Венто 1Y- обтегач пистов ремък от бензинов мотор? - Монтиран
- cloud
- Автомобил: Vento
- Двигател: 1Y
Венто 1Y- обтегач пистов ремък от бензинов мотор? - Монтиран
Здравейте, колеги. Вентото е 1.9 чисто дизелче, 1Y без климатик. Сиромашията ме кара да си създавам допълнителни главоболия. Обтяжния механизъм на пистовия ремък се е поразбил и има луфт, съответно ремъка има доста осезаеми и дразнещи вибрации. Реших да го сменям(механизма) и при цена за нов около 100-130лв, взех една цяла конзола с бастуна и механизма втора ръка за 25лв, но от ABF, иначе цялото нещо е изрядно и здраво. Кой да се сети обаче, че бензиновия механизъм няма нищо общо с дизеловия
Сложих "новия" обтяжен механизъм на моята конзола с моя бастун- това беше най-приемливата комбинация, но положението на пластмасовата ролка се измести(завъртя) на 30-40 градуса към ролката на динамото и двете ролки опряха една в друга. Стария ми ремък беше Conti 6РК1045 и естествено не можах да го сложа, защото пластмасовата ролка беше изместена и дойде къс. След няколко проби с различни дължини ремъци, последно остана с Dayco 6PK1069. На пръв поглед всичко изглежда нормално, ремъка няма никакви вибрации вече. Обтегача е автоматичен, но в оригинален вид положението на ролката, при което се обтяга ремъка е близо до крайното положение на пружината, в което тя не прилага голямо усилие. При мен сега пружината е по-натегната, та ... Колко трябва да е натегнат пистовия ремък?

Последна промяна от cloud на Съб 07 фев 2015 22:56, променено общо 1 път.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Re: Венто - обтегач на пистов ремък от бензинов мотор ?
Това съм го играл с предната кола (Голф 3 1.9ТД ААЗ).
Бензиновият обтегач измества позицията на обтягане, както сам си се убедил и не е оферта.
Вариантите са ти 2, според мен:
1) купуваш оригинален обтегач - над 100 лв. беше по спомен и забравяш (новият е в една "шапка" и няма как да се разбие като стария)
2) взимаш си стойка с ръчно обтягане - има, но са по-редки.
Бензиновият обтегач измества позицията на обтягане, както сам си се убедил и не е оферта.
Вариантите са ти 2, според мен:
1) купуваш оригинален обтегач - над 100 лв. беше по спомен и забравяш (новият е в една "шапка" и няма как да се разбие като стария)
2) взимаш си стойка с ръчно обтягане - има, но са по-редки.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Моя механизъм е от ''простите'',без бастун и не съм имал никакви проблеми с ремъка до сега.Не знам дали оригинално е така или е сменян някога.Трябва да се разходиш по моргите и да намериш този (простия)механизъм.Ако искаш пиши на лични да се срещнем и да го видиш.
- cloud
Знам какво представлява този "ръчния", съгласен съм, че е по-надежден. Ще покарам малко така и при първа възможност ще взема нов дизелов обтегач.
- cloud
Re: Венто 1Y - обтегач на пистов ремък от бензинов мотор ?
Колеги, за сега смятам да го оставя така обтегача. Ако някой реши да си прави такъв експеримент, ето какво се получава:

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Венто 1Y- обтегач пистов ремък от бензинов мотор? - Монт
На моето Венто изобщо нямаше такава ролка,обтяга се чрез генератора.Същият 1Y мотор.Такава е системата и на бензинов ABS мотор.
Върни се в “Дизелови агрегати”