Става въпрос за Пасат В3 с мотор SB - 1,6TDi.
Преди около 40х км му сваляха главата на двигателя за лепене. Беше спукана между клапаните на всички цилиндри и имаше малки дупчици около ръба на отворите на буталата.
Сега двигателя пак е разпилян за ремонт. Започна да не пали когато е топъл, а по-късно се затрудняваше и като е студен. Взе да гори масло, разхода се увеличи доста и надуваше охладителната система от където губеше и охл. течност.
Сега като го отвориха имаше няколко капки вода в 4-ия цилиндър. Главата видимо е добре ( за сега ), но ще я снимат, за да я проверят. Турбото беше омазнило доста.
Така сега на въпроса - да сваля ли турбото и да карам без него, за да удължа живота на двигателя или пак да го слагам? Ще се справи ли този мотор с купето без турбо и какви последствия би имало това?
SB - със или без турбо Пасат В3
- Petyoffy
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CBBF 2012
веселин написа:Двигателя ще се справи - ама ще си тъжен докато караш и те изпреварват разни соцвозила!
Не съм "състезател", а и повечето километри са ми в София.
Работата е там, че точно сега купувам жилище и колата остава малко на заден план. Бих искал да знам дали мотора ще се справи нормално с градските условия без турбината или да я слагам пък колкото изкара. Колата е седан и я използвам само за превоз, не я товаря.
- kombito-tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Aз не съм сигурен дали изобщо ще може да се движи тая кола без турбо. На моята веднъж й бях откачил турбото, докато се придвижа до Крафт за нова генерация, и да ми направят тръби за интеркулера - мъка... (и пушилка). Добре, че от Симеоново до Крафт ми е само нанадолно
А и защо си решил, че ако си без турбо, ще удължиш живота на двигателя?

А и защо си решил, че ако си без турбо, ще удължиш живота на двигателя?

- kombito-tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз пък мисля, че буталата са различни, и въобще тоя двигател си е направен да работи с турбо. На моя като му откачиш тръбите на турбината, и подадеш малко газ (без натоварване) и почва малко да прекъсва и не работи както трябва. Може и да си въобразявам, но така ми се струва.
М/у другото не мисля, че ще успееш да удължиш живота на вече тръгнал да си заминава двигател, като му махнеш турбото. Всъщност, живота на един двигател (особено на дизелите) зависи главно от това да се кара внимателно, докато е студен, да се слага читаво масло и поддръжка като цяло.
М/у другото не мисля, че ще успееш да удължиш живота на вече тръгнал да си заминава двигател, като му махнеш турбото. Всъщност, живота на един двигател (особено на дизелите) зависи главно от това да се кара внимателно, докато е студен, да се слага читаво масло и поддръжка като цяло.
Привет колеги, аз съм с ауди 80 SB 1.6 TDI. Незная дали е на късмет но този двигател е футия за 1.6 , не харчи масло, работи много тихо и ми е много икономично. Абе само хубави неща мога да кажа.
По въприса, аз си мисля че колегата може съвсем спокойно да си разкара турбото и да си пърка така. Вярно че е за сметка на ускоряването но той си знае.Плюса на турбо буталата е, че може и със може и без турбото. А по въпроса дали ще го запази спор няма, а при този случай мисля че е задължително да се отстрани, и вече колкото изкара. Турбото на пазара.
По въприса, аз си мисля че колегата може съвсем спокойно да си разкара турбото и да си пърка така. Вярно че е за сметка на ускоряването но той си знае.Плюса на турбо буталата е, че може и със може и без турбото. А по въпроса дали ще го запази спор няма, а при този случай мисля че е задължително да се отстрани, и вече колкото изкара. Турбото на пазара.

Върни се в “Дизелови агрегати”