:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Passsat B5.5 Variant 2.0 TDI 136 к.с. 2005 BGW: тресене на предницата и повишени обороти на празен ход, дори на топло

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
ecm
Автомобил:
Двигател:

Passsat B5.5 Variant 2.0 TDI 136 к.с. 2005 BGW: тресене на предницата и повишени обороти на празен ход, дори на топло

Мнениеот ecm » Пон 28 ное 2016 16:08

От доста време имам един пробем с Пасата - понякога, като спра на място, или след запалване, има едно тресене на предницата, напречно на оста на колата. Напоследък забелязвам, че е свързано с неравномерна работа на двигателя - става някак по-тих, все едно, че е загубил мощност, а оборотите стоят на 1000. Така стои известно време, минута-две например, и ако не потегля веднага, се случва внезапно звукът на двигателя да се нормализира, като оборотите падат на 800, както трябва да са си. Проблемът се появява от време на време само, дори и при позагряла кола, и при околна температура доста над нулата - мисля, че го наблюдавах и през семптември тая година.

Отделно имам два нови проблема, които може да са свързани с тоя, може и да не са, но ще ги опиша за всеки случай: преди няколко дни ми се случи мултифункционалният дисплей да угасне след подаване на контакт - в началото показва данни, след няколко секунди обаче всички данни изчезват и не показва нищо, но червената подсветка свети по цялата височина на дисплея. Гасне още преди да запаля, между подаването на контакт и паленето. Вчера ми се стори, че данните на дисплея се появиха отново, след угасване на двигателя, и преди да извадя ключа, но стана бързо и не обърнах внимание. Днес го дебнах, но пък днес дисплеят не угасна - показваше си данните, но пък в горната 1/3 от него стои черен, без червена подсветка. Честно казано не помня преди дали имаше подсветка в горната 1/3.

Другият нов проблем е, че сутрин, при студен двигател последните две седмици на два пъти ми се наложи да подам рязко газ, за да се престроя в най-лява лента, и първият път двигателят влезе пак в някакъв много странен режим - все едно, че нямаше мощност, а днес направо угасна (после запали, без грешки).

Грешки нямам никакви, независимо за кой от описаните проблеми говорим, но преди доста време в Порше ми бяха казали, че алтернаторът не ми работи добре.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Re: Passsat B5.5 Variant 2.0 TDI 136 к.с. 2005 BGW: тресене на предницата и повишени обороти на празен ход, дори на топл

Мнениеот gancho » Пон 28 ное 2016 18:33

Безпричинното вдигане на обороти може да е от температурен датчик. Компа мисли, че е студ и вдига обороти.
Вероятно е сдвоен датчик-единия за компа, другия за стрелката.Затова може да не виждаш аномалии на стрелката на таблото.

Върни се в “Дизелови агрегати”