Кой е най-лошия дизелов двигател на VW ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Кой е най-лошия дизелов двигател на VW ?

Мнениеот дърт милиционер » Вто 30 дек 2014 19:09

Знам че няма лош двигател , а има лош стопанин......Имам дърто Поло 2Ф 1993г. 1.4 дизел. Колата е на 160000км. и е перфектна , мотора мърка като сиамска котка.Вчера беше минус 9 градуса.....днес минус 12...Пали от раз./Уф....чакай да чукна на дърво/.....
За икономичността му няма да говоря , защото ще ме вземете на присмех. И все пак когато заговоря с ''разбирачи'' на тема дизел.....все ме убеждават че това е най калпавия дизел на Фолксваген. Може би имат право , този 1.4 дизел е монтиран само на този модел. Другите модели на Поло вече са 1.9 и са с турбо. Моля ви , ако някой е карал /или ремонтирал/ такъв дръгел - нека сподели мнението си.http://www.vwclub.bg/forum/download/file.php?id=291546&mode=view

Последна промяна от дърт милиционер на Вто 30 дек 2014 19:53, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Re: Кой е най лошия дизелов двигател на WV ?

Мнениеот polovera_9n3 » Вто 30 дек 2014 19:17

Моя е най-калпав- по общо форумно мнение. :deal Това е 3 цилиндровия 1.4 тди 70 коньовия-наричат го осакатения 1.9 тди. макар че аз проблеми съм нямал. :beer

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr
Автомобил: Opel Vectra B
Двигател: X20XEV

Мнениеот hayabusa_gsxr » Вто 30 дек 2014 19:35

Няма такова нещо като най-калпав двигател изобщо.Има мотори с известни болести - някои с повече,други с по-малко.
Сред дизеловите по-проблемни се сещам за 1.9ТД,2.5тди и 2.0ТДИ-ПД 140кс.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Вто 30 дек 2014 19:38

Е , сещаш се за 1.9 дизел......защото не помниш по стария 1.4 /2Ф/....А колегата с 1.4 трицилиндров няма защо да се притеснява - това е мотор последно поколение....

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Вто 30 дек 2014 19:54

Като човек сменил два AAZ-та мога да кажа че е калпав мотор не върви и гори. Да не говорим за прословутата шпонка на коляновият вал. Лично за мен това е най-лошият мотор монтиран във VW. Атмосферният дизел 68 коня въпросният ТУРБО дизел цели 75 коня. Цели 7 коня разлика и то каквото със тях такова и без тях. Първият го смених защото хапваше масло (не че не палеше на -24 от първият път) ,вторият скъса болта на коляновият вал и се смля. Сега карам ТДИ още при предната смяна трябваше да сложа такъв :banghead Но както казват човек се учел от грешките си :a045

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 30 дек 2014 21:22

От поколението предкамерни дизели ФВ не е връх на сладоледа.
Малкото дизелче на Поло е с малък ресурс, калпава конструкция и калпава помпа. Ако е на малко километри, може да е в кондиция, ама по икономичност пасти да яде от Пежо-то. Исузу-то при Опел въобще не коментирам. При тубинираните мой лидер беше Пежо 1.8. За спукани глави няма да говоря.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 30 дек 2014 22:09

znainainai написа:Като човек сменил два AAZ-та мога да кажа че е калпав мотор не върви и гори. Да не говорим за прословутата шпонка на коляновият вал. Лично за мен това е най-лошият мотор монтиран във VW. Атмосферният дизел 68 коня въпросният ТУРБО дизел цели 75 коня. Цели 7 коня разлика и то каквото със тях такова и без тях. ..

