Г4 1.9 пръска масло и духа през капачката на мотора-проблем?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Ceco_bg
Автомобил: Vw Golf mk4
Двигател:

Г4 1.9 пръска масло и духа през капачката на мотора-проблем?

Мнениеот Ceco_bg » Сря 01 окт 2014 0:22

Колеги дайте мнение защото четох най-различни виждания.

Тази вечер след като я запалих,оставих да поработи и изминах около два километра ми се чу че има някакво леко странно постоянно виене но толкова тихо че на моменти се питам дали не си внушавам но след като приятелката ми каза че и тя го чува реших да погледна все пак под капака на работещ мотор какво става.След като по огледах и не забелязах нищо смущаващо реших да отворя капачката на маслото и от там започна да излиза дим но не съм сигурен дали е дим или пара (все пак температурата в София не е много висока...),сложих си ръката и усетих че духа през отвора а също и забелязах пръски масло по ръката си но не бих казал че е много.И се сетих че бях чел в една статия тук във форума за това и сега я прочетох пак но не пише какво точно може да е това...След като изчетох още няколко теми из нета не можах да установя в крайна сметка това лошо,нормално или какво въобще е...Бях говорил с приятели който работят по сервизи и доста от тях ми казаха че е нормално,все пак коляновия вал не е много далеч от отвора даже на стария ми г3 2.0 115к.с. направо си се виждаше през отвора коляновия вал...

Иначе като цяло мотора работа като часовник,много равномерно без вибрации,тропане,блъскане и т.н. Първия старт за деня е без проблемен,пали от раз и изкарва съвсем малко количество дим който не мога да кажа точно бял или мноооооого светло сив е но няма нищо общо с черен.Другото което съм забелязал е че когато го форсирам не изкарва никакъв дим или е супер светъл че почти да не се вижда.

Голфа за който питам е 4,1.9 tDI 116к.с. с чип,1999 година. (код на мотора все още не знам,имам го от няма и седмица)

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Re: пръска масло и духа през капачката на мотора-проблем ?Г4

Мнениеот nebeto » Сря 01 окт 2014 1:28

като за начало.Това, което се вижда през капачката на маслото не е колянов вал както си мислиш ти,а е разпределителен вал.Коляновия вал се намира много по надолу и няма начин да се види и през която и дупка да.Пръска ти масло от там защото ти я няма пласмасата която стои точно над вала,иначе е нормално да излизат малко маслени изпарения от там.Относно виенето така с писаници неможе да се гъдае.Ако се притесняваш мини през някой сервиз да я чуят.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 01 окт 2014 7:07

Ceco_bg написа:... реших да отворя капачката на маслото и от там започна да излиза дим ...

С какво масло го караш това нещо?
Относно въпросите - небето ти е отговорил правилно и за пръските, и за 'коляновия' вал.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 01 окт 2014 8:19

Туй 116 к.с трябва да е помпа-дюза май. Относно находките, които си открил си мисля, че е напълно нормално. Все пак разпределителния вал се върти и гърбиците плискат масло. Нормално е да усещаш ЛЕКО духане и някоя пръска масълце. Щом мотора работи добре, не тресе, палиш нормално и няма пушиляци, си свиркай. Не се вкарвай във филми. Лекото виене може да изва от някоя ролка, алтернатор или от компресора на климатика. Обслужвал ли си колата като я взема?

Потребителски аватар
Ceco_bg
Двигател:

Мнениеот Ceco_bg » Сря 01 окт 2014 8:56

Мерси колеги,успокойхте ме.Aко товa виене се усили ще минa през сервиз но зa моментa съм сигурен че или ще сменят.ей тaкa чaзсти или ще ми я върнaт....инaче е със смеенен ремък и ролки.

Мерси отново.

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Сря 01 окт 2014 9:12

Един мой познат - бивш механик ми беше казал: Като почнеш да чуваш разни работи в купето, идващи от към мотора, си пусни радиото и го усили повечко за да не ти прави впечатление :mhihi. Така, че карай си колицата, вози си женицата и така. Ако нещата ескалират, драсни някой ред тук, че да умуваме.

