Пасат В6 1.9 тди 105 к.с. 2007г чува се звук като на трактор
Пасат В6 1.9 тди 105 к.с. 2007г чува се звук като на трактор
здравейте, имам Passat1,9 tdi 105k.c 2007g.но имам проблем. Колата върви нормално, не сменя оборотите,но като подам газ ,точно между 2-ра и 3-та или между3-та и 4-та предавка преди да се включи турбото понякога се чува звук като на трактор, понякога и на свободна също се чува това тракане,проблема е ,че не го прави постоянно и като се опитам да покажа на някой ,който разбира тя решава,че точно тогава няма да го прави и не мога да разбера какво е.Казаха ми ,че ако я закачат на компютър и не прави проблема в момента пак няма да го отчете. Дайте съвет, какво може да е ,колата си върви ,но това ме притеснява!Предварително благодаря!
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Re: Пасат В6 1.9 тди 105 к.с. 2007г чува се звук като на тра
Същия случай като твоя е и при мен
Ходих на диагностика при Ники от Герман, но колата се уплаши, като видя майстор и не се чу нищо
. Не се разбра от какво точно е, но той ми каза, че каквото и да е, няма да гръмне изведнъж, а ще се разтропа повече и ще се разбере откъде идва. Тъй като го забелязах преди около 10 000 км, ето малко наблюдения:
Описание: някъде между 1600 и 2000 об (точно преди да се усети турбото) се чува (по-скоро усеща от шофьора) нещо като стъргане (хррррррррррр). Най-ясно се усеща при смяна на скорости, най-често 2-3, тъй като тогава се променят рязко оборотите. Може да се усети и без да се сменят скоростите, просто като се натиска и отпуска педала на газта при обороти от 1500 до 2000. Стъргането се получава на едно и също място, някъде към 1800 - 1900 об при мен (не може да се каже точно заради инертността на оборотомера)
1) Поява: Когато го забелязах за пръв път - на студен двигател по-силно изразено, при загряване отслабва и изчезва. Понякога не се чуваше дори и на студен двигател (все едно нещо си там се е наместило).
2) След 3 000 км - винаги на студена кола го имаше, на добре загряла (над 30 мин непрекъснато каране) изчезваше. Тогава някъде ходих при Ники.
3) В момента (след още 6 000 и нещо км) - същата работа. Не става по-зле или поне процеса е бавен.
Според мен това чегъртане е изцяло механичен проблем (едва ли нещо ще се види на комп. диагностика). Развитието показва, че каквото и да го издава този шум, се износва или разбива сравнително бавно. Съединителя работи нормално, маховика не се чува да тропа, скоростния лост не вибрира на свободна. Нарочил съм за виновници съединителя (и покрай него чарковете), скоростите или маховика.
Други свързани симптоми:
- пулсации при леко натискане на съединителя, при натискане докрай изчезват.
- понякога при палене (1 от 10) двигателя се разтриса доста силно (без да има проблем със самото палене, просто разтриса).
Тези последните са си така откакто съм купил колата (23 000 км изминати оттогава).

