Здравейте,
Дълги години съм щастлив собственик на Golf 5, 1.9 TDI, 105 коня.
Но, наскоро колата ме остави на пътя, угасна в движение. В сервиз установихме, че турбото е със скъсана ос и рециклирахме турбото. Турбото е марка KKK. Допълнително, сменихме горивна помпа в резервоара, тъй като не се чуваше да работи при даване на контакт (чисто нова, Бош).
Сложихме рециклираното турбо и новата помпа, колата върви супер, по- добре ускорява и от преди, но се появи проблем. Колата започва да тресе след 1800-2000 оборота. Тресенето се усеща че идва от двигателя, с висока честота, само когато натискаш газта. Засега се усеща само на 3та, 4та и 5та (5 скорости). Когато спра подаването на газ, тресенето изчезва. Самото тресене леко наподобява придърпване, все едно мотора се опитва да набере обороти, но нещо не му пречи, но все пак ускорява, тресейки се. Най- вече ефекта се постига, когато превключа на съответната скорост на по-ниски обороти от необходимото.
На живи данни и максимално настъпване на колата, вс беше в нормите, само EGR-а оставаше отворен постоянно.
След ровене във форума, попаднах на една тема, в която хора с подобни проблеми изчистват EGR и се оправя. Направихме го това, проблема остана.
Преди ремонта на турбото, нямаше такъв проблем, така че може би логично е в турбината да търсим проблема. Тя е с гаранция. Може би нещо променливата геометрия не е настроена правилно.
Иначе преди този ремонт, единствено се обаждаше класическия проблем при тази кола - съединителя трака на свободна и леко притриса. Но НЕ увлича или да тресе на полусъединител.
Все пак ако някой има опит с подобен проблем, ще се радвам да сподели.
Поздрави!
Golf 5 1.9 TDI - тресене при ускорение
Re: Golf 5 1.9 TDI - тресене при ускорение
Не е проблема в ЕGR, нито в турбината.
Симптомите с тресенето под товар в тия обороти във високите предавки е сигурен знак за износен съединител. Като прибавим това което казваш, че трака на свободна, тази хипотеза е 99.9% сигурна.
Сменяй целия комплект с маховика и си ти. Просто съвпадение.
Симптомите с тресенето под товар в тия обороти във високите предавки е сигурен знак за износен съединител. Като прибавим това което казваш, че трака на свободна, тази хипотеза е 99.9% сигурна.
- ZEDYCUS
- Автомобил: VW Sharan 1_9 TDI
- Двигател: AUY 2001
- Контакти:
Залагам на някое вътрешно каре. Щом отпуснеш газта и спира тресенето.
railfan написа:Не е проблема в ЕGR, нито в турбината.
Един въпрос - износен съединител, имаш предвид самият феродов диск ли?
-
- Автомобил: АУДИ А4 Б6
- Двигател: AVF
Маховика тресе и на място и когато натиснеш съединителя звука се изменя, като угасиш колата на отворена врата без да натискаш съединителя вратата се тресе доста при палене с отворена врата също.Ако при набиране тресе а когато върнеш газта до край мигновено спира да тресе трябва да се ориентираш към каретата вътрешните.Започни от малкото зло щото маховика комплект със съединителя е цифра и ако се смени без нужда е болезнено.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
То след 2000 об/мин би трябвало ако е от маховик, да се успокои тресенето. Тресенето ( ако е от маховик) е най-силно изявено в диапазон 1600-1900 об/мин, в по-късен етап достига до към 2000 , ама след 2000 спира. И се усеща най-много на последна предавка, на четвърта - средно силно се усеща и то при неголям наклон нагоре, при смачкаване на газта- почти спира, а на трета пък - слабо до почти не.
Засега и аз съм за каре.
Засега и аз съм за каре.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Всичко сочи към карета ама много са здрави на тия "кучета". Аз бих погледнал първо тампони и най-вече долния на скоростите...
Върни се в “Дизелови агрегати”