Golf Mk4 2000г. ALH - Не пали и не работи таблото.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
IDoychev
Автомобил: Golf MK4
Двигател: TDI ALH

Golf Mk4 2000г. ALH - Не пали и не работи таблото.

Мнениеот IDoychev » Нед 30 окт 2016 19:33

Здравейте,

Проблемът ми е следният. Имах теч от семеринга на коляновия вал от страната на скоростната кутия и реших да го сменя. Свалих всичко и когато стигнах до маховика, един от болтовете беше направен кръгъл от предишните "майстори". Той влиза навътре в маховика няколко милиметра затова решихме да заварим малък болт за него за да го отвием.

Закачих масата на електрожена за носача и при докосване с електрода започна да работи помпата на ABS-а и перката на радиатора, преместих масата върху маховика и се оправи (поне така си мислех). Това всичко при свален акумулатор. След това отвихме болта, смених семеринга и всичко по обратния ред монтирахме. До тук всичко добре, но когато закачих акумулатора започна да работи помпата на ABS-а, без да съм правил нищо. Погледнах предпазителите над акумулатора и видях, че този S178 е изгорялИзображение

Смених го и никаква промяна. Реших да махна S179 за да не работи помпата и да видя дали ще запаля. Влезнах в колата, дадох на контакт и какво да видя, таблото не работи. Пробвах да запаля така, колата пали и веднага изгасва, все едно не разпознава ключа (предполагам това е защото таблото не работи).

Ако някой знае какво може да съм прецакал, моля да сподели.

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf Mk4 2000г. ALH - Не пали и не работи таблото.

Мнениеот okti_1 » Нед 30 окт 2016 23:58

А диагностика ?

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Пон 31 окт 2016 6:57

За таблото е бушон 11, ама за ABS е нещо друго. Най-добре си направи една диагностика както каза колегата.

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Space Shuttle
Двигател:

Мнениеот megatronS » Пон 31 окт 2016 9:30

Предполага се, че е изгорял стабилизатор за захранване на таблото. Поради факта, че имобилайзера е в таблото и паметта получава захранване от същото място, означава че иммото няма да работи и затова пали и гасне веднага. Вторият вариант е изгорял процесор на таблото, след като се свали и замери, ще стане ясно коя от двете причини е.

IDoychev

Мнениеот IDoychev » Вто 01 ное 2016 18:32

okti_1 написа:А диагностика ?

Пробвахме да закачим колата за диагностика но изобщо не се свързва с компютъра, дори малката лампичка върху кабела за диагностика не светва. Проверихме и всички предпазители, здрави са.

megatronS написа:Предполага се, че е изгорял стабилизатор за захранване на таблото. Поради факта, че имобилайзера е в таблото и паметта получава захранване от същото място, означава че иммото няма да работи и затова пали и гасне веднага. Вторият вариант е изгорял процесор на таблото, след като се свали и замери, ще стане ясно коя от двете причини е.

Не съм пробвал твоя съвет защото след като не успя да се свърже за диагностика се насочвам към компютъра.

Други съвети ?

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Вто 01 ное 2016 20:24

Така, според обясненията ти, звучи, че по невнимание някой от вас е пипнал с ръкохватката на електрожена дебелият кабел към стартера, който допускам, че е висял някъде там.
Защо си мисля така: ами защото изглежда, че всичката електроника по колата с постоянен +12V ти е дала фира. Допускам, че системите след релето/клемореда за шина 15 са здрави (компютъра на двигателя). Моя електрожен има изходно напрежение от 48V(тока няма да го коментирам :) ), което е повече от достатъчно да изгори електрониката на колата, ако се докосне дебелия кабел към стартера.

Дано не съм прав, ама.....

IDoychev

Мнениеот IDoychev » Вто 01 ное 2016 20:29

И аз имам същото предположение, че по недоглеждане някоя от клемите се е докосвала до купето може би.

Последна промяна от IvanMan на Вто 01 ное 2016 22:02, променено общо 1 път.
Причина: Не е необходимо да цитираш предишното мнение. Използвай бутон "нов отговор".

