Привет! За да не пропусна нещо ще започна хронологично.
Ден 1 - Паля колата да загрява и започвам да я чистя от снега, след това се качвам и тръгвам и виждам че ми премигва жълтата лампа за подгревните свещи и ми изписва аларма: Motorstorg. werkstatt! Изминах 100 метра и изчезна.
Ден 2 - Паля колата, ама тоя път мотора тресе мнооого здраво все едно не работи на 4 цилиндъра - едвам не гасне, работи на много ниски и променливи обороти - придвижвам я до сервиз и за това време работата на двигателя се беше нормализирала. След като обясних за проблема ми казват че това е от подгревните свещи. Оставих я и казах да и сменят и маслото (10w40) и всички филтри, тъй като след 100км и без това трябва да я оставя за обслужване.
Ден 3 - Отивам до сервиза, сменено ми е маслото, филтрите и 2 уж развалени подгревни свещи. Паля колата подавам газ на празен ход и двигателя пак започва да тресе и да пуши адски много отзад, подавам пак газ и двигателя гасне и не иска да запали. Изчаквам 10 мин паля колата отново и я оставям да работи - притриса, мени си оборотите и постепенно след 10 мин работа на празен ход двигателя отново се нормализира и започва да работи без проблем.
Ден 4 - Паля колата на +10 градуса и тръгвам. Още в движение усещам как оборотите играят отново. Отбивам веднага и колата гасне. Паля и двигателя отново започва да се чуди ще работи ли или няма. Паля и почвам да карам на кратки отбивки на 2ра скорост с 2000 оборота и двигателя започва да се опомня. Накрая пак закрепвам положението прибирам се и когато паркирам двигателя си работи нормално.
Колата е passat b5 1,9 тди 90кс 1999г.
Преди 2 години имах подобен проблем с придръпване и играене на оборотите, но тогава колата гаснеше в движение и от веднъж отказа да запали. Оказа се че цедката на резервоара се е задръстила. Изчистиха ми я и колата потръгна. Дали е възможно пак да е от това, тъй като симптомите не са идентични.
Съединителят ми е тръгнал да си заминава - това го казвам информативно ако е възможно да има нещо общо.
Клип от Ден 4: https://youtu.be/2ykwRPed7bs
Благодаря на всички отзовали се!

Проблем с двигателя Passat b5 1.9 tdi 90кс
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Re: Проблем с двигателя Passat b5 1.9 tdi 90кс
не е лошо да провериш цедката в резервоара и горивния филтър има вариант да си попаднал на лошо гориво
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Виж демпферната шайба дали мята. Възможно е разхлабена/разбита ангренажна зъбчатка на кол. вал. Трябва да се погледне . Не съм специалист.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Може да си е записала какво е. Примерно датчик колянов вал.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Това е проблем с горивозахранването на ГНП , отделно се и изпразва откъм гориво. Ако никъде не е омазнено , може да има проблем със семеринга на вала на ГНП.
- System_error
- Автомобил: T4 Multivan 1998
- Двигател: ACV
Всяко от горните мнения може да е вярно. Аз мисля, че не трябва да правиш нищо, преди да я закачиш на диагностика.
Така като гледам и на мене ми мяза на разбито зъбно колело на коляновия вал. Не е болка за умиране, ама си е главоболие.
Късмет желая!
Така като гледам и на мене ми мяза на разбито зъбно колело на коляновия вал. Не е болка за умиране, ама си е главоболие.
Късмет желая!
- samo_pechka
Случва се да е колелото, но е доста по-рядко отколкото при напречни мотори. Дано не е, че отваря работа допълнително.
Казаха ми че е от горивната помпа. Пипнали са и леко центровката колко да я закрепят да не гасне, но проблемите си остават. Казаха че съм за нова електроника на помпата.
- System_error
- Автомобил: T4 Multivan 1998
- Двигател: ACV
samo_pechka написа:Случва се да е колелото, но е доста по-рядко отколкото при напречни мотори. Дано не е, че отваря работа допълнително.
Престъпници по сервизите да искаш. Ако не е стегнал достатъчно болта или го е стегнал с ключ от Lidl...
Тоя болт освен, че трябва да е нов, трябва и да се лепи. Тъй че и отвесен да е мотора, възможности за куците майстори бол. Споделям горчив опит.
Колко струва една нова ГНП за автомибил или няма сметка и да търся втора ръка :?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
nekoii написа:нова ГНП за автомибил
Колкото автомобил и малко отгоре (все едно вземаш и нови гуми)

Аз си взех перфектна, с плацикаща се все още нафта вътре за 110лв.
Има и на по-ниски цени (и по 80 гледах), но аз държах да е току-що свалена от кола
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Няма смисъл да си купуваш ново ГНП, вземи от някоя на части ще ти свърши работа.
Дюзите как са ти като стойности?
Дюзите как са ти като стойности?
- samo_pechka
System_error написа:Тоя болт освен, че трябва да е нов, трябва и да се лепи.
Къде се слага лепило? По резбата? Там въобще не се слага лепило. Може по челото колело/вал , но не и по резбата.
nekoii написа:Казаха ми че е от горивната помпа. Пипнали са и леко центровката колко да я закрепят да не гасне, но проблемите си остават. Казаха че съм за нова електроника на помпата.
Не ми стана ясно какво точно се е случило . Да не са ти казали замърсена? Ако се почисти, ще се оправи, стига нещо механично да не е тръгнало, тогава е проблем
На последната диагностика ми казаха че най-вероятно има стружки в помпата или е замърсена. Посъветваха ме вместо да се чисти тази направо да взема друга.
samo_pechka написа:System_error написа:Тоя болт освен, че трябва да е нов, трябва и да се лепи.
Къде се слага лепило? По резбата? Там въобще не се слага лепило. Може по челото колело/вал , но не и по резбата.nekoii написа:Казаха ми че е от горивната помпа. Пипнали са и леко центровката колко да я закрепят да не гасне, но проблемите си остават. Казаха че съм за нова електроника на помпата.
Не ми стана ясно какво точно се е случило . Да не са ти казали замърсена? Ако се почисти, ще се оправи, стига нещо механично да не е тръгнало, тогава е проблем
Та видяло се е че ще обикалям да търся ГНП. Моторите напълно идентични ли трябва да бъдат като конски сили за да е съвместима помпата, накратко от 110кс двигател става ли, или да търся само от 90кс като моя? Благодаря!
Върни се в “Дизелови агрегати”