Първо да се похваля, че съвсем отскоро съм горд собственик на Passat B5,5 TDI 130 магарета

Обърнах внимание днес обаче, че дори след 10+ км градско и 60км извънградско (за едно каране) стрелката на датчика за температура не мръдна грам! Според мен дори с пенсионерско каране трябва да стигне 90 градуса, а аз карам нормално - нито я рендосвам, нито карам с 80-90 км/ч.
Та въпроса ми е - кое е по-вероятно да е заминало - датчика или термостата? Знам, че без да се види от професионалист, аналогията на питането във форум е горе-долу като хвърляне на боб, но като знам повечето "майстори", при които съм ходил, колко разбират - или трябва да им кажеш с 80+ % точност къде е проблема, или казват ае бегай, нищо и няма на колата и взимат 20 лева на ветъра. А аз не съм абсолютно бос по отношение на автомеханиката, но познанията ми са основни и недостатъчни за самодиагностика.
Да добавя - минал съм диагностика, още преди да купя колата - нали все пак исках да знам дали е изправна. Не отчете грешка свързана с термостата - не знам, би ли трябвало?
И освен това, може ли да се вярва на данните от борд-компютъра за разхода на гориво? Тъй като я имам само от 3 дни, не съм я засичал от капачка до капачка разхода, но борда показва 37 MPG - около 7,5/100км което за предимно извънградско каране с изключен климатроник ми се вижда твърде завишено, предвид че не ми е много тежък крака!!!