Сеат Ибиза 2016 1.6 дизел -загрява колата
Сеат Ибиза 2016 1.6 дизел -загрява колата
Здравейте! Моля за съвет понеже неразбирам нищо коли и ако може да ме насочите къде да търся проблема , жена съм , колата ми е Сеат Ибиза 2016 г на 30 Хил км дизел . Миналия месец карах по магистралата и забелязах че температурата се покачва стигнах до 120 и веднага спря , дойде асистенсия погледна я и каза че всичко изглежда наред продължих температурата се нормализира , минах през три сврвиза огледаха я казаха че всичко било наред случвало се от жегите и баирите да нагрява мотора , направи ми впечатление че като я изгася перката не работеше , а винаги работи. Трябваше да карам 700 км в началото загря стигна до 110 веднага пуснах парното и стана на 90 , изключих го и изминах 700 км без да има проблем , перката си работеше . Закарах я в сервиз смениха термостата но пак нагрява , единия маркуч е топъл другия студен , обясняха ми че може да е водната помпа , водата в единия кръг циркулира в другия не , всичко си изглежда наред масло антифриз , моля споделете къде може да е проблема възможно ли е да е главата на гарнитурата ? Благодаря предварително
Последна промяна от Katia28_ на Нед 08 сеп 2019 14:51, променено общо 1 път.
- ssssl
- Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
- Двигател: CJXC
Re: Сеат Ибиза 2016 1.6 дизел -загрява колата
Katia28_ написа:, обясняха ми че може да е водната помпа ,
Обяснили са ти, а и колата е гаранционна. Не виждам проблем. Да ти сменят помпата по гаранция. За тоя мотор е много чест проблем.
здравей , гаранцията е само 2 години, изказаха първо предположение че е термостата смених го но пак нагрява , понеже не е в гаранция си плащам , после решиха че може да е водна помпа но не са много сигурни , затова питам тук ако някой има някакви предположения да казва , мерси
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Това с неработещата/ите перки е интересно.
Иначе е факт,че помпите не издържат много.
Иначе е факт,че помпите не издържат много.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Кате, попълни в потребителския си профил графата Местожителство.
По този начин, дори да няма кой колега да помогне директно, поне ще можем да те ориентираме към сервиз.
Не звучи много логично и вероятно, но подобни симптоми ми навяват мисълта за надуване на изгорели газове в охладителната система
По този начин, дори да няма кой колега да помогне директно, поне ще можем да те ориентираме към сервиз.
Не звучи много логично и вероятно, но подобни симптоми ми навяват мисълта за надуване на изгорели газове в охладителната система
radotom написа:Кате, попълни в потребителския си профил графата Местожителство.
Дано не е това само , добре антифриза си седи непокътнат наполовина ми е не съм доливала никога т.е карам с него откакто съм взела колата .и си седи с розов цвят , Не съм забелязала течове , маслото си е нормално и в сервизите го гледаха . Когато загря колата и спрях на магистралата нямаше никакви пушеци нищо . Човекът от пътна помощ каза че всичко е наред , ама не вярвам щом загрява не е нормално . Ако е помпата трябва ли да имам парно ? Аз имам и си работи добре , ух много объркано всичко мисля да я разкарам тая кола . На та таблото не ми са се появявали някакви лампички , нищо а винаги за всичко ме уведомява , примерно карам 3 часа каза ми да спра за почивка , изгори някой фар пак ме уводомява , а когато загря колата нищо .
Последна промяна от Katia28_ на Нед 08 сеп 2019 19:16, променено общо 2 пъти.
-
malhi4o
- Автомобил: CaddyDSG7
- Двигател: CAYD 2011
Когато изкачваш наклон дълго време гледай да си около 1800-2000 оборота. Така самата помпа има достатачно дебит да охлади двигателет. Знам, че двигателят има достатачно мощно дори на 1400. Възможните причини за загряване като цяло са:
1. Загуба на антифриз (Теч)
2. Не правилно ниво в казанчето.
3. Капачка на казанчето (Там има клапанче)
4. Помпа (Износени лопатки)
5. Вентилатор.
6. Крива глава (Изгоряла гарнитура)
Когато е загряла трябва и двата маркуча да са топли, ако не то има въздушна възглавница. (Най-лесното е да се стискaт маркучите).
5. Вентилатор.
Когато е загряла трябва и двата маркуча да са топли, ако не то има въздушна възглавница. (Най-лесното е да се стискaт маркучите).
Последна промяна от malhi4o на Нед 08 сеп 2019 19:53, променено общо 1 път.
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

В друг ваг форум всички пропищяха от водни помпи. На нови коли. Кой на 30к,кой на 98к. При дизеловите двигатели.
malhi4o написа:Когато изкачваш наклон дълго време гледай да си около 1800-2000 оборота. Така самата помпа има достатачно дебит да охлади двигателет. Знам, че двигателят има достатачно мощно дори на 1400. Възможните причини за загряване като цяло са:
5. Вентилатор.
Благодаря за отговора . Аз доколкото установих единия беше топъл мисля че долния , а горния беше студен , не съм ги стискала , че знам ли какво може да стане
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

Стисни ги пак.
И пак докладвай.
И пак докладвай.
Zdravko Zankov написа:Стисни ги пак.
![]()
И пак докладвай.
Не мога , няма я при мен колата , всъщност каквото и да е решила съм да я махам ! В чужбина съм и не вярвам на майстори тук затова се допитвам до вас за да съм подготвена ако нещо се опитат да ме метнат
преди години на старата кола се сещам ми казаха че трябва да сменя съединителя , не го смених понеже си го виждах че е наред колкото и да ме убеждаваха че не е , та 5 години след това си карах нормално с моя си съединител- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Не е по темата,но как може някой да си купи през 2016г кола с 2 години гаранция,при положение че повечето марки вече предлагаха по 5 /че и повече/ ?? Трябва да е била на някаква много яка промоция 
А иначе поне може да се пробва /осен дали и двата маркуча са горещи/ като си караш по обичайния маршрут и загрее /нормално/ колата ,спри на удобно място отвори капака и виж дали се включва перката като мине 90 градуса /те това в сервиза би трябвало да са го проверили де/ ,макар че на магистрала перката не би трябвало да е фактор,все пак там има сериозно естествено обдухване !
А иначе поне може да се пробва /осен дали и двата маркуча са горещи/ като си караш по обичайния маршрут и загрее /нормално/ колата ,спри на удобно място отвори капака и виж дали се включва перката като мине 90 градуса /те това в сервиза би трябвало да са го проверили де/ ,макар че на магистрала перката не би трябвало да е фактор,все пак там има сериозно естествено обдухване !
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Ако водната помпа не работи както трябва има логика и перките на радиатора да не се включват, защото циркулацията не е добра, радиаторът е студен и няма нужда.
И кола не загрява заради "тапа", ако под тапа разбираме капачката на разширителния съд. Едно време голфето ми пукаше маркучи и изхвърляше водата, "тапата беше виновна" :-) и за кратко карах без капачка на разширителния съд. Така докато смених спуканата глава :-) .
И кола не загрява заради "тапа", ако под тапа разбираме капачката на разширителния съд. Едно време голфето ми пукаше маркучи и изхвърляше водата, "тапата беше виновна" :-) и за кратко карах без капачка на разширителния съд. Така докато смених спуканата глава :-) .
Върни се в “Дизелови агрегати”