ГОЛФ 4, Проблем със запотяване на предния прозорец

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
hri100.petrov
Автомобил:
Двигател:

ГОЛФ 4, Проблем със запотяване на предния прозорец

Мнениеот hri100.petrov » Пон 04 окт 2021 11:02

Здравейте, колеги! Помагайте!
Горд собственик съм Голф 4, 2001, 150 к.с., ARL, чипнал съм го с още кончета и бега яко! Доста колеги на пътя, с по-нови и лъскави коли от всякакви марки, остават силно замислени като решат да ми покажат колко им вървят колите. Не това обаче е целта ми на публикацията.
Проблемът ми е друг. От началото на есента, когато започнах да изключвам компресора на климатика и да карам на "econ", нагласяйки примерно на 23 градуса, започна да запотява предният прозорец, както и този на шофьора и на пасажера. Получава едно като замазване и образуване на филм по прозорците. Първоначално си помислих, че е възможно тези от автомивката да са омазали нещо вентилационните тръби с кофти препарат и заради това да се разнася и маже по джамовете. Ходих още 2-3 пъти при други, миещи с хубави препарати, с надеждата че е от тях, но продължава да "маже" по прозорците.
Мисля си, че е от радиаторчето в купето. :banghead Не мога да преценя дали е антифриз по прозореца. Тази сутрин като карах, пробвах и с климатроника, но пак стана същото, замазаха се прозорците. Парадоксалното беше, че реших да пусна парното на макс (Hi), за да видя какво ще стане, така или иначе едва ли би се оправило от самосебе си, и за мое учудване "мазнотията" започна да се изчиства от стъклата. Цяло лято карах на климатроник и проблеми нямаше с прозорците. Сега обаче се появи, а предстои зима.
Моля дайте мнение дали замазването на прозорците според вас се дължи на това радиаторче на парното в купето, за да го сменя и да забравя за този проблем, тъй като сега не мога да се насладя на шофирането на моята машина. Наясно съм, че ако не бъде отстранен този проблем, той ще продължи да се задълбочава. Ще съм благодарен да споделите опит.

Последна промяна от radotom на Пон 04 окт 2021 15:41, променено общо 1 път.
Причина: Преместена в правилния раздел

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: ГОЛФ 4, Проблем със запотяване на предния прозорец

Мнениеот vanesto » Пон 04 окт 2021 16:09

Следи си нивото на антифриза, ако спада по-малко, вероятно е радиаторчето :bishop Може да е в начална фаза съвсем леко да капе.

hri100.petrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hri100.petrov » Вто 05 окт 2021 11:57

Благодаря, колега. Следя го, не спада нивото на антифриза, или поне не успявам да го установя на око. Няма и течове вътре в купето по пода. Явно съм в началната фаза на проблема. Вече запазих ден и час за майстор, за да го сменим. Може и да извадя късмет и да се окаже някое уплътнение, и да не се налага да купувам ново радиаторче, че не чувам добри отзиви за тях, дори и за новите "оригинални". Не ми се разглобява таблото, че там купонът е пълен, ама се налага. Ще търся варианти за решение на проблема и ще пиша как се е развил случая.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Вто 05 окт 2021 15:22

Да не те отчайвам, ама 20 годишно радиаторче, ако не е сменяно, просто няма начин да е здраво, рано или късно се стига до сваляне на таблото.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 05 окт 2021 15:27

Мийте ги тия джамци и отвътре.... Майтапа настрани, може да не е от радиаторчето, а примерно клапата за циркулация да е затворена и да върти само въздуха в купето...

Аз бих измил джама отвътре и бих го мазнал с малко пяна за бръснене, после да изсъхне 10тина мин и полиране до блясък... Няма да му се повярва на колегата къв е ефекта...

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 05 окт 2021 15:40

powerade написа:а примерно клапата за циркулация да е затворена и да върти само въздуха в купето...

Често срещано явление.

Не пречи и да видиш филтъра на купето в какво състояние е,еле пък ако е подгизнал,става кушия неземна.

