Голф 4 АРЛ - от каква кола може да пасне турбината :)

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
plamen_kolev_94
Автомобил: Golf 4
Двигател: ARL 2002
Контакти:

Голф 4 АРЛ - от каква кола може да пасне турбината :)

Мнениеот plamen_kolev_94 » Вто 10 ное 2015 20:47

Здравейте колеги, вече месец търся турбо за голф 4, арл 150 к.с.....
От каква кола може да пасне турбото - може и по-голямо да е - после ще има ремап :)
ако взема друго турбо, а не гт1749вб, от каква кола да взема изпускателен колектор, защото на моята е с лят.
И по-конкретно - как стои въпроса за гт2052в от 2,5 ТДИ
Благодаря предварително :)

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Re: Голф 4 АРЛ - от каква кола може да пасне турбината :)

Мнениеот valiosport » Сря 11 ное 2015 22:56

И на 131к.с турбото е с отлят колектор, ако мотора е напречен(голф 4/сеат леон, ибиза и т.н). При надлъжния мотор колекторите са делящи. GT2052v не носи на по-голямо налягане от GT1749vb, само че е по-дебитна, но колата ти ще се лагне.
GTB1756vk е една чудесна турбина, тръгва сравнително рано и носи на налягане над 2 бара. Проблема е че е скъпа и се намира трудно...
Каквато и турбина на избереш трябва преправяне. Не те знам на какво налягане караш, но при мен излизат бързите връзки... За по-голяма турбина трябват нови турбо пътища и друг кулер.
Най-лесния вариант за тунинг на ARL е да се направи хибрид на базата на оригиналната турбина. Взема се студената част от GT2052v и всичко си пасва на местото. С такъв хибрид може да изтаваниш дюзите около 210-220 кончета. Нагоре вече ти трябват разпръсквачи и по-голямо турбо и цифрата става сериозна :c020
И много скоро се готви за съединител :icon_lol

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 12 ное 2015 16:09

От ASZ турбината ще ти пасне без преправяне , но това ако колата ти няма чип. Най-добре си рециклирай твоята и ще си доволен

Потребителски аватар
plamen_kolev_94
Контакти:

Мнениеот plamen_kolev_94 » Пет 13 ное 2015 3:27

valiosport: Намерих един хибрид, gt1752vb, т.е. не трябва да преправям турбо пътищата.
Утре ще се разходя да го видим това турбо :) Иначе колата е с чип и се кара на 1,7 бара, последният ден направи на магистралата със 120км./ч някакъв пик от 2,7 бара по бууст метър и се почнаха едни пушаци и влезе в авариен режим...добре, че бях близо до София и успях да се прибера на ход :)
hvp800: Обикалях доста по сервизи колега, но се оказа(или поне така твърдят майсторите), че така нареченият картридж(не знам дали го написах правилно) се е разбил много и е направил ръб от вътрешната страна на корпуса, което означавало, че можело да стане лагава самата турбина...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 13 ное 2015 9:00

Това с ръба е чиста теория колега, никога няма да го усетиш въпросния "лаг". Карах турбина с такъв проблем много години и когато най-накрая се взриви я смених със същата в перфектно здраве. Е, новата беше доста по-лагава. :th_up

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пет 13 ное 2015 20:04

Много хора се прекланят пред хибридите, аз обаче хибрид никога повече не бих сложил. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него и при това опита ми е и с бензин и с дизел и резултата никак не ми хареса. Щом са ти казали , че картриджа ти има ръб, това значи ,че вече си свалял турбото или.... Ако занесеш твоето за рециклиране този проблем вероятно ще бъде отстранен, лошото е че рециклажа на 99% ще е с китайски части но пък при турбините винаги има риск и то не малък.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Съб 14 ное 2015 9:27

Мене ако питаш най-добре да си я караш стокова и няма да има проблем в дългосрочен план :th_up
Все пак има значение стила на каране и какви пробеци се въртат с тази кола. Повечето които познавам с тунинговани коли не ги карат и при такова положение не е проблем да е засилена. Аз например въртя километри и за мен е важно да е здрава и да съм сигурен че няма да ме остави някъде на пътя.
И да я рециклираш, няма да изкара много време на голямо налягане.
По-добре е да се монтира по-голяма с която хем ще извадиш максимума от мотора, хем няма да се чупи в дългосрочен план. Аз на твое място си вземам една GTB1756vk, слага се вакумен актуатор, прави се нов колектор, кулер и пътища и само се мапва и ще имаш едни 210-220 кончета. Кажи на мапера да ти я настрои без дебитомер, така ще е по-рязка в ниските и с по-малко пушеци :c020

Потребителски аватар
plamen_kolev_94
Контакти:

Мнениеот plamen_kolev_94 » Нед 15 ное 2015 20:18

Вече е сложена новата турбина - gt1752vb, но има проблем.
След като я запалих работеше добре, без пушаци, на бууст метъра - 0.9 - 1 бар на място при пълна газ.
Но като поработи малко почна да изкарва масло през ауспуха, възможно ли е след счупената турбина да се е напълнил интеркулера с масло и сега да го изкарва или да търся на друго място проблема :)

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Нед 15 ное 2015 20:26

Провери в маркуча от кулера дали има масло.И според мен не е желатвлно да караш колата,докато не разбереш какво се случва с "новата"турбина",за да не прецакаш мотора

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 15 ное 2015 20:29

Е не погледнахте ли кулера? При счупване на турбина винаги се преглеждат турбо пътища и кулер за метални частици и масло. Ако кулера е пълен може да го вкараш в цилиндрите и се получава хидравличен удар...
Зависи накъде е почнало да хвърля маслото т.е. към студената част е опасно, защото отива в смукатела. Ако е изхвърлила маслото през топлата част в аспуха не е страшно.

Потребителски аватар
plamen_kolev_94
Контакти:

Мнениеот plamen_kolev_94 » Нед 15 ное 2015 21:06

Имаше масло в тръбите към кулера, но кулера не съм го свалял(не бях сигурен как ще се справя - нали е между двата радиатора)
Маслото го изкарва през ауспуха, колата не я карам - днес сложих турбото, запалих я, поработи няолко минути и като я форсирах започна да тече от ауспуха и направо я изгасих...

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Нед 15 ное 2015 21:09

С челен кулер ли си?Иначе стоковия се сваля лесно....Нивото на маслото в мотора намаляло ли е ?

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 15 ное 2015 21:20

Стоковия кулер точно на тоя мотор не се сваля лесно... Челен е да, но се намира между радиатора на климатроника и водния!

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 15 ное 2015 21:20

Точно стоковия е между климатичния и водния радиатор

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Нед 15 ное 2015 21:24

Това не го знаех,признавам си. :redface .

Върни се в “Дизелови агрегати”