Здравейте,
От скоро карам пассат 1.9 TDI AVF 131кс 6 степенна ръчна кутия. При покупката колата беше закарана в сервиз, където прегледаха всичко уж обстойно и нямаше никакъв проблем. Шефчето на сервиза (част от голяма верига) каза, че и съединителя пробвал, бил добре.
Като цяло проблема е следния: колата е страхотна за каране, когато още не е позагряла. Потегля без никакъв проблем, не тресе двигател и тн. Но когато поседя малко в задръстване и колата позагрее, тогава се появява и проблема: Когато се потегля на първа има притрисане на двигателя, все едно ще гасне. Първо помислих, че явно аз не я карам правилно колата, но пък при студен мотор го няма този проблем. С повече гас притрисането е доста по-малко, но пък се получава доста рязък старт...неприятно е в задръстването!
На празен ход, колата няма никакви вибрации и тн...независимо загряла или не. При преключването на останале предавки също няма никакво пристрисане! Въпросът е докато тръгнеш, от там нататък колата е перфектна.
Моля за съвет какво да погледна, на какво може да се дължи. От скоро съм собственик на въпросната кола и още не съм и се нарадвал, а се появи този проблем :( Някакви логове от ваг-кома? Нещо за центровката? Има ли смисъл нещо софтуерно да се търси или да мислим за съединител?
Passat 1.9 AVF 131hp - тресе при потегляне, когато е топла
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Re: Passat 1.9 AVF 131hp - тресе при потегляне, когато е топ
доколкото разбирам тресе като започнеш да отпускаш съединителя ? прилича ми на маховик+съединител
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Подкрепям мнението на колегата за маховик и съединител, но все пак докато не се свали, може само да се гадае по симптоми. Как твоя майстор е прабвал съединителя и е разбрал, че е добре? Къде отделя (ниско долу, в средата или в горната част на хода на педала)? Педала твърд ли е? Ако нямаш база за сравнение, виж някой колега със същия пасат и провери неговия педал как е. Знам, че колкото повече се износва съединителя, педала му става все по-твърд. Когато гасиш колата има ли по-сериозно претрисане? Всички тези въпроси могат да насочат към евентуален проблем с маховика и съединителя, но пак казвам - моето мнение е, че докато не се свали не може да се каже категорично.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Караш на първа , подай газ и върни газта един-два пъти ( лашкай я ) през това време следи лоста дали ходи напред/назад "стабилно". Може да се наложи смяна на тампони на скоростна кутия .
П.п. може да се окаже друг проблемът , на диагностика карал ли си я ? Щото не съм на 100% убеден , че е маховик проблема
П.п. може да се окаже друг проблемът , на диагностика карал ли си я ? Щото не съм на 100% убеден , че е маховик проблема

