Golf 7 1.6 TDI 110 кс пуши от щеката

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
charodei
Автомобил:
Двигател:

Golf 7 1.6 TDI 110 кс пуши от щеката

Мнениеот charodei » Нед 30 яну 2022 9:26

Търся си голф 7 с мотор 1.6 TDI 110к.с. Бях на оглед на два такива мотора, единия беше върху Шкода 1.6 TDI 2016г., другия Голф 2015г. 1.6 110к.с. И на двата като вдигнах щеката излезе пушек, духаше и за моя най-голяма изненада се чу и тракане. Вдигам щеката, почва да се чува тракане, свалям щеката тракането изчезва. Това и при двата мотора които огледах. Та се зачудих, дали това не е нормално, щом съм го видял в два екземпляра. Знам, че при старите мотори, духане, пушек, камо ли пък тракане е признак на големи проблеми.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Re: Golf 7 1.6 TDI 110 кс пуши от щеката

Мнениеот dalgia-73 » Нед 30 яну 2022 10:53

На октавията 1,6 излиза пара,като вдигна щеката.Това при загрят мотор. Не случайно щеката има две щипки и о пръстен .

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Пон 31 яну 2022 0:37

Преди много години с вуйчо ми оглеждахме коли. Палехме двигателите и отваряхме капачките на маслото да видим колко духат. Накрая решихме да провериме чисто новия ми Голф какво ще направи, и той да ни е еталон. Когато отворихме капачката отвътре започна не само да духа яко, а и пръски масло да излизат :mrgreen После чувах същите истории и с други нови дизели. Та явно си е нормално.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пон 31 яну 2022 9:03

А вие какво очаквате да прави като отворите капачката, при положение, че разпределителните валове се въртят? :biggrin

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Пон 31 яну 2022 12:10

И още нещо, нали буталата се движат и създават налягане в картера, все от някъде то трябва да излезе.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пон 31 яну 2022 13:12

Хората са чули-недочули. То ако нямаше налягане нямаше да имат и картерна вентилация... Маслото има изпаряемост, нормално е да "пуши" А за промяната на работа на мотора, примерно най-бруталната разлика съм я виждам на бензиновите БМВ Е39 - там като махнеш щеката или отвориш капачката, двигателя така променя работата си, все едно нещо се е строшило....

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Пон 31 яну 2022 14:04

Естествено, че има картерна вентилация, но акто отвориш капачката и от там естествено ще духа.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 31 яну 2022 14:42

powerade написа:Хората са чули-недочули. То ако нямаше налягане нямаше да имат и картерна вентилация... Маслото има изпаряемост, нормално е да "пуши" А за промяната на работа на мотора, примерно най-бруталната разлика съм я виждам на бензиновите БМВ Е39 - там като махнеш щеката или отвориш капачката, двигателя така променя работата си, все едно нещо се е строшило....

Прав си... чули-недочули.... :mhihi Това става точно като не работи клапана на картерната вентилация. Ако е изправен почти няма разлика в работата на мотора.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 31 яну 2022 14:53

Щеката е ясна - нормално е да пуши и подухва. А за капака на главата - някой коли имат щит за да не пръска навън. На такава без щит гледам да не отварям при работещ мотор :) .

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Пон 31 яну 2022 20:08

В случая определящото е начина, по който е решено разделянето на маслените пари от картерните газове. При някои камиони например има турбина, която се развърта от струя масло, идващо по магистрала от маслената помпа и която на свой ред върти центрофуга, която едновременно отделя маслото и изсмуква принудително газовете от картера. При такъв двигател дори е възможно при отваряне на капачката да има лек вакуум, в повечето случаи отвътре не излиза абсолютно нищо, само се чува шум от въртящите се части на двигателя.

Също така един бензинов двигател, който на празен ход работи с почти затворена дроселова клапа засмуква много пъти по-малък обем въздух от един дизел. Дори само това има голямо значение за дебита картерни газове. Другия момент при бензиновите двигатели е включването на картерните газове след въздушния филтър и преди дросела, където заради съпротивлението от филтъра също има подналягане, което спомага за "изсмукването" на газовете.

При съвременните дизелови двигатели за леки коли явно за да пазят максимално DPF-а са направили системата за отделяне на маслени пари по такъв начин, че да изисква определено налягане, за да си върши работата. Когато отворим капачката на маслото на такъв двигател всички газове ще се стремят да излязат през мястото с най-малко съпротивление и както в моя случай преди много години ще опръскат с гадост всичко наблизо :mhihi

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Пон 31 яну 2022 20:31

Съвременните ДВГ са сложни агрегати с много датчици ,сензори ....един маркуч на вакуума да е цепнат и всичко се обърква .За тва и дори кадърни майстори на оглед трудно могаг да хванат проблем ,особено ако двигателя е на стероиди от сякакви добавки .

deqnak__
Автомобил: VW Golf 7 16 TDI Variant
Двигател: CXXB

Мнениеот deqnak__ » Сря 02 фев 2022 13:01

Ти отвори леко капачката за маслото да се изненадаш. Директно подскача. https://www.youtube.com/watch?v=RP8OR0816bM. Ето пример точно за 110 коня CXXB. Двигателя е добър. Вче втора година почвам експлоатация на такъв.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Сря 02 фев 2022 13:09

Отварял съм на толедото "танцува "върху гърловината ;) но има малък щит и не пръска ....много

deqnak__
Автомобил: VW Golf 7 16 TDI Variant
Двигател: CXXB

Мнениеот deqnak__ » Сря 02 фев 2022 13:39

Ако си се спрял на този двигател CXXB мога да споделя моя опит. Аз реално не съм се заглеждал много защото колата е 5 годишна. Много екстри на малко подозрителна цена. Оказва се, че точно този двигател лесно пука водния охладител на въздуха от турбото. Антифриза започва да се губи без следа. А е без следа защото влиза вътре в цилиндрите и го изгаря. Двигателя е нов и проблема все още не е известен на доста сервизи. На няколко места предложиха да отворят главата. Отидох в официалния сервиз и с голяма точност ми казаха - кулер. Но цената за част и труд при тях минава 2000 лева. Едва ли има как да разбереш за проблема от един оглед на място, но все пак имай предвид този дефект. И накрая да кажа. Това за мен е най-красивия Голф произвеждан до сега.

Потребителски аватар
papa franku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот papa franku » Сря 02 фев 2022 20:18

PzKpfW написа:Преди много години с вуйчо ми оглеждахме коли. Палехме двигателите и отваряхме капачките на маслото да видим колко духат. Накрая решихме да провериме чисто новия ми Голф какво ще направи, и той да ни е еталон. Когато отворихме капачката отвътре започна не само да духа яко, а и пръски масло да излизат :mrgreen После чувах същите истории и с други нови дизели. Та явно си е нормално.

Отдолу се намират разпределителните валове и е нормално да хвърлят пръски. Дали е нормално да духа - на времето оглеждах едно волво 2.4 петак на 200к км и при работещ двигател и отворена капачка нямаше никакви пари и духане на въздух от там. Не знам дали в уместо да сравнявам този мотор с дизел VW :mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”