Уважаеми колеги,
Тъй, като съм гола вода по отношение на дизелови двигатели,(а и всякакви други де) ще ви помоля за някой дребен съвет по следния проблем: Голф 4 1.9 тди, 110 к.с. сменено масло преди 7000 км. След, като колата малко позагрее се чува един тракащ шум-оприличавам го, като от клапани при бензинов мотор. На това ми прилича или поне нещо такова съм чувал, когато при бензинов мотор е намаляло маслото в двигателя. Колата когато работи на място и подам газ шума очестява и "следва" оборотите на двигателя. Е сега ако някой ме е разбрал за какво говоря да каже, к'во може да му е; Клапани, Дюзи, проблем с центровка или ...дъра-дъра? Иначе откакто я имам колата само на ОМВ зареждам. Нямам проблем с паленето дори и при -11. Не съм усетил и да е намаляла мощността.

шум, като чукане на клапани при бензинов мотор
- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
шум, като чукане на клапани при бензинов мотор
Последна промяна от vladialx на Съб 17 яну 2009 0:50, променено общо 1 път.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: щум, като чукане на клапани при бензинов мотор
Случайно да си проверил нивото на маслото, защото нищо не си писал по този въпрос? Все пак, след 7000 км съществува реална възможност да е намаляло.
- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
Re: шум, като чукане на клапани при бензинов мотор
Да сутринта го гледах всичко си е ок даже е малко над средата. И аз си мислех първоначално да не би да е от това но уви май не е.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А какво е маслото? Намираш ли някаква разлика във вървенето и изобщо в поведението на двигателя, освен този шум, след като загрее?
- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
Маслото е Castrol 5w40. Друго освен този шум нищо не забелязвам странно или пък да се е променило поведението на двигателя. Просто от 1-2 дни чувам това тракане. Май ще се наложи да я водя на лекар ама като знам как ме драха преди това за едно отиваш и те стават 100 направо не знам. Сетих се обаче, че още когато купих Голфа и смених ремъци, масла филтри и т.н. на другия ден карам си и като загря до 90c малко я напънах и ми светна лампата за маслото. Отидох пак в сервиза, маслото си бе ок обаче се оказа, че някакъв пластмасов поплавък се е прецакал и нещо влияел върху налягането на маслото та я карах така 2-3 дни (загрее ли и малко газ и веднага лампата светва), че я нямаше часта. Та за 30 лв. с доставка от Юнитрейд, смениха ми я и до сега нямам никакви проблеми. Ама да не би пак тя?
Колега и аз съм с този двигател на моята 4-ка и на мен ми направи този проблем след смяна на маслото.Ходих на майстор и ми каза, че проблема е в хидравличните повдигачи, т.е. някой от тях е запушен.Проблема не е страшен, но все пак не е лошо като имаш възможност да го оправиш.Това мога да ти кажа като мнение, надявам се да съм помогнал 

- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси за отговора колега. Тия дни ще я карам на сервиз пък ще видим какво е. Дано да е това, което казваш, че ако е някоя дюза или нещо по сложно направо не знам...
Друго, което мога да ти кажа като съвет, т.е. съвет на майстора
Каза ми че ако я покараш 10-20 минути на високи обороти на 3 предавка примерно, на някои проблема се решава, но специално при мен не стана, тъй че не е гаранция 

- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
Ами може би има логика. Ще взема да пробвам дано извадя късмет и да се оправи. Благодаря ти!
- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
Колега опитах вчера по начина, който ми препоръча (яко обороти на трета 15-на минути) но не стана работата и днес ходих до сервиза. Казаха ми, че трябвало да си сменя повдигачите
- ужас, като чух цената и се отказах. Мисля да се допитам и до други "майстори" щото тия явно не бяха много убедени в това, което казват. Направо не знам. Ако някой има някаква идея нека сподели!

- gomez
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сложи някъква добавка в маслото. Не знам дали ще се оправи, но аз съм сложил и сега дори при студено време повдигачите не чукат. Добавката е РЕСУРС за дизели. Има и други. Успех.
И аз така предположих, че няма да стане, защото майстора ми каза че предимно при бензиновите двигатели се решава проблема с високи обороти, но все пак няма лошо да опиташ
А иначе каква цена ти казаха за повдигачите, за да знам и аз горе-долу, че моя проблем още не съм го решил и аз 

- vladialx
- Автомобил:
- Двигател:
gomez благодаря за съвета. Ще потърся въпросната добавка пък дано се спаси положението иначе отивам на вариант смяна на повдигачи. Иначе цената, която ми казаха е около 300 лв. за смяната на 8 бр. повдигачи, което включва и труд. Но това е груба цена. Мисля, че ще излезе по-малко. Най-чудното от всичко, е че тракането идва след, като двигателя е позагрял. Преди това обаче си работи перфектно. Също така и някъде над 2200 об. спира да се чува 

Точно по същия начин е и при мен, когато е студена колата работи перфектно.А за цената, на мен ми споменаха нещо от сорта на 200 до колкото си спомням.Не е нещо особено, но дразни ухото като стоиш отстрани.Ще трябва и аз скоро да се ориентирам към решаване на този проблем 

Върни се в “Дизелови агрегати”