Georgi_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi_G » Сря 06 окт 2021 14:40

hri100.petrov написа: Следя го, не спада нивото на антифриза,

Щом не спада, остава филтър и клапа.

Колега, провери добре клапата за циркулация. Не само врътката, а и дали действително отваря/затваря.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 06 окт 2021 15:01

Дръж си пуснат компресора и няма да има запотяване. Действа като влагоуловител.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 06 окт 2021 17:15

Рано е още да се радваш ,че не спада нивото на антифриза. Ако има пробойна,то тя е мн. малка. Но дано да е наред радиаторчето. Аз имах случай с голфа,когато му намазах таблото с глицерин и го вдигаше на прозореца около 1 месец. Така,че съмненията ти от автомивката може да са реални.

hri100.petrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hri100.petrov » Чет 07 окт 2021 10:39

Радиаторчето в купето е по всяка вероятност, тъй като започна освен да се запотява само предния прозорец, да се появяват и малки капчици по него. И да, 20-годишено радиаторче, дошло му е времето. Дало е каквото могло. Първо опитах няколко пъти (към 10-на пъти) с препарати да изчистя прозореца, обаче нещата започнаха да се задълбочават и ако беше от кофти препарат все щеше да има подобрение. Смених също филтъра на купето, обаче и от това не се оправи. Остана само радиаторчето и тази клапа. Явно проблемът се задълбочава. Колата я закарах вече да отстранят този проблем. Ще прегледам всичко, включително и тази клапа дали отваря/затваря или и за нея ще има ремонт.

hri100.petrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hri100.petrov » Чет 14 окт 2021 11:53

Благодаря на всички колеги, включили се в темата и коментираха проблема, който имах. Оказа се наистина този радиатор на парното, намиращ се в таблото. Майсторът, който извърши ремонта и видял се приключението по сваляне на таблото и неговото сглобяване след това, ми го показа. Беше се нацепил самият радиатор и изпускаше съвсем по малко антифриз, който се е разнасял по предното стъкло, откъдето се беше получило това "омазняване". Смених го с чисто нов, оригинален. Дано е читав и слуховете, че новите, дори и оригинални, са стават да не се оправдаят. Извършена беше и профилактика на клапата, която също не сработвалата безупречно.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 14 окт 2021 12:22

Аз при всяко спукване на маркуч, радиатор и т.н. бих проверил как е налягането на охладителната система. Да не надува от някъде двигателя и пак да се стигне до проблем.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Чет 14 окт 2021 12:26

hri100.petrov написа:Благодаря на всички колеги, включили се в темата и коментираха проблема, който имах. Оказа се наистина този радиатор на парното, намиращ се в таблото. Майсторът, който извърши ремонта и видял се приключението по сваляне на таблото и неговото сглобяване след това, ми го показа. Беше се нацепил самият радиатор и изпускаше съвсем по малко антифриз, който се е разнасял по предното стъкло, откъдето се беше получило това "омазняване". Смених го с чисто нов, оригинален. Дано е читав и слуховете, че новите, дори и оригинални, са стават да не се оправдаят. Извършена беше и профилактика на клапата, която също не сработвалата безупречно.

Няма страшно, аз съм с неоригинален и нямам ядове, топли си прилично вече 6г, стига да е читава марка е ок. Както казах, даже много е изкарал твоя. :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 14 окт 2021 13:03

hri100.petrov написа:.... Майсторът, който извърши ремонта и видял се приключението по сваляне на таблото и неговото сглобяване след това, ми го показа.

Чудо голямо. Само леко поразглобяване и сглобяване.
А марка като NRF са ОК за радиаторчета за парно.

stamat25
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stamat25 » Пет 15 окт 2021 17:24

Плащаме си за работата им, така че все едно тракторист да се оплаче, че е карал трактор.
... Пък и те всички майстори си мрънкат, все едно ти вършат услуга за без пари едва ли не. :c020

Върни се в “Дизелови агрегати”