Passat B7 2.0 TDI 170к.с. 2013, CFGB - Периодичен стържещ шум

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
ek7
Автомобил: CC
Двигател: CFGB - 2013

Passat B7 2.0 TDI 170к.с. 2013, CFGB - Периодичен стържещ шум

Мнениеот ek7 » Съб 29 окт 2022 18:53

Здравейте,
Връщам се от поредният сервиз без конкретна диагноза или решение.
Passat B7 2.0, 170, 4motion

Чувам следният звук, същият, като в https://youtu.be/m8qFvQ4Zu0o, само че около 30/40% по тихо при мен.

Стържещ металически и периодичен шум. Все едно нещо метално се върти и опира някъде на моменти.

Симптомите:
- Чува се вътре в купето, сякаш по-осезаемо отдясно
- Не се чува при студен двигател
- Не се чува когато пусна климатика или поне утихва драстично
- Не се чува извън колата, трябва да отвориш двигателя и да си залепиш ухото за капака, за да се усети.

Единият майстор казва, че може да е някакъв лагер.... Скоро сменях ангренаж и пистов комплект, но не се промени или изчезна този шум, понеже майстора предполагаше, че е заради някоя ролка ...

В крайна сметка под клипа има предположения, че може да е свързано с някакъв "съединител" или лагер на компресор, на климатика.
Въпросът е дали, е възможно да се смени само лагер или трябва целият компресор?

Лошото, е че трябва да мина към 500км. и я карам на късмет в момента. А в Стара Загора нямам доверен сервиз и е малко сложно с майсторите.

Имам и един страничен въпрос. Нормално ли е да се чува един високочестотен постоянен звук идващ от към задната седалка?
Предполагам, че е горивната помпа, но е по-осезаем при малко гориво в резервоара. Тук пак са разнопосочни мненията, че е за спешна смяна или не, затова питам.

Благодаря!

Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Re: Passat B7 2.0 TDI 170к.с. 2013, CFGB - Периодичен стържещ шум

Мнениеот deodriver » Нед 30 окт 2022 10:39

Компресор на климатика е проблема.При мен също го имаше този шум,но по-малко.Интересното беше,че пуснат климатик го нямаше,а при спрян го има.Хванахме го,като свалихме пистовия ремък и запалихме двигателя,нямаше шум.Смених компресора директно с чисто нов и всичко заспа.Доста В7-ци го имат този проблем.
Колкото до шума от задната седалка,да помпата от резервоара е.Вероятно е тръгнала да заминава,защото при мен почти не се чува.Колега със същата кола преди седмица я сменя,защото и неговата виеше.1023лв струва чисто нова за В7 4motion.Втора ръка е 150лв.

ek7

Мнениеот ek7 » Нед 30 окт 2022 11:13

Много полезно, Благодаря!
Той и компресора струва към 1.5к май. Това с втората ръка също е вариант, но освен по групите във ФБ не знам къде да се намери, ако се намери.
Четейки тук, се оказва, че е трябвало да ми сменят и някакъв шестограм на маслената помпа, но майстора ми каза, че не се сменяло на колите след 2010.... въобще...не знае човек на кого да вярва.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Нед 30 окт 2022 22:06

Сваляш ремъка, палиш колата и слушаш, ако го няма вече остава всичко закачено на него, може и от ролката на алтернатора да е, освен от тази на компресора.
Ако без ремък се чува остава да е нещо по ангренажа.

ek7

Мнениеот ek7 » Чет 17 ное 2022 23:31

Update:
Сменихме компресора + кондензатор (радиатор) и се оправи проблема.

Върни се в “Дизелови агрегати”