Сега да пиша и за самия проблем - имам Passat B5,5 131hp. автоматик, двигател AVF - 2001г. От известно време имам проблем с пъргавината и оборотите на колата, но напоследък проблема се задълбочи. Скоро ходих до морето и към 100-тия км. на магистралата (карах със 140км/ч. на темпомат) колата си промени звука, оборотите започнаха да играят, а скоростта намаля на около 100-120км/ч. На другия ден всичко беше наред, до колкото може да се каже наред състоянието и. Когато натисна газта до дупка на кръстовище примерно колата се чуди 2-3 секунди да тръгва ли или да не тръгва, после рязко набира до към 2700 оборота и умира временно, след това рязко отлепя до към 3,200 и пак така. Няма никаква хала за 130 коня кола работи като за 60.
Загадката за всички които са умували върху нея е, че дори след случилото се на магистралата и след това на път към столицата, при закачане на колата на 2 различни софтуера не показва никакви грешки, единствено сензор G2 който отговаря стрелката за температурата на водата, но и неговия ред ще дойде. Започнах от най-безболезното, премахнах катализатора -нищо, след това умувахме, че е от N75 - смених го - никаква разлика, закачена на реални данни показва нормални стойности на дебитомера, датчика за налягане и турбината, единствено в стойностите на 1-ва и 3-та дюза има разминаване, но не ми се вярва да е от сега... ВСИЧКИ Е ОК, НО НЕ Е... дилемата е голяма и продължава да ме тормози, колата не набра плавно и няма мощност... ПОМОЩ!