Vento TD 75 коня 1993 г. - силно трака мотора

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
cvlaev
Автомобил:
Двигател:

Vento TD 75 коня 1993 г. - силно трака мотора

Мнениеот cvlaev » Пон 26 сеп 2016 15:18

Здравейте колеги!
Като нов член на клуба, ако нещо напиша, или направя не както трябва, моля да ме извините!
Имам въпрос, а именно:
Колата която купих е "Vento" TD 75 коня, 1993 г.
За сега върви нормално и бих казал, много добре и разхода е добър, но трака като шевна машина, със според мен силен металически звук.
Казаха: повдигачите. Свалихме, разглобихме, измихме и ги качихме обратно.
Казаха: Така не се прави, трябваше само да ги измиете, без разглобяване, защото си имали път на действие и не можело да се улучи отново.
Казаха, тракането е от повдигачите. Купих чисто нови от магазин, добра марка, но не я помня.
Поставихме ги, но си трака по същият начин.
Слагах и добавка за дизел, и добавка /руска, от военните/ в маслото, всичко си е по старому.
Сега се говори за някакъв ъгъл на предварения ли, що ли и тест на дизеловите помпи.
Скъпи колеги, ако сте имали подобен проблем, или знаете причината и начина за отстраняването му, моля ви да ми ги кажете и дадете препоръки.
p.s. Иначе, да чукнем на дърво, върви стабилно, включва си турбото и ми доставя голямо удоволствие!

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Re: Vento TD 75 коня 1993 г. - силно трака мотора

Мнениеот Spas » Пон 26 сеп 2016 15:28

Какво масло сложихте?
Преди карал ли си дизел?
Ако да, какъв?
От къде си?

Тези мотори имат един проблем - болта на шайбата на коляновия вал, централния болт.

cvlaev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cvlaev » Пон 26 сеп 2016 15:41

Дядото от който го купих, го беше карал 10Д, че било по евтино и го сменял на 4-5 000 км.
Сложих масло NISOTEC - AUTOLINE PS - 10W - 40 полусинтетика, по препоръка на приятели с магазин за авточасти.
Да, но малко и епизодично, обикновено за помощ на приятел, преместване, един вид. Опел-Кадет 1.6 и Опел-Омега 2.0. Стари издания.
От София град съм.
Проблема е в болта на шайбата на коляновия вал, казвате, ама как да го реша и лошо ли е че го карам тракайки?

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Пон 26 сеп 2016 15:56

Не, не казвам, че е там проблема. Сега, след тази уникална информация за маслото м10D ми е ясно, че проблема може да е на много места. Консултирай се със сервиз, може масленната помпа да е позапушена, това масло как не е убило турбото незнам... :eek

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 26 сеп 2016 18:30

Може действително да трака от много неща, така е трудно да се каже по нета. Как ги купувате такива коли от мундари не зная...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 26 сеп 2016 19:51

Ако центровката е наред , ако няма проблем с обтегач на пистовия ремък ( ако е с такъв ), ако въобще е наред мотора и ако продължава да трака металически- дължи се на износено перо на маслената помпа и нута във вакуум помпата, там където влиза перото.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пон 26 сеп 2016 19:55

Да не би да има голямо предварение на помпата.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 26 сеп 2016 20:13

Spas написа:това масло как не е убило турбото незнам... :eek

Не го е убило заради червената думичка, човека едва ли е вдигал повече от 2000об.
cvlaev написа:Дядото от който го купих,

Качи клипче да чуем как чука.

