Passat b5.5 1.9 tdi 131 avf - Подгревни свещи
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Passat b5.5 1.9 tdi 131 avf - Подгревни свещи
Колата започна да пали малко по трудно в студа. Това само при престоял мотор цяло денонощие. След това пали мигновенно от четвърт оборот. Индикацията за подгрев си светва и изгасва след 4-5 секунди. Как да разбера дали имам изгорели свещи? Трябва да се демонтират от мотора? Няма ли да мига индикациятя когато има изгорели? Евентуално ако е от тях какви бихте ми препоръчали да сложа?
- nikolay80
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF 2001г
Re: vw passat b5.5 1.9 tdi 131 avf- подгревни свещи
Няма индикация на таблото.Вадиш буксите от 4-те свещи и мериш с мултицет примерно.Ако са изгорели повече от две(което е вероятно щом пали трудно вече)по добре ги сменяй и четирите.Каквито и да сложиш си е късмет малко.Аз преди две години сложих Beru и засега са ОК ,но според мен за които ти дадат по добра цена 

Повечето ПД палят трудно след като са престояли повече време и до сега незнам някой да си е оправил проблема със смяна на свещи :)
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Нещата са строго индивидуални. Аз например както си паля през лятото на +30, така си паля и сега на -16. Относно свещите - замерването с мултицет или подаване на директен + с кабел дават насочваща информация за това, дали свещите работят. В смисъл такъв, че те пак може да имат консумация, но да са пробили например и да нагряват не където трябва - на върха си и както трябва. Така ще се подлъжеш, че една свещ работи, а тя всъщност не е ефективна. Най - сигурния начин е демонтаж на свещите, след което захранваш всяка поотделно и гледаш дали и къде загрява (никога не ги хващай за върха
). Иначе, ако ще ги мериш с уред, пусни последователно и един ампермер (измерващ не по-малко от 25-30 ампера). Някъде бях чувал, че консумацията на всяка свещ е около 20 ампера - това ориентировъчно ти го казвам. Аз моите като ги мерих даваха 21-22 ампера и до сега не съм сменял свещи, а както казах, при -16 си запали с чукването.

-
- Контакти:
Добре колеги. Ще ги демонтирам и замеря. Относно мойто пд пали от раз когато не е минус и 3 дни да е стояла. Сега в студа започна да поднася тая изненада. Беру ли е най добрата марка за свещи?
- lz2aii
Нямам представа коя е най-добрата марка, но някъде бях мярнал тема относно подгревните свещи. Бош - мош, НЖК, Беру-меру - все в един гараж правени. Най-добрата свещ е евтината и работещата. Все пак виж в търсачката. Предполагам, че има колеги, дето имат наблюдение, пробвали са различни марки и знаят, кое е най-добро.
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Ако ги извадиш и ги вържеш директно към акумулатора трябва върха да се нагрява до бяло.
-
- Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
- Двигател:
Оригинално се слагат Беру, въпреки че моите бяха на Bosch, си сложих Беру, и не е лошо да си купиш грес за резбите на Беру GFK01, за да няма проблем след време като ги развиваш...
Не ти препоръчвам един път ако си ги развивал от главата, да ги слагаш отново, понеже един път са затягани и развивани и при следващото развиване(след време), може да се скъса някоя, просто за мен не си заслужава риска, като се има предвид, че цената на една свещ е около 15лева(приблизително)... Късал съм свещ при развиването на Ford Escord 1.8 TD и затова развия ли един път свещ(подгревна), слагам нова за по-сигурно...
Другото, което трябва да видиш е колко милиметра е отпред електрода, на някои е 25, на други е 30мм.
Друг проблем са кабелите, които захранват самите свещи с времето се изпича изолацията и се чупят и не контактуват със свещта, моите кабели съм ги оголил да се покаже кабелната обувка и съм ги стиснал с клещите да влизат стегнато.
Не ти препоръчвам един път ако си ги развивал от главата, да ги слагаш отново, понеже един път са затягани и развивани и при следващото развиване(след време), може да се скъса някоя, просто за мен не си заслужава риска, като се има предвид, че цената на една свещ е около 15лева(приблизително)... Късал съм свещ при развиването на Ford Escord 1.8 TD и затова развия ли един път свещ(подгревна), слагам нова за по-сигурно...
Другото, което трябва да видиш е колко милиметра е отпред електрода, на някои е 25, на други е 30мм.
Друг проблем са кабелите, които захранват самите свещи с времето се изпича изолацията и се чупят и не контактуват със свещта, моите кабели съм ги оголил да се покаже кабелната обувка и съм ги стиснал с клещите да влизат стегнато.

-
- Контакти:
Благодаря колега за отговора. Утре или други ден ще се захвана с тях. Развиват се на студен мотор нали? Пръскам малко спрей и изчаквам и действам. В ауто+ като кажа данните на колата няма ли да излезне кои свещи са за мен? Ако не ще меря. Грес задалжително ще сложа. За беру и аз съм се насочил. Дано не потроша нещо.
-
- Двигател:
novatora написа:Благодаря колега за отговора. Утре или други ден ще се захвана с тях. Развиват се на студен мотор нали? Пръскам малко спрей и изчаквам и действам. В ауто+ като кажа данните на колата няма ли да излезне кои свещи са за мен? Ако не ще меря. Грес задалжително ще сложа. За беру и аз съм се насочил. Дано не потроша нещо.
Задължително на студен мотор, аз пръсках със спрей 2 дена подред преди да ги развия, при мене имаше проблем с достъпа заради тръбата, която излиза от интеркулера, понеже мотора ми е ARL и интеркулера е челен и достъпа до трети цилиндър беше доста труден, при тебе мисля че няма да имаш проблем... Развиваш ги с глух ключ 10, без да сяпаш, сложи по дълго рамо нещо като тръба ако ти е трудно(аз си правих по дълъг ключ на струга, за да ми е удобен на ръцете, понеже и с малката гедория не става, камъните идват плитки).
При слагането намазваш резбата до конуса с грес-та на Беру GFK01 и навиваш на ръка да усетиш че е повела правилно резбата, навиваш докато облегне свещта и съвсем леко затягаш(не повече от четвърт оборот), няма смисъл от голямо стягане...
После си прегледай кабелите как влизат, защото ако влизат хлабаво или няма да работи свещта или ще изгори от хлабавата връзка по-бързо...
На моя двигател електрода беше 25мм.(от късите), мисля че по номера на рамата ще стане, но като свалиш старите ги премери колко са дълги, да не сложиш случайно от по-дългите, че има вероятност буталото да ги удари

Пиши като ги смениш да кажеш какво е станало

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги дали има проблем ако на мотор с по-дългите свещи се сложат по-късите?Дали ще действат ефективно?
-
- Двигател:
Не виждам смисъл да се пробва при положение, че свещи се намират навсякъде, защо искаш да слагаш по-къси свещи?
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Е как ще действат ефективно като няма да могат да излязат от главата?
- lz2aii
Ако въпросът ти е чисто теоритичен - не знам. Ако мислиш да слагаш по-къси свещи - недей.
-
- Контакти:
Да колега ще напиша какво е станало и кои свещи са за моя мотор.