Много остро изказване :smile аз като бивш собственик на два Голфа с AAZ мотор имам по-различно мнение . В частта му за вървенето - тоже . Е да , имах някои промени , особено на втория си ( кулер , помпа- бутната, турбо на 1 бар и др ) вървеше си доста прилично . За болта си прав , но донякъде , причините са две ( м/у другото и първите 1Z също са страдали сериозно ) , първата : болта на кол.вал с ниска степен на скъсване , следващите са с вече много по-як болт ( и така си продължават и в ТДИ ), втората : монтирането на алтернатора , следващите са с друг тип обтягане , тип бастунка , по този начин импулсното натоварване по въпросната килър шайба се "омекоти" , същият ефект се постига и с монтирането на фрайлауфна ролка на алтернатора и на старият тип обтягане ( тип "панта" на самия алтернатор ) .
Думата ми е , че като всяко начало и за първи път внедрено, си има грешките и недостатъците. Впоследствие са променени и коригирани , последните с такива проблеми са били до 96-та. Следващите нито болт са късали , нито са имали проблеми. Продължиха с малки изменения да ги слагат в бусчетата Т4 до късни години.
За турбинирането и малката разлика в мощността спрямо атмосверката , идеята е била предимно за екология , не за мощност, а и тогава е течало идеята и с ТДИ разработките , те са били приоритетни и с цел те да са мощните мотори . Пазарно мислене :beer
Ще си затрая кой е най-калпавият мотор по ВАГ , аз си ги знам ,но умишлено няма ги назова. Ще ме емнат колеги с такива :beer

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: Кой е най-лошия дизелов двигател на VW ?

Мнениеот vucata » Вто 30 дек 2014 22:10

3 цилиндровия....в Лупо и Ауди А2 :mhihi

Bork
Автомобил: Vw Golf MK3
Двигател: AAZ _ AEF motor

Мнениеот Bork » Вто 30 дек 2014 22:15

Нека и аз се похваля с един от най-несполучливите дизели на VW,но все пак си го карам все още 1.9ТД AAZ . Закупен далечната 1999-та година Канадски(предаван в семейството от баща на син) и юркан тук,скоро ще станат над 15 години.Имах последните 2 години проблеми с болта на колянивия вал и се реших,че този двигател вече няма да го бъде(защото веднъж бил шлайфан блока по думи на майстори)че да се занимавам със сваляне на колянов вал след служба от над 700хил.км....сложих почти същия двигател обаче от поло 6n2 АEF 1.9Д 64к.с.(като прехвърлих всичко от стария двигател-турбо,помпа,скорости и т.н.) и продължавам нататък докато не се разпадне купето,а то не му остава много...
Някой хора ще се запитат,защо не съм сложил ТДИ,еми сложно е,а и дълга история и този го имах наличен.
Вярно е,че не се слави с икономичност градско 7,7 и нещо,извън с бабешко каране 5.5, НО колегата znainainai не е прав за 7-те коня разлика! Има разлика и то се забелязва определено при набирането и изпреварването.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Сря 31 дек 2014 10:03

Е , радвам се че се включиха и ''капацитетите'' muns61 и samo_pehka. Единия критикува WV ,другия го защитава , но и от двамата можеш да получиш най добрите отговори. Благодаря ви за вниманието. Карал съм доста служебни коли , и френски и немски , и съм останал с впечатлението че ако има добра подръжка- няма голяма разлика в марката.Много е важно и кой го кара този дизел.....Виждал съм нов Нисан /дизел/ как беше съсипан от некадърен драйвър.....при минус 10градуса - той го пали на мръсна газ...Последно карах едно ново Пежо 307 дизел HDI 2.0......Големи хвалби бях слушал за икономичния мотор.....и ако ви кажа колко ядове съм брал за 3г.с тази пръчка.......С парите хвърлени по фирмените сервизи на Пежо - можеше да се купи още един такъв курник.А колко пъти влизаше в авариен режим.....Срам е е да си спомням.Останал съм с добро впечатление само от WV. Мисля че те са японците на Европа.Не случайно държат такъв голям пазар.Преди имах мой Голф 1 , после голф 2 , сега това дърто Поло 2Ф. Дърти коли , но много здрави и евтини за подръжка. Факт е че колите бяха много здрави до 2000г. И френски и немски ....Днес вече една фирма за авточасти - прави частите за няколко марки - дали е немска , френска или италианска.....качеството на даден детайл е едно. Оставам с впечатлението че умишленно се правят колите да изкарат 5г. и после да я хвърлиш . Пазарна икономика.....Моля колегата samo_pehka да не бъде дискретен и да си каже мнението за най лош мотор на WV.....особенно ценя неговото мнение. Нали все пак затова пуснах тази тема.Аз знам че той харесва моя 1.4 дизел на Поло 2Ф , но нека каже мнението си по темата - кой е най лошия мотор на WV.