Потребителски аватар
Ceco_bg
Двигател:

Re: Г4 1.9 пръска масло и духа през капачката на мотора-проб

Мнениеот Ceco_bg » Сря 01 окт 2014 16:52

Ок,мерси зa съветите!

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Сря 01 окт 2014 17:04

От където се отварял всичко е нормално,виж ако ти духа от щеката на маслото е там вече не е добре ! Влез в дизел форума и потърси темата как да си купим дизел на старо!! От тази тема може да научиш много за дизеловите мотори и как се разбира дали са читави или не !

Потребителски аватар
Ceco_bg
Двигател:

Мнениеот Ceco_bg » Сря 01 окт 2014 19:19

Довечерa ще погледнa по въпросa с щекaтa зa мaсло a между другото вие можели дa споделите япечетления зa рaзходa нa този мотор нa г4 или дa ме нaсочите с линк към темa aко имa вече дискусия по въпросa,търсих мa нещо не открквaм...

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 02 окт 2014 10:12

Мисля, че дори и от щеката е допустимо да духа малко. Все пак колите ни не са първа младост. Поне при мен се усеща леко от щеката. Чувал съм за фрапиращи случаи, в които щеката сама се вади. Там вече нещата са притеснителни :death .

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Чет 02 окт 2014 13:58

Тая тема за духането и пръскането е дискутирана в много форуми... и по повод на една такава дискусия правих тест (в уверение на това, че не трябва и може дизелов двигател да не духа и пръска от капачката) - като в случая автомобила е Ланча Либра 2.4 jtd (понеже той ми беше подръка): http://vbox7.com/play:019f91d615
Но винаги когато съм купувал дизелов автомобил, съм гледал да не духа и да не пръска от капачката (не, че е нещо сериозно), но е един вид положителен признак за състоянието на двигателя (успоредно с други симптоми). Наистина по-притеснително е духането от тръбичката на щеката. Иначе за пръските има множество комплексно действащи причини да се получава като ефект (недобра обща картерна вентилация, недобро уплътнение на клапаните, заминали гумички, нарушена проводимост на маслените канали, проблем с маслената помпа, гадно масло, наличие на примеси в маслото, които влошават качеството му и пр.).

Потребителски аватар
Ceco_bg
Двигател:

Мнениеот Ceco_bg » Чет 02 окт 2014 15:41

Знaчи колеги,снощи проверих товa зa щекaтa (aз си пaдaм по нощтните ремонти,твa не е ли дa включa фенерa нa телефонa и дa търся болтчетaтa по земятa...не ми го хвaлете кaто ремонт хD),знaчи зa пръски мaсло и думa дa не стaвa,нито кaпкa.Зa духaнето,усещa се едно кaто леко духaне но го усетих чaк когaтп вече боквaлнл си зaврях нусa в отворa (a товa го нaпрaвих зaщото нa фенернa светлинa ми се видя че излузa дим и искaх дa проверя дaли не излизaт изгорели гaзове от тaм но не е,миришеше си нa мaсло...)

Другото което искaх дa попитaм нa прaзен ход перкaтa нa турбото извършвa ли някaкво движение дори и мaлко дa се върти или нa место охльовчето тотaлно НЕ рaботи? Питaм зaщото товa тънко виене сякaш нaй се усещa миг преди дa зaспят оборотите нa 900...

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Чет 02 окт 2014 17:14

Има ли излизащи изгорели газове-има и въртене на турбината.
Тя не се върти,когато дв.не работи!
Бисерите за "включване" на турбото са мн.яки! :mhihi

Потребителски аватар
Ceco_bg
Двигател:

Мнениеот Ceco_bg » Чет 02 окт 2014 19:11

Демек търбинкaтa постоянно е в движение,просто в ниските е по-слaбо но пaк си се върти. Прaвилно ли рaзбрaх?

Може ли дa споделите мнения зa рaзходa нa споменaтия мотор или дa ме нaсочите към вече дискутирaнa тaкaвa темa че не откривaм...

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Чет 02 окт 2014 19:16

:use_search аре малкопо сериозно !!!!!за всичко е писано че писано !!!

Върни се в “Дизелови агрегати”