Клапан Н75 не работи правилно
- smash22
- Автомобил:
- Двигател:
Клапан Н75 не работи правилно
Здравейте,възможно ли е клапан Н75 да не работи правилно , понеже колата на моменти е малко мудна и при закачане на ваг-ком показа че не надува турбото достатъчно ,иначе няма спукани маркучи , има вакум и т,н , просто с един вакум маркуч от казанчето за течност на спирачки до турбото се направи нещо като байпас за проба и турбото си наду както трябва , та стигнахме до извода ,че клапана не работи правилно , възможно ли е при положение ,че не забива колата и няма грешки , геометрията би трябвало да е чиста , ( не е чистена просто колата се продухва често и няма проблеми засега
)

-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Re: Клапан Н75 не работи правилно
Напълно възможно е. Този клапан служи за управление на турбината. Разтоварва я и затваря системата. Ако е затлачен е възможно да остава леко отворен и ето ти проблем. Някой колеги казват че ги почистват с чист спирт. Аз направо бих го сменил. Имам подобни симптоми в ниските и мисля че виновника е н75. Ауто + е към 80лв. оригинален.
- smash22
- Автомобил:
- Двигател:
За втората употреба по 30 лв. какво мислите , че се чудя и до сега доста от частите са ми се уцелвали дето са втора 

- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
30 лева не са много. 80 също не са, но ако си сигурен, че проблема е там. Според мен първо се увери, че проблема ти е в клапана и тогава давай каквито и да е пари по него.
- smash22
- Автомобил:
- Двигател:
Ми то от какво може да е друго
- lz2aii
smash22 написа:... при закачане на ваг-ком показа че не надува турбото достатъчно, не забива колата и няма грешки , геометрията би трябвало да е чиста , ( не е чистена просто колата се продухва често и няма проблеми засега)
Значи от скромния си опит мога да споделя с теб някои неща. Причината да не надува турбокомпресора може да не е една, а да са няколко и в най-лошия случай-комплексни. Мисля, че забиването или влизането в т.нар "Limp mode" (сервизен/авариен режим) става само ако турбината пренадува, но не и ако не създава достатъчно налягане. Това се получава за да се "предпази" двигателя най-общо казано. Т.е, това, че не "забива" колата ти, далеч не означава, че нямаш проблеми с турбината. Това, че не е чистена геометрията е доста показателно и е твърде вероятната причина за твоя проблем. Честото "продухване" не гарантира положителен резултат. Това, че няма набита грешка, също не би трябвало да те подвежда. Доста често грешките се записват при константни (постоянни) некоректни стойности подавани към ECU от съответните датчици. В този смисъл ако някой датчик например не е напълно дефектирал и веднъж работи, друг път не работи, напълно възможно е да не отчете грешка.
По твоя въпрос какво смятам аз: Твърде е възможно актуатора да не работи коректно и лоста да не се движи свободно, а "мудно". Това може да се получи също и при зацапана геометрия на турбокомпресора. Твърде възможно е да има малък ход и да работи в диапазона на "разтоварено" положение. За да няма достатъчно налягане също е възможно да има и проблем с дебитомера и/или МАП сензора. Всички тези изброени причини могат до доведат до "мудно" ускорение на автомобила и намаляне на динамиката му. От изложеното до тук, сам можеш да си направиш извод, че проблема не може да произтича единствено и само от въпросния клапан N 75. Мисля, че конкретно този клапан може да се провери от ВАГ КОМ дали работи правилно (пуска му се тест), но не съм сигурен и не знам как става точно. Отделно как точно проверихте, че турбината не надува - на място или в движение? Ако наистина си твърде убеден, че проблема ти е там, може би най-безболезненото нещо е да намериш от някъде друг такъв клапан и да го сложиш само за проба за да видиш дали нещата ще се променят. Успех и пиши дали си решил проблема. Предварително се извинявам, ако съм написал нещо, което не е така, но в началото започнах с именно това - че имам скромен опит

- smash22
- Автомобил:
- Двигател:
Проверката беше на място , смятам с един приятел да си разменим клапаните и веднага ще се разбере ...
- lz2aii

Върни се в “Дизелови агрегати”