Б5 АФН светва лампата за акумулатора

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
bangobango
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Б5 АФН светва лампата за акумулатора

Мнениеот bangobango » Пон 07 мар 2016 2:17

Здравейте, колеги!
Положението е такова, че при скорост до 120км/ч няма проблеми, но на магистралата като задържа на 140-150 и веднага светва лампата за акумулатора на таблото. Започва да свети и задържа светнала за няколко секунди, след което изгасва за половин секунда и пак светва. Това се повтаря през цялото време докато карам с над 130-140. Като намаля скоростта лампата започва все по-често да изгасва и започва да мижи докато не изгасне напълно. Вдигна ли отново скоростта към 140-150 пак светва и всичко се повтаря. Извънградско където скоростта ми е предимно до 120 няма светване. Оборотите при 140 са ми 3000 на 5-та , но не съм пробвал да карам на 4-та с 3000 за да видя дали при съответната скорост пак ще светне, т.е дали е в зависимост от оборотите. Неотдавна се наложи смяна на ролката на генератора и тогава майстора (добър електричар, специалист) смени разни неща и вътре в генератора, защото им е било време. Е ?

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: Светва лампата за акумулатора, Б5 АФН

Мнениеот vanesto » Пон 07 мар 2016 12:50

Здравей, съветвам те се обърнеш пак към специалиста /или друг/ за проверка на алтернатора в различни обороти. Възможно е да е диоден блок и/или реле-регулатор.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Пон 07 мар 2016 13:21

bangobango написа:...Неотдавна се наложи смяна на ролката на генератора и тогава майстора (добър електричар, специалист) смени разни неща и вътре в генератора, защото им е било време. Е ?

За да свети при високи обороти лампата,може да има приплъзване на ремъка или боксуване на ролката.Ако ролката е с фрай лауф,може да е отново за смяна или да не е добре стегната и да приплъзва върху оста.Другото е да провериш обтягането на ремъка.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 08 мар 2016 0:00

Ремък никога не приплъзва при високи обороти, а при ниски. Защото ако приемем, че в даден момент генераторът отдава някаква електрическа мощност "X" за да поддържа бордово напрежение 14.4V и за да светят фарове, за да зарежда акумулатор и т.нат консуматори, то тази мощност е постоянна при различните обороти. Поне такова е изискването към групата генератор-регулатор на напрежение и е факт. При това генератора се нуждае от механична мощност Y, която е пропорционална на X и по законите на физиката която аз съм учил Y>X, т.е. КПД<1, но това е отклонение :biggrin .
Всички знаете, разбира се на какво е равна механичната мощност отдавана на вал, все пак всеки говори за Дино-та, за коне :biggrin : P=M.ω . При константна мощност и когато оборотите са малко- трябва много въртящ момент, а при високи обороти, необходимият момент намалява.

По темата: майсторът да прегледа добре възбудителната намотка (тази в ротора), както и спойките към пръстените, самите пръстени, а и четките. Залагам на това, че роторната намотка има лоша спойка към пръстените :th_up .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 мар 2016 10:02

А аз залагам 1,50лв, че пръстените са ексцентрични.
Чудя се що толкова народ ги сменя, а моите, след 30 години работа, са си съвсем наред :gruebel

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 08 мар 2016 10:18

ktamen написа:Чудя се що толкова народ ги сменя

На старият ми Пасат ги сменях защото се бяха окопали,особено вътрешния.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 08 мар 2016 12:05

ktamen написа:А аз залагам 1,50лв, че пръстените са ексцентрични.
Чудя се що толкова народ ги сменя, а моите, след 30 години работа, са си съвсем наред :gruebel

По принцип и това е възможно и да има проблеми, но за мен от ексцентрични пръстени е малко вероятно чак лампа "акум" да светва.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 08 мар 2016 12:28

Не знам ако има някакъв проблем и със самите четки , да задържат ( да не се движат свободно ) . Ако е както казвате и малко екцентрични да са пръстените ( не мога да повярвам в това, как ще станат екцентрични? Вкопани-да, ама... ). При 7-8000 оборота на алтернатора може и да се "губи" контакта . Предполагам в него момент са такива оборотите му . Колата при 140-150 е с около 3100об/мин на мотора . Ролкта на алтернатора да е малко над два пъти по-малка от тази на кол.вал и...някъде там ще да е .
Има нещо което не е наред. Принципно ако има проблем с намотка, диод той не се проявява при високи обороти, а при ниски. Понеже тогава товара е най-голям, при високи обороти "успява" да поддържа напрежението. Така, че аз изключвам като вариант да е намотка или диод.блок .
Или има някакъв дисбаланс по пръстените ( удар, наранено и др. от некач. ремонт ) не знам....

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 мар 2016 13:45

Zdravko Zankov написа:На старият ми Пасат ги сменях защото се бяха окопали,особено вътрешния.

И какво им пречи, като са се окопали :gruebel
Ако някой мисли, че като сложи новите пръстени и те са съосни, значи не знае как да измери биенето. Малко биене не е проблем, но не винаги е малко.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 08 мар 2016 15:20

ktamen написа:И какво им пречи, като са се окопали :gruebel .

Ами на практика ги нямаше,четките опираха в оста на ротора.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 мар 2016 18:51

Колко годишни коли карате? Моя алтернатор дойде при мен на 20 години, още тогава пръстените си бяха вкопани, оттогава съм му навъртял около 250 000км. Забележима разлика във вкопаването няма. Вероятно алтернаторът е на около милион км.

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Вто 08 мар 2016 18:55

зависи колко твърди са четките и кой е по износоустйчив. говоря при ремонт в наши условия и части незнайно откъде.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 08 мар 2016 19:09

ktamen написа:Колко годишни коли карате?

Към онзи момент беше на 18 години и навъртяни от мен 200000км,а преди мен колко са били...

Потребителски аватар
bangobango
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Re: Б5 АФН светва лампата за акумулатора

Мнениеот bangobango » Вто 08 мар 2016 20:21

Ремонта по генератора беше преди 20 - 25 000 км и беше заради ролката. Тогава реално спря да зарежда и още при паленето светваше лампата и ролката свиреше много мощно. Ясно е, че проблема няма да се реши с писане тук, дори и да бъде уцелена точната диагноза, но все пак предизвика дискусия и след като генератора бъде ремонтиран (или причината за незареждането бъде установена), ще споделя точно какъв е бил проблема :)
Въпрос е и това, дали като карам продължително време със 150 и няма зареждане примерно 40-60 минути, се отразява негативно върху някои системи и дали е възможно при тотално изтощаване на акумулатора да угасне или да причини проблеми в работата на двигателя.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Б5 АФН светва лампата за акумулатора

Мнениеот ktamen » Вто 08 мар 2016 20:59

bangobango написа:Въпрос е и това, дали като карам продължително време със 150 и няма зареждане примерно 40-60 минути, се отразява негативно върху някои системи и дали е възможно при тотално изтощаване на акумулатора да угасне или да причини проблеми в работата на двигателя.

Ами прибери си акумулатора вкъщи и пробвай да покараш без него. И ще си отговориш на въпроса :mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”