1Z липса на ток към подгряващи свещи

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
veso-bg
Автомобил:
Двигател:

1Z липса на ток към подгряващи свещи

Мнениеот veso-bg » Пет 15 яну 2016 12:13

Здравейте ,
за много години!

Нуждая се от съдействието Ви да си реша проблема с колата(94г. с двигател тди, 1z 90кс.), защото в последните два сервиза почнаха да гадаят и не могат да решат проблема.
При подаване на контакт не свети лампата за подгряване и не ходи ток към свещите. Релето 103 е ок,както и бушона. При откачане на температурния датчик, подгряващата лампа отново не светна при подаване на контакт, но към свещите тока бе налице и релето 103 след около 10 сек. се чува как превключва.. Майстора бе закачил пробна лампа при манипулациите. Имаше втора ръка друг датчик в сервиза ,но и при него бе същата ситуация, а и майстора не знаеше дали е изряден. Майстора не е сигурен откъде може да е проблема.

Преди 2 седмици при по-студеното време забелязах, че подгряващата лампа за много малко време светва и изгасва. При отваряне на капака забелязах,че мостовия кабел е прекъснат на места и затова намери от автоморга лули и бе направен нов мостов кабел в единия от сервизите. Нов мостов кабел е над 100лв и търсих алтернатива. След монтирането на новия кабел отново лампата не светеше по-продължително както си е редно зимата, а много бързо изгасваше. Пред 3 дена последно забелязах,че бледо светна и след това не свети повече.

От района на град Кърджали съм, тук за съжаление няма клубни майстори и затова Ви моля за съвети.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: липса на ток към подгряващи свещи

Мнениеот vanesto » Пет 15 яну 2016 12:28

А нормално ли пали сега с новия кабел? Да не би проблемът да е в самата лампа на таблото?

veso-bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veso-bg » Пет 15 яну 2016 12:41

сега пали, но не така лесно. Особено след нова година студовете си искаше яко въртене. Хубаво, че съм с нов акумулатор. По принцип изпушва бяло последния месец при първо палене, но центровката уж я бяха гледали след това , но този проблем сега с тока и лампата ги пообърка "майсторите".

Разсъждавайки логично,лампата дори и да изгоряла, защо не ходи ток към свещите по принцип... Като откача темп. датчик ходи, но лампата не свети, а и мисля че работи допълнителното подгряване, щом чак след 10-15 сек. се чува релето... не знам чета по форума, но такъв проблем не намирам...

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 15 яну 2016 14:01

Хм, ами освен да пробваш с друго реле, и аз не съм чел такова нещо. Има и вариант темп. датчик, с който сте пробвали и той да не е наред, или кабела от компа до датчика да е прекъснат.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Съб 16 яну 2016 17:38

Сложи си диод за индикация кога включват и ще забележиш че като загасне лампата продължават да нагряват още няколко секунди. И мояра лампа свети когато си иска.

gromico
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gromico » Съб 16 яну 2016 23:45

Явно е, че датчика за температурата на антифриза не ти работи коректно. Пробата с изключването му, е показала именно това. За същото говори и
фактът, че палиш трудно.
Не знам точно какъв ти е датчика. Обикновено е с две вериги, едната за екуто, другата за електрониката в таблото с лампата. След като го изключваш и
се подава захранване към свещите при палене, а лампата не светва, то проблема е в нея или в таблото ( електрониката която я управлява ).

Потребителски аватар
bobitur

Мнениеот bobitur » Нед 17 яну 2016 7:37

Провери и за изгоряла свещ, и центровката да не е мръднала. Може и акумулатора да си отива или стартер да върти тегаво.

veso-bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот veso-bg » Нед 17 яну 2016 18:45

Здравейте отново съфорумци,
Оказа се температурен датчик и лампата в таблото. Сега е идеално паленето:)

Благодаря на всички за съдействието!
Господина с никнейм gromico позна и двата проблема!Браво и специални благодарности!
Приятна вечер на всички.

Потребителски аватар
bobitur

Мнениеот bobitur » Пон 18 яну 2016 21:37

Като се махне буксата на темп. Датчик, екуто отчита минус 38 по-спомен. И ако имаш здрави свещи и центровката е ок, ще се учудиш как пали.

Върни се в “Дизелови агрегати”