Всичко работи - мощност няма / Golf4 1.9 TDI ARL

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Feralo
Автомобил: GOLF 4
Двигател: ARL

Всичко работи - мощност няма / Golf4 1.9 TDI ARL

Мнениеот Feralo » Съб 06 мар 2021 12:41

Знам колко много теми има, но нито една не намерих със същите симптоми.

Колата е Голф 4 - 1.9 помпа дюза ARL.
Проблема - геометрията ми беше запекла отново, хванах се вчера и я раздвижих с препарат за фурни. На разкачен актуатор се движи съвсем свободно вече. Събрах всичко, паля, газ и няма никой. Преди манипулацията 3 от 10 пъти си вървеше както трябва. Сега няма никакво турбо, няма свистене, няма тяга - нищо.
Правих тест на basic settings 11 канал - вакуума дърпа от край до край актуатора и геометрията (следователно N75 работи ? ), обаче стойностите на компютъра не се променяха, нямаше и характерното свистене в крайно положение.
Дебитомера работи в стойности. Катализатор няма. Грешки не записва никакви.
Лог не съм правил, защото след 2400оборота влиза в авариен режим, колкото и пъти да пробвах.
Преди 20 000км. правих абсолютно същата процедура - тогава при първото подаване на газ, отзад стана черен облак и колата си тръгна идеално.
Сега обаче обратното. Всичко изглежда идеално на теория, обаче турбо няма.
Ще съм благодарен на всякакви идеи и мнения, защото нещо просукам, а така едвам се кара.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Re: Всичко работи - мощност няма / Golf4 1.9 TDI ARL

Мнениеот hvp800 » Съб 06 мар 2021 13:25

А турбото живо ли е ? Да не е предало богу дух!

Щом влиза в авариен режим значи трябва да има и записана грешка , вероятно за ниско налягане.
Причините освен счупеното турбо може да в актуатора , ако нещо там се е скъсало , или откачило . Може и някой маркуч да си забравил да стегнеш.

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Съб 06 мар 2021 14:03

Нямам идея дали е живо, това ме притеснява най-много! Бели/сиви пушеци не е имало. Странни шумове от чупене на перки също. Не знам как да проверя, като изключим свалянето му. Някой ако даде акъл, ще съм благодарен.
Грешка за ниско налягане има да. Имах предвид освен нея, че нищо друго няма.
И мембраната и пружината на актуатора са идеални, вакуума до актуатора също.

Прилагам един клип от миналата година. Показанията на ваг-кома са същите, като от клипа - няма промяна в налягането при отваряне/затваряне на геометрията. Физически обаче актуатора се движи и отваря/затваря геометрията.

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Съб 06 мар 2021 15:17

Къде пръска спрея за фурни ? Все някъде си отвил , не си пръскал във филтъра !
А най-лесния и безпогрешния начин да провериш турбото , да махнеш тръбата от филтъра до турбото , и с напипваме и опипване на ръка да видиш турбото. Дали се върти , всички части на перката дали са там , и други такива неща :)

Последна промяна от hvp800 на Съб 06 мар 2021 21:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Съб 06 мар 2021 16:56

hvp800 написа:А най-лесния и безпогрешния начин да провериш турбото , да махнеш тръбата от филтъра до турбото , и с напипваме и опипване на ръка да видиш турбото. Дали се върти , всички части на перката дали са там , и други такива неща :)

Благодаря за идеята за проверка, ще погледна. Мисля си, да махна и изпускателната тръба, между топлата част и меката връзка. Но ме притеснява да не скъсам болтовете, не знам дали някога са развивани. Ще ги понакисна преди това с WD/кола кола.
А иначе махнах точно алуминевата тръба от филтъра до студената част, за която казваш. След това ми се открива достъп до малката тръба между изпускателния колектор и охладителя на егр-а. Дефакто там пръсках със спрея - в изпускателния колектор, стича се надолу и стига до геометрията. Предното чистене го правих по същия начин.
Гледах два пъти, всичко си е завито и стегнато. Освен да съм забравил парцал в тръбата, не се сещам за друго :mhihi
Ако извадя вакуума към актуатора и го затапя, т.е. да остане работеща във високите и с лека газ стигна до 2400-2500, след това като смачкам газта дали ще надуе ? Да го излъжа един вид или N75 пак ще влезе в авариен режим ?

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Съб 06 мар 2021 21:30

Щом нямаш налягане и сега си с отворена геометрия , демек няма да го излъжеш по този начин.
Преди да караш , направи обстойна проверка , защото ниското налягане е много опасно за турбината.
А свалянето на генерацията ...ако имаш условия е ок , ама ако ще го правиш на тротоара си е оле-мале.

