Пасат 1.9 TDI, 110 изписва SENS. OLIO OFFICINA на бордовия

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
vladi4444
Автомобил:
Двигател:

Пасат 1.9 TDI, 110 изписва SENS. OLIO OFFICINA на бордовия

Мнениеот vladi4444 » Сря 29 окт 2014 21:42

Здравейте, колеги. Имам въпрос свързан с изписване на SENS. OLIO OFFICINA на бордовия компютър. Колата е Пасат 1.9 TDI, 110 к.с., двигател AFN, 2000г. Гледах в Гугъл, ползвах търсачката на форума, но не успях да открия отговор.
По същество: при подаване на контакт на гореспоменатия автомобил се чува пищене, премигва жълтата лампа /лейката за маслото/ и се изписва SENS. OLIO OFFICINA. Някой може ли да ми разясни за какво точно става въпрос.
След дълго ровене из интернет стигнах до четири варианта:проблем с маслената помпа, настъпил сервизен интервал за смяна на маслото, ниско ниво на маслото и ниско качество на маслото.
Нивото на маслото е наред - малко над средата.
Маслото е Кастрол Магнатек Дизел 10W40, сменено преди около 3500км.
Сервизния интервал никога не е зануляван / имам колата от около година и половина/ сменил съм маслото два пъти вече, но не съм занулявал интервала. Имаше индикации за оставащи километри до смяна на маслото, но съм ги махал с комбинацията от бутоните за километража и часовника. За съжаление не мога да си спомня на колко километра колко показваше.
Личното ми мнение е, че става въпрос за сервизния интервал, тъй като гореспоменатата индикация се получи точно на 177 700км. и не усещам някаква промяна в звука и вървежа на колата.Все още не съм я закарал на диагностика,тъй като не съм сигурен дали е безопасно да се кара автомобила.
Предварително благодаря на всеки, който изкаже мнение по въпроса.

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Re: Пасат 1.9 TDI, 110 изписва SENS. OLIO OFFICINA на бордо

Мнениеот novatora » Чет 30 окт 2014 9:59

Колега пробвай следното за да видиш дали е сервизния интервал. Давърташ врътката за км надясно и даваш на контакт. След това я пускаш и завърташ надясно врътката за часовника и сер. интервал се нулира. После ако при контакт пак ти пищи явно имаш проблем с маслото. Защо си сипал 10w40? Afn не е ли пд? За него трябва 5w40 със стандарт 505.01. Иначе особенно зимата рискуваш доста да съсипеш турбото и някоя дюза.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 30 окт 2014 10:20

AFN-а не е PD, няма проблем да кара с това масло, по-добре да е 5W40, заради турбото. Но определено не е в това проблема.

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот novatora » Чет 30 окт 2014 11:14

Аха щом не е пд може. Но 5w40 е по добре за турбинката особенно зимата при студа за първо палене.

vladi4444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladi4444 » Пет 07 ное 2014 8:25

Малко ъпдейт по темата. Закарах колата на диагностика. Резултата, който ми казаха е, че три жички които са на датчика на маслото намиращ се на картера се били откачили и дали на късо. Вследствие на което си е заминал и датчика. Смениха датчика, оправиха инсталацията и ми казаха, че проблема е решен. Покарах и проблема го нямаше. Така до тази сутрин, когато пак при подаване на контакт, същото нещо. Ако някой има предложение, моля да го сподели.

Върни се в “Дизелови агрегати”