шум, като чукане на клапани при бензинов мотор

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

шум, като чукане на клапани при бензинов мотор

Мнениеот vladialx » Съб 17 яну 2009 0:39

Уважаеми колеги,

Тъй, като съм гола вода по отношение на дизелови двигатели,(а и всякакви други де) ще ви помоля за някой дребен съвет по следния проблем: Голф 4 1.9 тди, 110 к.с. сменено масло преди 7000 км. След, като колата малко позагрее се чува един тракащ шум-оприличавам го, като от клапани при бензинов мотор. На това ми прилича или поне нещо такова съм чувал, когато при бензинов мотор е намаляло маслото в двигателя. Колата когато работи на място и подам газ шума очестява и "следва" оборотите на двигателя. Е сега ако някой ме е разбрал за какво говоря да каже, к'во може да му е; Клапани, Дюзи, проблем с центровка или ...дъра-дъра? Иначе откакто я имам колата само на ОМВ зареждам. Нямам проблем с паленето дори и при -11. Не съм усетил и да е намаляла мощността.

Последна промяна от vladialx на Съб 17 яну 2009 0:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Re: щум, като чукане на клапани при бензинов мотор

Мнениеот vladialx » Съб 17 яну 2009 0:41

:arrow:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: щум, като чукане на клапани при бензинов мотор

Мнениеот dobrin » Съб 17 яну 2009 0:44

Случайно да си проверил нивото на маслото, защото нищо не си писал по този въпрос? Все пак, след 7000 км съществува реална възможност да е намаляло.

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Re: шум, като чукане на клапани при бензинов мотор

Мнениеот vladialx » Съб 17 яну 2009 0:47

Да сутринта го гледах всичко си е ок даже е малко над средата. И аз си мислех първоначално да не би да е от това но уви май не е.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 17 яну 2009 0:54

А какво е маслото? Намираш ли някаква разлика във вървенето и изобщо в поведението на двигателя, освен този шум, след като загрее?

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladialx » Съб 17 яну 2009 1:01

Маслото е Castrol 5w40. Друго освен този шум нищо не забелязвам странно или пък да се е променило поведението на двигателя. Просто от 1-2 дни чувам това тракане. Май ще се наложи да я водя на лекар ама като знам как ме драха преди това за едно отиваш и те стават 100 направо не знам. Сетих се обаче, че още когато купих Голфа и смених ремъци, масла филтри и т.н. на другия ден карам си и като загря до 90c малко я напънах и ми светна лампата за маслото. Отидох пак в сервиза, маслото си бе ок обаче се оказа, че някакъв пластмасов поплавък се е прецакал и нещо влияел върху налягането на маслото та я карах така 2-3 дни (загрее ли и малко газ и веднага лампата светва), че я нямаше часта. Та за 30 лв. с доставка от Юнитрейд, смениха ми я и до сега нямам никакви проблеми. Ама да не би пак тя?

goshevv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goshevv » Съб 17 яну 2009 20:55

Колега и аз съм с този двигател на моята 4-ка и на мен ми направи този проблем след смяна на маслото.Ходих на майстор и ми каза, че проблема е в хидравличните повдигачи, т.е. някой от тях е запушен.Проблема не е страшен, но все пак не е лошо като имаш възможност да го оправиш.Това мога да ти кажа като мнение, надявам се да съм помогнал :wink:

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladialx » Нед 18 яну 2009 13:03

Мерси за отговора колега. Тия дни ще я карам на сервиз пък ще видим какво е. Дано да е това, което казваш, че ако е някоя дюза или нещо по сложно направо не знам...

goshevv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goshevv » Нед 18 яну 2009 14:36

Друго, което мога да ти кажа като съвет, т.е. съвет на майстора :) Каза ми че ако я покараш 10-20 минути на високи обороти на 3 предавка примерно, на някои проблема се решава, но специално при мен не стана, тъй че не е гаранция :wink:

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladialx » Нед 18 яну 2009 16:52

Ами може би има логика. Ще взема да пробвам дано извадя късмет и да се оправи. Благодаря ти!

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladialx » Вто 20 яну 2009 17:28

Колега опитах вчера по начина, който ми препоръча (яко обороти на трета 15-на минути) но не стана работата и днес ходих до сервиза. Казаха ми, че трябвало да си сменя повдигачите :shock - ужас, като чух цената и се отказах. Мисля да се допитам и до други "майстори" щото тия явно не бяха много убедени в това, което казват. Направо не знам. Ако някой има някаква идея нека сподели!

Потребителски аватар
gomez
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gomez » Вто 20 яну 2009 17:42

Сложи някъква добавка в маслото. Не знам дали ще се оправи, но аз съм сложил и сега дори при студено време повдигачите не чукат. Добавката е РЕСУРС за дизели. Има и други. Успех.

goshevv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goshevv » Вто 20 яну 2009 18:16

И аз така предположих, че няма да стане, защото майстора ми каза че предимно при бензиновите двигатели се решава проблема с високи обороти, но все пак няма лошо да опиташ :) А иначе каква цена ти казаха за повдигачите, за да знам и аз горе-долу, че моя проблем още не съм го решил и аз :roll:

Потребителски аватар
vladialx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladialx » Сря 21 яну 2009 14:32

gomez благодаря за съвета. Ще потърся въпросната добавка пък дано се спаси положението иначе отивам на вариант смяна на повдигачи. Иначе цената, която ми казаха е около 300 лв. за смяната на 8 бр. повдигачи, което включва и труд. Но това е груба цена. Мисля, че ще излезе по-малко. Най-чудното от всичко, е че тракането идва след, като двигателя е позагрял. Преди това обаче си работи перфектно. Също така и някъде над 2200 об. спира да се чува :!:

goshevv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goshevv » Сря 21 яну 2009 19:25

Точно по същия начин е и при мен, когато е студена колата работи перфектно.А за цената, на мен ми споменаха нещо от сорта на 200 до колкото си спомням.Не е нещо особено, но дразни ухото като стоиш отстрани.Ще трябва и аз скоро да се ориентирам към решаване на този проблем :roll:

Върни се в “Дизелови агрегати”