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Пон 26 сеп 2016 20:19

След като са сменени повдигачите, остава да трака и от горивната помпа.
Кажи, колега, като дръпнеш авансатора, ако го имаш - в ляво от волана, променя ли се металическия звук - съвсем лека ще е промяната.
Ако се променя - може и от предварение/закъснение на помпата да е.
Проверката е описвана във форума, както и почти всички възможни проблеми по колата...
(търси за AAZ, ААЗ, АА3 (три) и всякакви варианти на изписване кирилица/латиница, 1.9 ТД/TD... Аз точно това направих, като си взех моя TD)
Накратко за предварение/закъснението - нужно е да се свали капака на клапаните и капачката, която е между скоростната кутия и двигателя - една голяма пластмасова "тапа". Там, където е "тапата", когато разпределителния вал е в ГМТ (горна мъртва точка), ще видиш белег на маховика, ГМТ е когато "гърбиците" на първи цилиндър (най-близо до ремъците) са нагоре и двата (2 без 10 часа образно казано) и в същия момент, зъбното колело на помпата може да се застопори с около 16мм щифт към опората зад зъбното колело или по белег ако има. Това са белезите, по които се зацепва ангренажа.
Според това, къде е дупката за зацепване на з.колело на помпата може до някъде да се каже дали е на предварение или закъснение. Освен това, има и още нещо - нужен ти е "дълбокомер", който се поставя на мястото на централния болт на помпата, между изводите на тръбите за високо налягане към дюзите (като гледаш към помпата - в дясната страна). Когато всичко е на белези, "дълбокомера" трябва да показва между 0.7 и 0.9, като заводски е 0.8мм.

Добре дошъл в клуба!

cvlaev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cvlaev » Вто 27 сеп 2016 12:37

Добре заварил! Благодаря на всички колеги от сърце! Това което сте ми писали ще го принтирам и ще го дам да го прочете моя приятел, който ми прави всичко. Ще направя и клип за тракането.
Но от два дни сутрин като тръгвам ми прави един номер за който нямам обяснение. От както съм я взел го нямаше.
Като дам контакт и изчакам да угаснат свещите, в момента да завъртя и изчезват всички светлини на таблото и не мъцва стартера. Изключа, дам контакт, светват. Загаснат свещите, ха да завърти, пак няма никой. Обикновено на 2-3 ият път, без да има светлини на таблото, завърта и пали. Оборотомера не реагира, не знам защо. Тресе яко, но полека се успокоява. Пистовия свири за около минута две и и спира да свири, оборотомера тръгва и ЦЯЛ ден няма този, както и други проблеми. Пали си, върви си и ме слуша цял ден, да не му е уроки !!! Ровихме да търсим сфера за централно заключване и да не би там да сме мръднали някоя жичка. Ох и него трябва да го правя някак си! Защо са го прецакали и изключили, да им се чуди човек. И алармата са махнали и не можа да ми даде смислено обяснение старчето, защо. За него, до центъра на Пирдоп и до селото на жена му / на 15 км. /му е вършила работа количката, за какво са му екстри....... Та така, с ваша помощ, надявам се да го очовеча автомобилчето, че много ме кефи, много!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 27 сеп 2016 13:37

Ето за сравнение как звучи AAZ в перфектно здраве току що запален на -20

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Вто 27 сеп 2016 14:16

И малко отклонение,казваш че му се радваш като включи турбото,но този ТД не е ли чист дизел

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Вто 27 сеп 2016 14:19

Извинявам се ,сега видях в ауто дата,че е турбокомпресор

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Вто 27 сеп 2016 19:54

cvlaev написа:...Като дам контакт и изчакам да угаснат свещите, в момента да завъртя и изчезват всички светлини на таблото и не мъцва стартера. Изключа, дам контакт, светват. Загаснат свещите, ха да завърти, пак няма никой. Обикновено на 2-3 ият път, без да има светлини на таблото, завърта и пали.

Най-вероятно слаб акумулатор или не зарежда алтернатора. След 2-3 пъти подгряване пали от компресията и загрятото около дюзите.
cvlaev написа:Оборотомера не реагира, не знам защо. Тресе яко, но полека се успокоява. Пистовия свири за около минута две и и спира да свири, оборотомера тръгва и ЦЯЛ ден няма този, както и други проблеми.

Може и ролката/шайбата на алтернатора да е проблема - може от там да свири ремъка. Ще ти трябва втори човек да пали сутрин, а ти да гледаш какво се случва...
cvlaev написа:Ровихме да търсим сфера за централно заключване и да не би там да сме мръднали някоя жичка. Ох и него трябва да го правя някак си!

Сферата и ние я гледаме и се чудим... :biggrin
Може да е навсякъде, но най-вероятно около бушоните имаш кутийка за ел-централно, ако е с вакуум машинка- не знам къде е - мисля, че беше под задните седалки или някъде в багажното в страничните джобове...

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 27 сеп 2016 20:45

Относно проблема с незавъртането на стартера,провери клемите на акумулатора дали контактуват добре и ги затегни

Върни се в “Дизелови агрегати”