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Сря 02 ное 2016 11:17

Допълнение, към горното изложение: Когато имобилайзера не ти работи, няма да ти позволи да се свържеш с компютъра за диагностика, тъй като той има две функции и едната е да разрешава на първично ниво комуникацията с ECU.

IDoychev

Мнениеот IDoychev » Сря 02 ное 2016 11:44

Благодаря ти за допълнението.
Ще прегледам тогава и таблото.

Да те попитам, знаеш ли номера на този стабилизатор и дали мога да го пробвам дали работи без да го разпоявам от платката?

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Пет 04 ное 2016 13:18

Номерата са различни според производителя на интегралата, по принцип заместител е LM7810. Това е стабилизатор на 10в. На прикачения файл съм ти го показал как изглежда. С уред се измерва, хващаш маса някъде и трябва на единия крак да имаш 12в, а на другия 10в, средния крак е на късо с корпуса отзад и е маса. Ако пък е стабилизатор на 5в, че някои модели имат и такъв допълнителен LM7805 за процесора, изхода му е на 5в. Захранването от 5 волта е необходимо не само за процесора, а и за паметта на имобилайзера. При някои модели, стабилизирането на 5 волта идва от група транзистори, а не от интегрален стабилизатор. Но основния елемент захранващ цялото табло е стабилизатора на 10 волта.
Прикачени файлове
stabilizator.jpg
stabilizator.jpg (8.67 KиБ) Видяна 3488 пъти

IDoychev

Мнениеот IDoychev » Вто 08 ное 2016 17:46

megatronS, оказа се прав !
Благодаря ти много за помощта.
След като отворих таблото намерих изгорелия стабилизатор (може да се види най-отдолу на снимката). Номерът му е 4266G - стабилизатор на напрежение на 5в.
Изображение
Обиколих по магазините и не намерих същия. Предлагаха ми L78L05 който няма този вход INH.

Предполагам, че не мога да го заменя с него. Така че продължавам с търсенето.
Прикачени файлове
14962286_1342534155771337_1113001578_n.jpg

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Вто 08 ное 2016 19:02

Колега, може да си го поръчаш от тук: http://www.tme.eu/bg/details/tle4266g/neregulir-stabilizat-na-naprezhen-ldo/infineon-technologies/
Комет също са го предлагали, но вече не.
INH крачето ти действа като ключ. Ето и описание на схемата:
http://www.farnell.com/datasheets/1651349.pdf

IDoychev

Мнениеот IDoychev » Вто 08 ное 2016 19:15

Да колега, намерих го и аз този сайт. Обаче искат 7.00€ за доставка
Един мой приятел попита в Елимекс в София и са му казали, че могат да го доставят за 6.30лв. само че в края на другата седмица. Това си е доста време.

Утре мисля да проверя в магазините в Пловдив, ако нямам късмет ще е от Елимекс в София .

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Вто 08 ное 2016 21:13

Браво,че си се справил сам. Регулаторът на напрежение е smd TLE 4266. Да има разлика със стабилизатор 7805, ако не можеш да намериш,ще се преправи схемата и пак ще се получи работата,която върши с други външни елементи,но това в краен случай. Наскоро имах километраж за ремонт точно с този регулатор, но използвах последния,който имах. Иначе аз ги поръчвам в по-големи количества,директно от Китай с безплатна доставка. Трябва да се има в предвид, че е доста "кекав" и при всякакви колебания в захранване, подаване на ток на друга кола с голям стартер/дизел/,презареждане на динамото ,късо съединение на клеми или дори вътрешни захранващи кабели и т.н., води до изгарянето му. След два дена се прибирам в БГ и евентуално,ще потърся нещо изостанало сред няколко ECU и AirBag модули,които са пълен брак, там също се среща въпросния хубавец и ако намеря, ще ти го изпратя. Между другото, в БГ, аз пазарувам от Футурел,може там да провериш дали го имат,те са най-големия вносител на електронни елементи на Балканите.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 08 ное 2016 21:28

Колега,имам разглобено табло.Сега го погледнах този стабилизатор.На моя,обаче номера не е 4266, е PH15/16 BCP53.

Върни се в “Дизелови агрегати”