Последна промяна от дърт милиционер на Сря 31 дек 2014 10:26, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
znainainai

Мнениеот znainainai » Сря 31 дек 2014 10:15

Мдаа на 1.2bar boost със пусната нафта,права генерация и файда пак не върви колкото едно ТДИ . Единствената разлика е че по бързо се развърта нищо повече. Със чисто нова ролка на за генератора ново колело и болт на колянов вал работещ механизъм на обтегача (тоя със бастунчето) и файда мотора стана на салата. Каквото и да си говорим не е стока архаичен мотор дето нито е икономичен нито върви за горивото което харчи. Е има и един голям плюс ( на акумулатора) :mhihi . Наистина има и нещо положително може да го караш със почти всичко на практика само със твърдо гориво не върви ( не че съм го правил). И все пак не е оферта да не говорим че със най-големият възможен радиатор 720Х380мм и два вентилатора няма охлаждане като види баир а всичко му е наред. Само със антифриз е каран системата чиста като новородено радиаторите хубави и файда грее и друга няма.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 31 дек 2014 10:31

Милиционере, какво не харесваш на 1.4Д? Неговата идея е да е икономичен и това е. Явно го постига, както разбирам от постовете ти. Щом в големите студове пали от раз - това е читав предкамерен дизелак. Има далеч по-нови коли, които не успяват да запалят. А една кола, колкото и да е икономична, като не може да запали на студеното - не ми я хвали :icon_lol
Според мен няма най-лош мотор като понятие изобщо. Мисля, че Фолксваген извадиха първи серийно икономичен 1.2 ТДИ с названието 3-литров дизел (като разход де).

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Сря 31 дек 2014 13:02

Абе харесвам си мотора бе друже , другите ме убеждават че бил калпав и аз затова вас ви питам. Ако има на някого да вярвам - това сте вие . Уважавам и мнението на колегата от Плевен/ладата/. Той също си личи че разбира и неговото мнение е ценно за мен, критиката е за предпочитане пред успокоителното потупване по рамото. Исках просто да чуя мнението ви , все пак сте препатили хора. Поне разбрах че моя мотор не е много по калпав от другите.
:beer

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 31 дек 2014 13:30

Ей,то голямо плюене на AAZ.От 5 г. го карам не ми е направил нито един въртел този мотор.Тази сутрин на минус 10 запали от раз.Няма клапани,дебитомери ,геометрии,върви с всички горива наподобяващи дизел.А пък и никога не ми е загрявал.Ей сега пак гледам една четворка как я мъчат с лаптопа :banghead .И като гледам форума все теми за студен старт,за топъл старт....Лошото е,че вентото си отива и аз ще влизам при TDI,ама добре ,че имаме лаптоп..... Аиде весели празници! :beer

Потребителски аватар
znainainai

Мнениеот znainainai » Сря 31 дек 2014 14:06

След 7г и два AAZ-тa зад гърбът ми смело ти декларирам че не е стока това е мъртво роден мотор.
Правен е да те вози в града за извън градско НЕ СТАВА. Там ти трябва попътен вятър и голям наклон та да видиш километража над 170 и това при условие че не прегрее преди това. Ако го караш в града да ходиш до магазина става иначе категорично НЕ. А да не дава господ да е със климатик като включи компресора и коляновият вал се чуди на ляво ли да се завъртя на дясно ли. Този мотор е идеален за голф 2 и нищо повече там централното е екстра а климатика мираж. Нещо като честната студентка всички са чували за нея малцина обаче са я виждали.

Върни се в “Дизелови агрегати”