Аз бих заложил на рециклирана ако е с хубави части. Тия ефтинджосите съм ги виждал колко карат.
И стига ревали че рециклираните се трошат. Примерно от въпросния митко са ми идвали клиенти и мога да кажа че турбините държат дори на извръщения с налягането .
Проблема на всички турбосервизи е друг. Всеки иска да му занесеш само турбото, свалено, в торбичка, да му е удобно. Прави турбото и е готов. Е да де ама колко неща могат да строшат една турбина.
Да помислим:
1.Неграмотен чиптунинг - мнооого често срещано явление , срещу което турбосервизите нямат никакъв шанс. Той колата не е виждал (нали му носите турбото в пликче) камо ли да знае дали колата е чипосвана неграмотно.
2. Монтаж - Колко пъти сте виждали турбо на 1z със свалено маркуче на гейта? Аз доста пъти. В комбинация с късо градско шофиране колата не влиза в сервизен режим (щото караш само на 1ва 2ра 3та) а турбината се цепи да надува.
3. Проблем с Н75 клапан - Кой турбосервиз ви е проверил дали ви работи клапан Н75? Тия неща ги проверява гаражния майстор който ви сваля и качва турбото и при когото виси колата. И как го проверяват ? Гледа се дали с VAGCOM има грешки
4.Запушен катализатор. Някой видял ли е светеща турбина на турбобензинов мотор (предполагам доста са виждали)? Един прецакан катализатор може много бели да направи.
5. Задръстен ДПФ филтър - При регенерация на такъв филтър мотора умишлено вдига темп.на изгорелите газове до почти 900 градуса. При зачестили регенерации турбината бива систематично прегрявана и се троши лесно след това. СМешното е че това става при доста нови коли. При някои модели даже маслото се пресича (пълни се с нафта) от тия регенерации
6. Лоши свещи , кофти бензинова помпа (нисък дебит), детонации, прегряване ?
7. Наливно масло от градския транспорт ?
8. Неграмотни монтиори - е тука направо може да се изпишат фермани. Най-често срещаното явление е манипулация на актуатора (вакумния клапан на турбото) . "Баце сега нали турбото е ново и аз ше ти врътна една гайка на турбото да върви повече колата" в следствие на което се получават огромни пикови налягания и турбото се троши (ако ще чисто ново от германия да е).
"Майсторите" предприемат манипулации по вакумната система на колата или пък (както скоро се изумих) слагат някви пружинки за да компенсират работата на актуатора или грешна настройка. Въобще фактора "Майстор" може да ви съсипе не само турбината но и цялата кола. И все пак като ви предложи малко по евтина цена за работа всички при него идат вместо при доказали се сервизи.
"Влязло твърдо тяло" се причислява към неграмотната майстория. При счупването на турбо, частите от старото се разпиляват навсякъде. Мноого често съм срещал части от старата турбина да минат през новата и да я строшат. Просто е нужно да се почистят много добре турбопътищата. Това обаче е много работа = много пари и затова не се прави винаги. Бях свидетел (без да посочвам имена) как "влязло твърдо тяло" строши 5 турбини за седем дена (точно за седмица).
И за вискчки тези магарии трябва турбо сервиза да ви поеме гаранция ? Айде стига. Имайте уважение към такива фирми инвестирали в стендове за баланс и техника. Това не е просто някакъв си стенд а сложна и скъпа машина.
За съжаление има добри фирми за рециклаж и други които нищо не правят. Не е редно да ги поставяте под общ знаменател. Като човек който систематично изнасилва турбини в силовия тунинг мога да кажа че рециклираните хич не са лоши стига да е направено както трябва.