Описание: някъде между 1600 и 2000 об (точно преди да се усети турбото) се чува (по-скоро усеща от шофьора) нещо като стъргане (хррррррррррр). Най-ясно се усеща при смяна на скорости, най-често 2-3, тъй като тогава се променят рязко оборотите. Може да се усети и без да се сменят скоростите, просто като се натиска и отпуска педала на газта при обороти от 1500 до 2000. Стъргането се получава на едно и също място, някъде към 1800 - 1900 об при мен (не може да се каже точно заради инертността на оборотомера)
1) Поява: Когато го забелязах за пръв път - на студен двигател по-силно изразено, при загряване отслабва и изчезва. Понякога не се чуваше дори и на студен двигател (все едно нещо си там се е наместило).
2) След 3 000 км - винаги на студена кола го имаше, на добре загряла (над 30 мин непрекъснато каране) изчезваше. Тогава някъде ходих при Ники.
3) В момента (след още 6 000 и нещо км) - същата работа. Не става по-зле или поне процеса е бавен.
Според мен това чегъртане е изцяло механичен проблем (едва ли нещо ще се види на комп. диагностика). Развитието показва, че каквото и да го издава този шум, се износва или разбива сравнително бавно. Съединителя работи нормално, маховика не се чува да тропа, скоростния лост не вибрира на свободна. Нарочил съм за виновници съединителя (и покрай него чарковете), скоростите или маховика.
Други свързани симптоми:
- пулсации при леко натискане на съединителя, при натискане докрай изчезват.
- понякога при палене (1 от 10) двигателя се разтриса доста силно (без да има проблем със самото палене, просто разтриса).
Тези последните са си така откакто съм купил колата (23 000 км изминати оттогава).
plamikcho написа:...
Все едно си гледам моята кола

Ходя от години в 2 сервиза (с който както се разбера

Колега, имам подобен Passat. Моя обаче е 2.0 TDI 140 HP. Имах същото тракане. При мен беше постоянно, когато стоеше колата на свободна. Смених валове, какво ли не, но уви... Накрая проблема се отказа блока на двигателя и буталото. Смених ги и проблема се оправи, сега работи перфектно.
- plamikcho
Развитие по темата с "хръткането". Минах 2000 км от последния пост и какво забелязах вчера - на 4-та или 5-та при около 2000 - 2200 об. като натисна педала на газта до долу, се получава нещо като приплъзване (все едно съм натиснал леко съединителя). Оборотите се качват леко, изръмжава мотора, ама скоростта не се вдига нормално, а много по-бавно. Усещането е подобно на приплъзване на гумите, но не са гумите. Колата си е стабилна, на сух асфалт и при скорост 60-70 на 4-та или 80-100 на 5-та. Много интересно на 2-ра и 3-та не мога да го усетя това "задържане" или приплъзване
Ускорява си много добре и не намирам разлика отпреди. Съединителя работи нормално и не намирам разлика отпреди
Още веднъж всички симптоми по реда на появяване:
1) леко почукване от педала на съединителя при леко натискане, което се усили с времето (но в момента не е по-зле отколкото беше преди 5000 км)
2) разтрисане на двигателя при палене, без значение топъл или студен двигател, случва се да кажем 1 път на 10 или 20 паления. Така е откакто съм купил колата повече от 2 г, няма връзка с махането на ДПФ-а и чипа
3) звук "хрррррт" при рязко преминаване през 1900 - 2000 об (не се чува, усеща се от шофьора). Най-отчетливо е при смяна на скоростите от 2-ра на 3-та на посочените обороти, но се получава и при рязко отпускане на педала на газта пак при тези обороти. Звука няма никаква промяна или развитие поне от 7-8к км. При дълго каране (магистрала да кажем поне 100 км непрекъснато) намалява и почти изчезва
4) НОВО - приплъзване при ускорение на около 2000 - 2200 об
Моля за мнения по въпроса
За този случай логове дали ще помогнат и ако да, на кои канали? Ще отида след малко да преслушам за грешки с VCDS-a.

1) леко почукване от педала на съединителя при леко натискане, което се усили с времето (но в момента не е по-зле отколкото беше преди 5000 км)
2) разтрисане на двигателя при палене, без значение топъл или студен двигател, случва се да кажем 1 път на 10 или 20 паления. Така е откакто съм купил колата повече от 2 г, няма връзка с махането на ДПФ-а и чипа
3) звук "хрррррт" при рязко преминаване през 1900 - 2000 об (не се чува, усеща се от шофьора). Най-отчетливо е при смяна на скоростите от 2-ра на 3-та на посочените обороти, но се получава и при рязко отпускане на педала на газта пак при тези обороти. Звука няма никаква промяна или развитие поне от 7-8к км. При дълго каране (магистрала да кажем поне 100 км непрекъснато) намалява и почти изчезва
4) НОВО - приплъзване при ускорение на около 2000 - 2200 об
Моля за мнения по въпроса

