Golf 3, 1.9TDI, 96г. загрява и изхвърля водата.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
fizer
Автомобил:
Двигател:

Golf 3, 1.9TDI, 96г. загрява и изхвърля водата.

Мнениеот fizer » Сря 26 авг 2015 9:45

Здравейте колеги, от скоро имам проблем с охлаждането на автомобилма Golf 3, 1.9TDI, 96г.
Значи, колата в града работи перфектно, не загрява, поддържа си нормална работна температура около 90гр.
Тръгна ли по магистралата обаче или по нанагорно, започва да загрява, по Vag Com следя покачването на температурата, стига до 110+ градуса и изхвърля водата от преливника.
Смених термостат, водна помпа, датчик на радиатора. Промих радиатора, системата е ок. Смених капачка на разширителния съд.
Единственото което не смених е релето за включване на перките, но опитах да ги включа постоянно да работят на втора степен със кабелче от буксата на датчика на радиатора и колата отново загрява и изхвърля водата от казанчето.
Имате ли идея каква може да е причината, къде да търся проблема?

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Golf 3 загрява и изхвърля водата.

Мнениеот tdi fen » Сря 26 авг 2015 10:17

гарнитура на главата

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 26 авг 2015 10:33

Странното е защо в града не загрява? Аз когато си купих колата (новата кола, на старо :biggrin )имах проблем със загряването и го реших на 100% след външно измиване на радиаторите. Но най-вече загряваше лятото в града, особенно с климатик. Със и без климатик перките въртяха непрекъснато и нямаше охлаждане, само извънградско при по-голяма скорост колата не прегряваше. Пишеш че радиатора е промит, но външно промит ли е, осбенно между двете пити. Аз когато го мих за пръв път, като пръснех струя отвън навътре, нито капка не преминаваше от другата страна :mrgreen .

fizer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fizer » Сря 26 авг 2015 10:36

И аз мислех, но няма такива симптоми, поне от това което съм чувал трябва да надува маркучите, да има пяна– мехурчета в казанчето.. Имам си парно. Има ли как да разбера със сигурност без да разглобявам?

Радиатора е промит и вътрешно и външно. Аз си го обяснявах доскоро с втората степен на вентилатора, понеже май не включваше заради релето. В града не и е нужна втора степен, понеже не загрява толкова, първата се справя. Обаче след като пуснах онзи ден принудително втора скорост на магистралата и отново загря не знам къде да търся обяснение.
Понеже климатика ми се прецака, всъщност оттогава имам и проблемите с прегряването, свалил съм неговия радиатор и сега е само с един радиатор, водния. Би трябвало да се охлажда още по-добре.

Потребителски аватар
niki300
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niki300 » Сря 26 авг 2015 11:58

Изчисти си радиатора с въздух отвътре навън между самите решетки, защото има вероятност да се е набило с прах и други мръсотии.

fizer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fizer » Сря 26 авг 2015 16:43

Радиатора е чист и отвън, махнал съм този на климатика и сега би трябвало да се охлажда още по добре но не ще ...

BoZo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BoZo » Сря 26 авг 2015 16:43

Много хора са имали този проблем. След като си сменил всичките изброени неща е 100% сигурно че е гарнитурата на главата.

Аз лично реших да си дам главата на шлайф, нови клапани и повдигачи, гарнитура, труд и тн. Излезе към 550 лева, а мисля че и масло смених. Според мен си струва за един добре работещ мотор ако всичко друго е ОК. работата на мотора се подобри след ремонта на главата. Доволен съм, след това си сложих и чип.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 26 авг 2015 19:08

Трябва да се мерят температурите на двигателя, на влизащата в радиатора вода и на излизащата от радиатора. Ама с термометър, а не с вагком.
Поне засега аз залагам на прецакана водна помпа и твърде малък дебит през радиатора или скапан термостат.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 26 авг 2015 19:54

ktamen написа:.....
Поне засега аз залагам на прецакана водна помпа и твърде малък дебит през радиатора или скапан термостат.

:th_up
Абсолютно същото мислех да напиша. Извън града, заради по-голямата скорост на колата и естественото движение на въздуха, ако беше замърсен външно/вътрешно радиатора охлаждането все пак щеше да се подобри, както беше при мен. Но при лоша циркулация на оглаждащата течност заради дефектна помпа или запушвания някъде по пътя, именно такъв резултат ще имаш, дори вентилатора няма да се включва, защото топлината ще си остава в двигателя. Нормално е да избие антифриз през капачката, дори и при "студен радиатор" без да му се включва вентилатора, защото в главата на двигателя течността започва да кипи.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Golf 3, 1.9TDI, 96г. загрява и изхвърля водата.

Мнениеот samo_pechka » Сря 26 авг 2015 20:11

ktamen написа:Поне засега аз залагам на прецакана водна помпа и твърде малък дебит през радиатора или скапан термостат.
И на мен това ми мина през акъла, но...
fizer написа:Смених термостат, водна помпа, датчик на радиатора. Промих радиатора, системата е ок. Смених капачка на разширителния съд.

Ако има надув във водния кръг ( поради пукната тиква или гарнитура ) : откачаш малкото маркуче дето отива в разш.съд и следиш струйката , на ниски и на средни обороти, ако е "накъсана" с мехурчета - има проблем, тече ли гладко - другаде е. А не тече ли или вода няма, или помпата :bishop

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 26 авг 2015 21:12

Това, че са сменени не значи, че вече са читави. Термостатът например едва ли е минал през тенджерата преди монтажа. Ако това се случи с моята кола първо ще проверя температурите.

Потребителски аватар
ogogin
Автомобил: Vw Golf MKV
Двигател: BWA

Мнениеот ogogin » Сря 26 авг 2015 22:23

ktamen написа:...

А тогава защо в града не загрява?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 27 авг 2015 6:32

Не знам. Аз също гадая.
Точна диагноза от разстояние не мога да поставя. Трябва да се мерят температури.
В града мощността е по-малка и се кара на по-високи обороти - демек на единица мощност водната помпа прекарва повече вода, затова съм писал на първо място помпата, но просто гадая.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 27 авг 2015 8:05

В града не загрява, макар че както условно приехме лоша циркулацията на охл. течност, защото колата се движи с ниска скорост и двигателя отдава малка мощност, отделя и по-малко топлина. По-малкото топлина явно няма проблем да се пренесе до радиатора и да се разсее. Но при по-голямо натоварване, което може да значи по-голяма скорост или голям баир, топлината не може да се пренесе заради малкия дебит. Ето теорията, а как е на практика ....

fizer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fizer » Чет 27 авг 2015 10:45

термостата го варих в тенджера, отваря заедно със стария и затваря. него го изключвам като причина. Значи остава водната помпа или да има нещо по трасето което да намалява дебита на водата. Ще откача и малкото маркуче в разширителния съд да видя как излиза водата от там.
Чувал съм за надуване някакво за проверка на гарнитура/глава. Има ли такъв метод за диагностика да отида и да проверя да не е станала белята..

Върни се в “Дизелови агрегати”