2.0TDI, BPW боботене от мотора - моля за съвет (видео)

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

2.0TDI, BPW боботене от мотора - моля за съвет (видео)

Мнениеот SoManyRetards » Вто 19 дек 2017 23:29

Здравейте колеги!

Първо се извинявам, че пускам темата в този раздел, но искренно се надявам, че тук най-накрая някой по-запознат ще ми даде някакъв съвет, понеже на другите места, където съм я пускал, само се прочита и подминава.. :bowdown

На проблема:
Колата е Ауди А4 Б7 Авант, 2007, 2.0ТДИ, мотора е 8-клапановия (BPW).
Колата я карам вече близо година и общо взето проблема си е от тогава.
Още като я купих и оставих за обслужване, заедно с него излезна и разпределителен вал за смяна в комплект с всички неща покрай него.. клапани и т.н.. (само гумичките на дюзите не сменихме, понеже си личеше, че са нови).
След този ремонт всичко ок, но след 8к. километри от време на време се появява чукане от мотора и изчезва (чува се на отворен капак от страната на въздушния филтър). Помислих си кофти масло и го смених. До тук добре, но след 3к. отново същия шум.. и не винаги, ту го прави, ту не. :rolleyes
Така и до ден днешен. Притесняваме това, да не се е разбил вала отново или? Възможно ли е да чука така дюза? Принципно имам една коята впръсква малко повече.
Когато загрее на 90 (понякога) пали трудно, обяснявам го така: залепва за 3 секунди и тогава пали, все едно стартера залепва, а той е свалян и ми казаха, че е ок..
Разхода ми е повече от приятен, върви прилично, като за стокова 140-ка (според мен). На студено пали добре, не тресе. Сега от скоро по-студовете притраква нещо докато въртя, но запалили, всичко е ок. Ако е по-студено пуши бледо сиво и след това изчиства, като позагрее.
ДПФ и катализатор са си на място.
В нафтата сипвам двутактово масло.
И така.. карам си аз колата вече близо 15к. с тези болежки. :eek

Прикачам видео на чукането - https://youtu.be/frch2JAcavc
Моля за съвет от къде евентуално да започна да търся проблема, понеже според мен има такъв..
И моля Ви, не ми казвайте "закачи я на диагностика", понеже от там отговора е "карай, няма нещо сериозно"........ :bishop

Последна промяна от SoManyRetards на Сря 20 дек 2017 21:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: 2.0TDI, BPW чукане от мотора - моля за съвет (видео)

Мнениеот tdi fen » Сря 20 дек 2017 11:09

в какво състояние е разпределителния вал

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 20 дек 2017 11:23

Едва ли е вала - по скоро някъде по клапаните да се търси проблема .Ако е вал би трябвало постоянно да е така , а ти казваш че шума изчезва понякога. Спри временно да слагаш двутактово и виж дали ще се засили шума и честотата му.

Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SoManyRetards » Сря 20 дек 2017 21:37

Имало е момент в който известно време не сипвах двутактово масло и когато го правеше това боботене, шума винаги си е бил този, няма разлика.
С маслото работи една идея по-тихо мотора, а и знам, че по-добре се смазват дюзите, затова го сипвам.
Иначе честно казано започнах да го сипвам от както ми казаха, че едната дюза ми впръсква малко повече.

Мен ми е много интересно, че боботенето си го прави, когато си поиска.. и то рядко. Честно казано, през повечето си време си работи както трябва мотора и всичко друго е нормално, затова и продължавам да карам.
Какви биха могли да бъдат последствията ако е някой клапан? Аз си го обеснявам по-следния начин: "Понякога" не уплътнява добре даден клапан и се чува това боботене? Поправете ме ако греша.
Евентуално ако се окаже там проблема, какво трябва да се смени отново? Само клапаните ли или?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Re: 2.0TDI, BPW боботене от мотора - моля за съвет (видео)

Мнениеот gergeto » Чет 21 дек 2017 15:17

Никой не може да ти каже докато не се отвори и да се види . Не знам дали ако се замери компресия ще покаже дали има проблемен клапан .

Върни се в “Дизелови агрегати”