-
- Автомобил:
- Двигател:
Карам Голф 5 с този мотор и при мен го има това "хрррр" при превключване 2/3.
Явно съм в началния стадий понеже го има само на студен двигател и когато направи 80-90 градуса изчезва напълно.
Нямам почуквания в педала,преплъзвания, както и грешки.
При мен може и да е различно, но ми се струва че звука идва от Solenoid Valve Vacuum-а или от турбота като разтоварва.
Явно съм в началния стадий понеже го има само на студен двигател и когато направи 80-90 градуса изчезва напълно.
Нямам почуквания в педала,преплъзвания, както и грешки.
При мен може и да е различно, но ми се струва че звука идва от Solenoid Valve Vacuum-а или от турбота като разтоварва.
- plamikcho
На мен ми се струва, че моя случай е свързан със съединител-маховик-аксиален лагер или нещо друго покрай тях. Даже преди приплъзването бях на това мнение и бях писал даже. Стъргането ("хръткането") го усещам някъде пред или под краката ми. Но все пак може и да е от нещо друго и затова е хубаво да се съберат повече мнения и идеи 

- plamikcho
Успях да заснема доказателство за магарията, която прави колата. Направо в един момент си помислих, че карам автоматик и сменя скоростите
Оборотите скочиха, ускорението намаля, след това си зацепи и продължи да ускорява нормално. Ето едно клипче, в началото се вижда: https://drive.google.com/file/d/0B3UTIpk9f1hfbWFFTzllcVplbkE/edit?usp=sharing
На 4-та предавка най-добре се вижда. В началото не го правеше, някъде след 10 мин каране започна.

На 4-та предавка най-добре се вижда. В началото не го правеше, някъде след 10 мин каране започна.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен това е приплъзване на съединителя...
- plamikcho
Такаааа, най-накрая гадното стъргане се махна. Виновниците се оказаха маховика, лагера и съединителя (не знам кое от всичките). Маховика беше сравнително разбит, а лагера скърцаше като се завърти на ръка. Съединителя беше свършил. Сега всичко е идеално с нов комплект на Luk и благодарение на колегите success
и сервиз "Елбатрон"

Последна промяна от plamikcho на Пет 20 юни 2014 8:57, променено общо 1 път.
Хммм... Що не каза, че не си ги сменял до сега?
Хайде честито 

- Pagemakerboy
- Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
- Двигател:
plamikcho написа:Такаааа, най-накрая гадното стъргане се махна. Виновниците се оказаха маховика, лагера и съединителя (не знам кое от всичките). Маховика беше сравнително разбит, а лагера скърцаше като се завърти на ръка. Съединителя беше свършил. Сега всичко е идеално с нов комплект на Luk и благодарение на колегите successи сервиз "Елбатрон"
![]()
На колко ти стъпи цялото "удоволствие"?
- plamikcho
По-малко от 900 лв

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте и аз имам подобен проблем с голф 5 1.9TDI BKC 105k.s. при мен проблема е обаче че това тракане го прави на около 1000 оборота, при превключване нямам проблем, но когато между превключването на скоростите оборотомера пада на 1000 оборота и се чува звука, също на студен мотор се чува скърцане или нещо като лагер, забелязах също че по някога се чува това тракане когато съм спрял, но ако съм на свободна в движение не се чува, дали съм за смяна на маховик съединител и т.н., сменил съм всички ремъци и ролки, отделно пък на място като вдигна капака се чува нещо като престъргване, но не е постоянно а на моменти през няколко сек.
- plamikcho
Запиши на клипче този звук - по-опитните колеги сигурно ще разпознаят дали е маховик или нещо друго. Така, както го описваш, може да е маховика.
Върни се в “Дизелови агрегати”