Passat B 5.5 1.9 TDI AVF Тресе и пуши при определени градуси

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Dracula92
Автомобил: VW Passat B5.5
Двигател: 1.9 TDI AVF 2001

Passat B 5.5 1.9 TDI AVF Тресе и пуши при определени градуси

Мнениеот Dracula92 » Сря 19 ное 2014 15:38

Здравейте колеги! Имам проблем с пасата ми и немога да го установя. От доста време насам(може би от както го имам от 1 година имам проблеми при студен мотор. Проблема се изразява в тресене на мотора и пушек от недоизгоряла нафта и зад колата мирише на автогара от времето на чавдарите. Паля колата сутринта пали си на четвърт оборот нямам никакви проблеми с паленето докато е студен мотора работи идеално нито пропушва нито се колебае в оборотите. Като поработи 5 мин сега у студените сутрини тръгвам все още няма проблеми. Спирам на 1вия светофар да речем след 500 метра или километър (температурата на антифриза е може би 40 градуса) мотора тресе та се къса мени сигурно 100 оборота нагоре-надолу постоянно и зад мен не се вижда нищо от бял пушек.За миризмата да не говорим чак в купето влиза от вентилацията.Като подам газ на място дори в обороти да е мотора тресе пак и пуши. Като мине 60-65 градуса всичко се нормализира няма грам пушек и мирише отзад на нормална дизелова кола. След като я угася примерно ако при следващото следващото палене мотора е на 70-80 градуса също нямам проблем но падне ли около 60 и надолу проблемите са налице. Аз предполагах че взима отнякъде въздух и като се нагълта и кат има въздух в системата затова го прави. Свалях помпата от резервоара с кошничката и с помпа за гуми надувах маркучите издуват се ще се пръснат но отникъде не изпуска. Смених си маркучите за входната нафта от резервоара към филтъра и от филтъра към помпата на мотора с прозрачни шлауфки и по тях няма нито 1 балонче въздух а колата не се оправи. Другото което ми направи впечатление даже ще кача снимки със реални данни от диагностика която направих преди малко при 13ти канал когато тресе корекциите на 2ри и 4ти цилиндър са доста големи а когато се нормализира двигателя падат на нормални(поне според мен) стойности но защо го прави в различни температури? (14:49часа е при тресене на мотора а 14:52 е вече нормализиран и след известно време още повече падат стойностите седят около 0,02 примерно) Изображение И другото което ми направи впечатление на 3ти канал на дебитомера има изчислена стойност и реална стойност и двете показания се разминават и то доста. Та навеждам се на мисълта може ли дебитомера да прави проблеми и от него да се получават тези аномалии. ИзображениеНикакви грешки не излизат при диагностиката. Закачал съм я не 1 път. Преди време излезе температурен датчик на охладителната течност и тогава ги смених и двата тоя на маркуча на радиатора и другия който е на трипътника под тандем помпата но проблема не изчезна. Също искам да попитам може ли от това че ЕГР-а има съчма във вакуума и ламаринка от едната страна а не е изключен софтуерно да го прави този проблем? Много моля който има идея откакво може да е този проблем да помогне. Благодаря предварително! Поздрави!

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Re: Passat B 5.5 1.9 TDI AVF Тресе и пуши при определени гра

Мнениеот novatora » Пет 21 ное 2014 0:50

Колега ако дебитомера ти е аут ще прави мизерия и при топъл мотор. Това което описваш при студен мотор ме клони към дюзи. Докато са студени имаш пикаеща или пикаещи дюзи. След като позагреят влизат в допустимите норми (отклонението което е възможно)зададено от производителя и затова нямаш ядове. Първото което може да се направи е да се проверят подгревните свещи. Температурният датчик дали подава коректни стойности. Ако не са те се подменят О пръстените на дюзите и да се синхронизират наново като се подменят и застопоряващите ги болтове защото с времето се разстягат. При мен на 1.9 avf pd 131 hp 2001 г. това упражнение помогна. Вече 30 000 км нямам проблеми с претрисане и пушаци. Манипулациятя трябва да се извърши от човек правил тези неща че зацепването на дюзите е пипкава работа с разни градусови и динаметрични ключове. На мен ми се видя сложно за човек не виждал досега как става това нещо.

Dracula92

Мнениеот Dracula92 » Чет 27 ное 2014 14:52

Друго нещо установих тези дни. Тръгвам прави си проблеми стигам закъдето съм тръгнал температурата е на 63-4 градуса.Дърпам ръчната и я оставам запалена с пуснато парно на макс. Самото място беше ветровито и студено беше и след извесна работа падна на 59 градуса и веднага както си работеше идеално почна да тресе да пуши да мирише. Задържах я в обороти и намалих парното да позагрее двигателя на около 68 градуса пак пуснах газта двигателя мърка няма никакъв проблем. Та искам да попитам колко температурни датчика има тоя двигател? Защото преди време излезе на диагностика температурен датчик изгорял и аз смених и двата ( единия стои под тандем помпата малко в ляво а другия на дебелия маркуч отстрани радиатора дето излиза точно от радиатора.) и тогава нямаше промяна? Да не би да има някви температурни датчици на друго място и те да дават грешни стойности? Защото на мен ми се струва че под определена температура някой си датчик получава грешна информация за самата температура и почва да бърка смесите яко и оттам идват проблемите. За подгревна свещ да имам някоя която не грее като хората и сега ще я сменям тези дни защото у голеимя студ малко пали на 3 цилиндъра за секунда и 10тина секунди след това треесе и после се стабилизира и работи супер. Благодаря ви предварително!
Поздрави!

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 27 ное 2014 14:58

защо температурата не е 90 градуса на къси разстояния ли караш ?

Dracula92

Мнениеот Dracula92 » Чет 27 ное 2014 15:05

Тя колата си загрява до 90 градуса и си ги държи няма проблеми но прави проблем между 40 и 60 градуса описал съм точно проблема в 1вия пост.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Чет 27 ное 2014 15:58

Според мен проблема е от температурен датчик. Може да се види и като се закачи на диагностика.

veselin1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veselin1 » Пон 05 яну 2015 21:30

Колега какъв е проблема,защото и при мен е същото..отстрани ли причината ? Каква е? Ще съм благодарен,ако пишеш.

Потребителски аватар
martinesto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinesto » Пон 30 ное 2015 15:40

Аз, също имам същите симптоми ! Двигателят ми е същият 1.9 131 AVF.
Колега, успя ли да намериш причината за това пропушване и мирис на "автогара". При мен се получава само при 1 палене за деня, след това гаси/пали колкото искаш никакво пушене.
Закачих я на ВАГ-КОМ-а дюзи,дебитомер, турбо всичко е наред и няма грешки.Колата върви и има нормален разход на нафта.
Имам приятел със същият двигател, но със 5 ск. прави му ги същите чалъми.
Също, така да използвам темата, да попитам в района на гр. Севлиево, кой най-добрият "дизелжия" да ми я погледне. Защото ходих при няколко майстора, все ми развиват теории, като им нямам доверие.....
Благодаря ! :th_up

Върни се в “Дизелови агрегати”