-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте,
Благодаря за съветите. Ето и отговор на част от въпросите:
При гасене и палене няма нииикакво притрисане, като мъртвец е! Скоростният лост се отмества лекичко при рязко натискане на газта(като е нова е голям мерак да я настъпвам), но не е нещо сериозно. утре ще пробвам метода с "лашкането", за да видя какъв ще е резултатът.
Съединителят отделя сравнително в средата, за твърдост не мога да споделя...ще търся колега с подобна кола.
В сервиза, човека който я гледа просто каза: колата е супер, тествах и и съединителя - имал е предвид, че я е преместил от единия канал на другия, но тя тогава не е била топла!
Моля препоръчайте ми къде мога да отида да се установи това нещо, защото мира не ми дава :(
Много ви благодаря предварително! Обещавам бира!
Благодаря за съветите. Ето и отговор на част от въпросите:
При гасене и палене няма нииикакво притрисане, като мъртвец е! Скоростният лост се отмества лекичко при рязко натискане на газта(като е нова е голям мерак да я настъпвам), но не е нещо сериозно. утре ще пробвам метода с "лашкането", за да видя какъв ще е резултатът.
Съединителят отделя сравнително в средата, за твърдост не мога да споделя...ще търся колега с подобна кола.
В сервиза, човека който я гледа просто каза: колата е супер, тествах и и съединителя - имал е предвид, че я е преместил от единия канал на другия, но тя тогава не е била топла!
Моля препоръчайте ми къде мога да отида да се установи това нещо, защото мира не ми дава :(
Много ви благодаря предварително! Обещавам бира!
- dika
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 20tdi
Аз имам абослютно същия проблем: тресе само когато загрее. При студен мотор потегля много чисто и приятно. На празен ход никкави вибрации, при гасене/палене никакви вибрации, няма менене на оборотите. Съединителя отделя на средата и е твърдичък(правя сравнение с досегапното толедо 1.9 110 афн с превъртащ съединител, който отдела на сантимът от пода). Струва ми се при мен че лоста не играе - доста е стегнат.
Ходих при един "баш майстор" и само по думите ми искаше да ми вземе 1000 лева :( без да погледне даже колата.
Ходих при един "баш майстор" и само по думите ми искаше да ми вземе 1000 лева :( без да погледне даже колата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
И при мен абсолютно същият проблем - 2,5тди. Миналата година смених съединител(LUK комплект), за маховика майстора каза, че бил ОК. Проблемът остана. Тази година проверявах тампони на скорости и двигател - здрави са, пак разглобихме колата да гледаме маховика - визуално нищо, луфт в рамките на нормалното(поне според майстора). Събрахме колата и пак същата работа. За момента карам така, но най-вероятно трябва да сменя маховика, че друго май не остана.
- dika
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 20tdi
Здравейте колеги,
Моля за помощ и съвет. Проблемът при мен отново се появи. Много странно, но определено не го прави винаги. Колата се кара всеки ден - градско извънградско, жега, студ...във всякакви условия. Днес отново го направи и този път даже не чак толкова загряла. Но пък не го беше правила от доста време. Пробвах това с лашкането на 1ва (беше препоръчано от колега по-горе), но не - лоста си седи спокойно.
Лесно ли се стига до съединителя? Може ли да се разглоби и на место да се прецени кое е за смяна - дали целият комплект или само съединител или маховик. Разпитвах трима майстори и тримата ми казват различни неща. Единият е категоричен, че е маховик. Другият ми се кълне, че е съединител...третия иска да ми вземе 1000 от раз. Моля за съвет. А колко реално излиза комплект съединител що-годе среден клас? Колко горе-долу може да струва този ремонт?
Благодаря ви предварително!
Моля за помощ и съвет. Проблемът при мен отново се появи. Много странно, но определено не го прави винаги. Колата се кара всеки ден - градско извънградско, жега, студ...във всякакви условия. Днес отново го направи и този път даже не чак толкова загряла. Но пък не го беше правила от доста време. Пробвах това с лашкането на 1ва (беше препоръчано от колега по-горе), но не - лоста си седи спокойно.
Лесно ли се стига до съединителя? Може ли да се разглоби и на место да се прецени кое е за смяна - дали целият комплект или само съединител или маховик. Разпитвах трима майстори и тримата ми казват различни неща. Единият е категоричен, че е маховик. Другият ми се кълне, че е съединител...третия иска да ми вземе 1000 от раз. Моля за съвет. А колко реално излиза комплект съединител що-годе среден клас? Колко горе-долу може да струва този ремонт?
Благодаря ви предварително!
И при мен тредеше при потегляне като позагрее голата , но и съединителя ми приплъзваше. Като го смених се оправи. Маховикът не съм го сменял
-
- Автомобил: VW golf mk5
- Двигател: ТДИ
същия проблем тресе леко като потеглям на загрял двигател 1,9тди 105кс някои знаели причината за това не ми се вярва да е от маховика тои щеше да си тресе и на студен мотор 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да кажат двамата колеги писали в темата-какво е развитиието при тях,щото преди почти година са писали.
Иначе и на мен го направи същото веднъж-преди седмица, след 200км извънградско и после градско.Оттогава не го е правила. Колата е Пассат Б5,АФН. Карам я от 5г.
Съединителя не приплъзва,няма странни звуци от маховика,нямам промяна на нивото на спирачната течност....
Обяснявам си го със задвижването на съединителя-вилка,аксиален лагер,диафрагмата на притискателния диск-може би нещо не е наред там. А може и да бъркам,не съм професионалист. Да кажат знаещите, а и патилите...

Иначе и на мен го направи същото веднъж-преди седмица, след 200км извънградско и после градско.Оттогава не го е правила. Колата е Пассат Б5,АФН. Карам я от 5г.
Съединителя не приплъзва,няма странни звуци от маховика,нямам промяна на нивото на спирачната течност....
Обяснявам си го със задвижването на съединителя-вилка,аксиален лагер,диафрагмата на притискателния диск-може би нещо не е наред там. А може и да бъркам,не съм професионалист. Да кажат знаещите, а и патилите...

- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
С този проблем съм и след разговор с ifidik реших да не я пипам. Той каза че е изпечен феродов диск. Точните му думи бяха "има още много живот в съединителя ти, просто като усетиш че го прави, давай повечко газ при потегляне за да обираш вибрациите".
-
- Автомобил:
- Двигател:
Този отговор много ме успокои
В интерес на истината си помислих също за изпечен феродов диск,но го оставих на заден план.
Дори се усещам,че когато карам динамично
не превключвам правилно скоростите
-подавам газ,преди да е зацепил напълно съединителя. Тогава съм го поизпичал. Ще внимавам повече.
Ако има други мнения-ще ми е интересно

В интерес на истината си помислих също за изпечен феродов диск,но го оставих на заден план.
Дори се усещам,че когато карам динамично

Ако има други мнения-ще ми е интересно

- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Реално колко живот има в съединителя никой не може да каже с точност, без да отвори да погледне! Имай си едно на ум, че един ден ще дойде и този момент, да го смениш! А до тогава събирай пари и се радвай на колата. 

-
- Автомобил: VW golf mk5
- Двигател: ТДИ
извинявам се че се възползвам от темата ама искам да попитам нормално ли е да се усещат вибрации в съединитея когато го отпускам на изключена скорост и също така да се чува някакво тракане след като съм го отпуснал като това https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQuAIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DreyxTC-IsaU&ei=ErVlVdGtCaKuygO56oDAAg&usg=AFQjCNEP6yKwGHOtidx6FnrXEzz6sHHpvg&bvm=bv.93990622,d.bGQ
Върни се в “Дизелови агрегати”