трудно. Нищо чудно вече да и е дошло времето :bishop

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пет 21 фев 2014 19:51

Аз ти изброих може би почти всички възможни сценарии,така,че най-вероятно ще е някой от тях :) Тая ролка поне е евтина и лесно се сменя.

Потребителски аватар
pEsHkyY

Мнениеот pEsHkyY » Пет 21 фев 2014 19:53

Да, благодаря за което :beer Ще пиша ако има разивите :th_up

Потребителски аватар
pEsHkyY

Мнениеот pEsHkyY » Вто 04 мар 2014 21:39

Ееееми май вече даде фира. Днеска почна да мига по-често и преди да се прибера прескочи някъде два пъти, струва ми се, че вътре във алтернатора нещо се счупи. Имах чувството, че нещо е запекло и при опита ремъка да завърти ролката се чу нещо като удар. При тези два удара лампата за акумулатора почна да свети ярко, без да си мени цвета. А и също при ударите падаха оборотите. Утре отиваме на чичо доктор :bishop

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Чет 15 май 2014 11:32

Има ли развитие по въпроса, защото и на мен днес ми премигна няколко пъти по време на движение?

Потребителски аватар
pEsHkyY

Мнениеот pEsHkyY » Чет 15 май 2014 14:21

Оп, съжалявам.

Развитие има и проблема е оправен, но малко позабравих за темата :redface .

Като цяло минах с рециклиране на алтернатора и смяна на ролката на алтернатора. Това удоволствие беше 170лв с някаква мижава отстъпка. Като цяло вътре смениха всичко що има за смяна и така си реших мъките. Подробности кое точно е гръмнало вътре не мога да ти кажа, тоест обясниха ми, но съм забравил вече. Та ако имаш тези симптоми, рано или късно ще стигнеш до мойто. На мен ми отне година и нещо докато умре тотално, като една година не бях виждал да мига лампата на акумулатора..

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 15 май 2014 14:43

Значи кофти работа ме чака. Един авер ми подхвърли, че това премигване е възможно да се получи от някакво реле, което се продавало в комплект с четките. Нямам представа колко са скъпи, но ако мина само с тях ще е добре. То иначе ако трябва да дам 170 лева за части не е ли по-добре да потърся оборудван алтернатор на старо?

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 15 май 2014 15:33

Мда, и аз минах по този път. При мен проблема беше, че четките се бяха вкопали в колектора и минах през дупка и четката е застанала на една страна и спря да зарежда (смятай каква дупка е била). Ново реле, смяна на колекторните пръстени и една втулка и труд беше 90лв.
Ролката отпред беше здрава при мен и не е сменяна.
Както всяко нещо, така и алтернатора си има живот - обикновено към 250-270хил. се скапва релето, но колектора е вкопан и е препоръчително да го смениш и него.
Иначе алтернатор втора употреба да, аз в моята обява го давам за 70лв., ама не давам гаранция дали след 10хил.км. пак няма да стане същото. От друга страна има хора, които минават 10хил. за 2год.

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 15 май 2014 15:44

Засега ще се направя, че днес лампата на акумулатора не ми е мигала и ще си карам така, но ако го повтори този номер, вече ще се позамисля. Преди няколко месеца ми мериха напрежение на заряд и беше в долна граница, но в рамките на допустимото. Друго ми прави впечатление - още като купих колата преди година и половина, че и до ден днешен, след по-голям престой, като запаля и няколко секунди след това цъква някакво реле и оборотите малко падат. Така работи няколко секунди, пак се чува цъкване и оборотите се оправят. В тъмното се усеща и визуално, защото като включа фаровете и в момента на цъкване на релето и те премигват. Още тогава ме предупредиха от сервиза, че алтернатора си отива. Има и още един ефект-зимата в тъмно като се включи ЕСП от буксуване при снежна настилка, фаровете мигат както мига и лампата за ЕСП на таблото. Предполагам, че или акумулатора е за смяна или нещо по зареждането му не е наред.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 15 май 2014 16:00

За втория проблем може да имаш някаква грешка, нека по-запознатите да кажат.
Истината обаче е, че когато алтернатора ти зарежда на долна граница и ти караш колата на къси разстояния акумулатора умира. Както се казва - бавно, но сигурно. Дори всеки ден да се кара пак така става. Имах и такъв случай преди, но с друга кола.
Така, че когато имаш време свали си акумулатора, провери електролита (ако може), направи 2-3 цикъла на заряд и разряд.

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Чет 15 май 2014 22:10

:rolleyes :bowdown

Вероятно са ти износени четките. Подмяна на всичко износено... максимум 100 лева с работата и забравяш, че имаш генератор! :th_up

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Пет 16 май 2014 8:57

Вероятно така ще постъпя, но понеже малко финиширах финансово с почистването на турбината, май ще почакам малко. Като гледам колегата открил темата, при него минала година от първия симптом. Дано и при мен да почака, че сега няма лев :biggrin .

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 16 май 2014 9:21

Преди време от форума си купих едно 120амперово за 40 лв - работещо , но с четки на лимита си. Пълен ремонт с лагери , колектор , нов регулатор с четки ми стъпа на още 50-ина лв. И сега имам резервно динамо подръка . Че често баш в неделя или по празник се случва такава мизерия и... увисваш отвсякъде :beer
Зачетох се по темата защото на едната ми кола зарежда някъде 13.9в на ниски ( другата 14.1 ) , но забравих да го натоваря по-яко ( фарове, стоп, габарити ), ще го замеря пак. Имаше една тема как с един диод (подходящ) леко можеше да качиш зарядния ток с около 0.2в ( мисля) . Тази есен ще го подменя с оборотното динамо и ще го поразгледам отблизо това .

Върни се в “Дизелови агрегати”