На около 800 км. ми светна една лампичка, която указва, че е запушен DPF-филтъра. Направих това, което пише в книжката, а именно да карам колата в извънградски условия (на 4 и 5 скорост междъ 1800 и 2500 об.) за около 30 мин, за да се почисти този филтър, но нямаше ефект. На следващия ден отидох в сервиза на Сакар, където ми обясниха, че това е станало, заради лошата нафта в България. Аз зареждам в Петрол, тъй като имам Петрол карт на всички коли на фирмата. Там го изчистиха срещу 27лв. и ми казаха, че се надяват да нямам повече проблеми. Но уви, след около 200-300 км. отново светна същата лампичка, и аз отново отидох в сервиза. Там отново почистиха филтъра и ме увериха, че няма да имам повече проблеми.
След това пътувах до Варна и се върнах. Карах колата 200-300км. в градски условия и естествено лампичката пак светна. Този път отидох в сервиза на Порше БГ (на околовръстното, между с. Герман и с. Лозен) като им оставих колата. На следващия ден ми се обадиха и ми оясниха, че са почистили филтъра като са карали колата в извънградски условия. Аз очаквах да има някакъв проблем в самата кола, тъй като едва ли е нормално кола на 2500км. да се нуждае от почистване на DPF-филтъра 3 пъти. Но те ме увериха, че всичко е наред и трябва да карам колата ми всяка седмица по 50ина километра в извънградски условия.
Това разбира се е абсурдно и не ме устройва, тъй като нито имам времето, нито желанието да прекарвам полвин ден от почивката ми в безцелно каране.
Порових се малко и в интернет, за да видя дали някой е писал нещо по темата, но не успях да намеря. Има доста дискусии коя нафта е най-добрата (или най-малко лошата

И така, ако има някой с подобни проблеми или някой, който може да ми помогне ще съм му много благодарен.
Аз съм решил да не наливам повече от Петрол, а да пробвам Premium дизел на OMW - но не съм сигурен дали това е точния избор. Ако имате наблюдения кой от дизелите в България понася най-добре на автомобили с филтър за твърди частици, нека сподели.
Иначе съм много доволен от колата, но цялото удоволствие се губи при положение, че през две седмици трябва да ходя в сервиз и да плащам по 30ина лева за това "удоволствие".