Здравейте,
Интересува ме какви скоростни кутии пасват на golf 4 1.9 SDI , като в етикета на багажника за кода на скоростната кутия пише DUS , кутията която ще се постави със същия код ли трябва да е или може и с други обозначения. Опитах се да намеря информация но без успех.
При условие, че не намеря същата има ли опция да се напасне от друг модел на голф 4 или някой от моделите на сеат , бора или шкода... и предавките що годе да са същите за да паснат на маломощния мотор на SDI.
Пуснал съм и обява - http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=2&t=459891 , и за сега имам едно предложение като продавача твърди че ск кутия е свалена също от голф 4 1.9 SDI , но на скоростната кутия кода е различен - DBS
Ако темата не е на правилното място моля модератор да я премести.

голф 4 / golf 4 1.9 SDI варианти на 5 степенна скоростна кутия
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Re: варианти на 5 степенна скоростна кутия за голф 4 / golf 4 1.9 SDI
nikec написа:Здравейте,
но на скоростната кутия кода е различен - DBS
Сигурен ли си, че това е кода на новата кутия - да не би да е DSB. Ако е така - би трябвало да станат - и двете кутии са тип 02к. За справка ТУК
Само обаче трябва да си сметнеш дали предавателните числа съответстват, тъй като по таблиците от темата, имат разлики в 4 и 5-та скорост и в дифа. Има калкулатори из нета.
Благодаря за отговора , но не успявам да схвана как точно да сметна предавателните числа .
-
- Автомобил: jetta 2
- Двигател: ez 1986
Пич направо е смешно да напишеш че неможеш да сметнеш от цялата математика ти трябва да владееш умножение и деление пък и всички калкулатори го могат об. на мотора пред.число на съответната предавка пред.число на дифа. получаваш обороти на колелото което има някаква разгъната дължина по нататък предполагам е ясно.
Именно не успявам да разбера кое с кое да умножа и разделя - ти само си ги изброил но не си написал умножено и делено.
Примерно ако скоростната кутия е DSB как ще се променят нещата ?
Ето ги предавателните числа и дифове мифове - как се смята ?
GKB Typ Art Bauzeit 1. Gang 2. Gang 3. Gang 4. Gang 5. Gang 6. Gang Achse
DSB 5-Gang 10/97 - 08/98 3,455 1,944 1,286 0,969 0,805 ---- 4,667
DUS 5-Gang 08/98 - 05/00 3,455 1,944 1,286 0,939 0,712 ---- 4,250
Примерно с моята ск кутия DUS на 3000 оборота по каталог го дават да се движа със скорост 120 км/ч , ако сложа DSB каква ще е промяната ?
Примерно ако скоростната кутия е DSB как ще се променят нещата ?
Ето ги предавателните числа и дифове мифове - как се смята ?
GKB Typ Art Bauzeit 1. Gang 2. Gang 3. Gang 4. Gang 5. Gang 6. Gang Achse
DSB 5-Gang 10/97 - 08/98 3,455 1,944 1,286 0,969 0,805 ---- 4,667
DUS 5-Gang 08/98 - 05/00 3,455 1,944 1,286 0,939 0,712 ---- 4,250
Примерно с моята ск кутия DUS на 3000 оборота по каталог го дават да се движа със скорост 120 км/ч , ако сложа DSB каква ще е промяната ?
- siso_k
- Контакти:
Ето, изчислено за скорост от 120 км/ч.

Тая кутия, която ти предлагат е от бензинов мотор. Става, но колата ще върви на прекалено високи обороти. Ако я вземеш, трябва да направиш от двете една - да смениш 4-та и 5-та скорост и диф-а.
Ето :link към калкулатора - за сверка на данните.

Тая кутия, която ти предлагат е от бензинов мотор. Става, но колата ще върви на прекалено високи обороти. Ако я вземеш, трябва да направиш от двете една - да смениш 4-та и 5-та скорост и диф-а.
Ето :link към калкулатора - за сверка на данните.
Re: голф 4 / golf 4 1.9 SDI варианти на 5 степенна скоростна кутия
Благодаря - сега разбрах кое с кое се умножава и как се изчисляват предавките и оборотите !
Гледам ако сложа скоростна кутия от голф 4 TDI са 2600 rpm (3000 rpm за SDI) при скорост 120 км/ч - това означава че на всеки по малък наклон нагоре се превключва на 4-та или на 3-та
Някой правил ли е подобни експерименти да каже мнение как се справя 1.9 SDI мотор със кутия от TDI ?
Гледам ако сложа скоростна кутия от голф 4 TDI са 2600 rpm (3000 rpm за SDI) при скорост 120 км/ч - това означава че на всеки по малък наклон нагоре се превключва на 4-та или на 3-та
Някой правил ли е подобни експерименти да каже мнение как се справя 1.9 SDI мотор със кутия от TDI ?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Най-вероятно няма да е добре, вземи си кутия с близки до твоите предавателни числа.
Ок.
Търсих но не намирам коефициентите на предавките от 1-ва до 5-та и диференцияла за скоростна кутия DFW
Търсих но не намирам коефициентите на предавките от 1-ва до 5-та и диференцияла за скоростна кутия DFW
- siso_k
- Контакти:
тази кутия излиза, че е за Голф 3/Венто/Поло Класик/Вариант/Сеат Кордоба, за двигател 1Y/AEY и е тип 020H. Даже и предавателните числа да съответстват, най вероятно захващането към мотора и купето и стартера няма да е същото.
След известно търсене установих че това са кутиите 02К -
CZB CYZ DDG DGH DGK DLP
DNZ DRZ DSB DUS DUU DUV
DUW EAZ ERT FST FVW
От които с еднакви предавателни числа като DUS са : CZB и DRZ
А с много близки предавателни числа където замяната не би се усетила са CYZ DGH EAZ и FVW
Майсторът който работи по колата ми каза че съединителят при мен е обратен и захващането е различно от турбо скоростните кутии. Някой знае ли дали съединителят е също обратен и как е захващането при кутиите които съм изброил горе от типа 02K ?
Прикачвам и файла с всички скоростни кутии по типове и предавателните им числа.
CZB CYZ DDG DGH DGK DLP
DNZ DRZ DSB DUS DUU DUV
DUW EAZ ERT FST FVW
От които с еднакви предавателни числа като DUS са : CZB и DRZ
А с много близки предавателни числа където замяната не би се усетила са CYZ DGH EAZ и FVW
Майсторът който работи по колата ми каза че съединителят при мен е обратен и захващането е различно от турбо скоростните кутии. Някой знае ли дали съединителят е също обратен и как е захващането при кутиите които съм изброил горе от типа 02K ?
Прикачвам и файла с всички скоростни кутии по типове и предавателните им числа.
- Прикачени файлове
-
- VWGearboxRatios.xls
- (456 KиБ) Свален 143 пъти
Върни се в “Дизелови агрегати”