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Нед 07 мар 2021 0:06

Благодаря за идеите и съветите !!
Ще пиша като имам някакво развитие. Междувременно, ако някой се сети за други възможни неща, добре са дошли.

Потребителски аватар
NathaN
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: PD 131кс BLT 2006

Мнениеот NathaN » Нед 07 мар 2021 0:57

Последната графа нещо не ми харесва 0% изведнъж 99.6 става нещо тука... попринцип трябва да седи на някакви проценти 34.7 при мене седи и макс до 75 ако актуатора ти е здрав погледни N75 огледай маркучите, ако ти дава грешка за ниско налягане значи някъде опуска, а нещо правено ли е по турбото да е въртяно нещо за актуатора. Запали колата и слез под нея и извади маркуча на турбото от актуатора и виж лостчето дали ще мръдне и после го сложи пак и виж дали пак ще мръдне

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Нед 07 мар 2021 9:46

Актуатора е здрав, преди около година го сменях с чисто нов. Мембраната си задържа вакуума, а пружината отпуска, когато няма. Правих теста за който казваш с ваденето на маркуча - прави си пълния ход на лостчето на геометрията. Турбото си е фабричното, няма доработки, чипове, никакви външни манипулации.
N75 го тествам, като на клипа. Издърпва до крайно положение геометрията, после я отпуска и пак и пак.
Има ли шанс според вас спрея за фурни нещо да е прецакал самата гривна на геометрията или топлата част ? Защото всичко стана след това.
А исках след като я изчистя, всичко да е точно с колата, във ред и да пускам да се продава... :banghead

Потребителски аватар
NathaN
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: PD 131кс BLT 2006

Мнениеот NathaN » Нед 07 мар 2021 10:13

А настроен ли е актуатора по стария ? Не ми се вярва да се прецакало нещо другият вариант сваляш и се отваря турбото да се види. Каква грешка ти дава на ваг кома ? По - скоро от клипа ми се струва, че не е регулиран актуатора.Значи като сложиш маркучето и става на 0% според мен не трябва да е така както казах при мен седи на 34.7

kukata_pasat
Автомобил: АУДИ А4 Б6
Двигател: AVF

Мнениеот kukata_pasat » Пон 08 мар 2021 19:15

Пич провери си всички вакуум маркучи обстойно,това че Н75 работи не означава че нямаш някой скъсан или сцепен вакуум маркуч и файда че Н75 е наред.Преди имах Пасат б5 афн само от едно сцепено дори не беше скъсано докрай и тази кола така умираше все едно от 110 ставаше 50 коня и беше сцепено едно с оплетка така че нищо не личеше.Затова си реших да ги сменя всичките.Провери ги обстойно.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]

Мнениеот cecoa1 » Пон 08 мар 2021 20:13

Мислете бре, хора!
Тая турбина има много причини да пренадува, и много малко причини да не вдига налягане.
Ако перките са там, и се въртят, и са що-годе ОК, то остава само геометрията да остава отворена. Лоста може да мърда, но вътре да е разкачено нещо.

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Пон 08 мар 2021 21:39

Днес беше проверено всичко по-екектрониката и вакуумите - работят в норми.
Перката се върти трудно в студената част. В следващите дни ще се погледне и от към топлата част.
Или се е задръстила с боклуци, които са се спекли и не могат да излязат или може да се е счупила оста.. :banghead:
Вариант е и при геометрията да се е разкачило нещо, но като се понакисна със спрея онзи ден, успях да я раздвижа на ръка и до момента пинчето, което излиза от турбото си се движи свободно. Не го изключвам като вариант все пак.
Ще пиша като има развитие.

Потребителски аватар
Feralo

Мнениеот Feralo » Пон 15 мар 2021 16:48

Развръзката е следната : Пинчето, което бута геометрията в топлата част, се счупило(от заварката) и е направило поразията.
Изкривили са се няколко лопатки на геометрията и перката на топлата част е поизядена.

Изображение

Изображение

Решението - нова средна част с перките и геометрия. Мина стенд, актуатора е калибриран - стана друга кола. Сега вече мога да я пускам в мобилето, но няколко стоянки съм назад....шанс.. Ако има мераклии за АРЛ да пишат.

Благодаря на всички колеги включили се с идеи и съвети !!!

П.П. Едва ли спрея е виновен, но до някаква степен е допринесъл. Та който прави такива процедури за, да има едно ум!
:beer

kukata_pasat
Автомобил: АУДИ А4 Б6

Мнениеот kukata_pasat » Пон 15 мар 2021 18:00

Имало е да става, според мен спрея няма нищо общо и е случайност,толкова геометрии съм изчистил с спрей АПТА Х-ПРЕС на мои коли и на колеги досега само положителни ефекти е имало .

Върни се в “Дизелови агрегати”