Колянов вал как се отремонтира

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Иван Неделчев
Автомобил:
Двигател:

Колянов вал как се отремонтира

Мнениеот Иван Неделчев » Пет 30 ное 2007 18:56

Здравейте колеги, имам един въпрос във връзка с коляновия вал. Колата е 1.9 ТДИ мотор 1З 94г. Вече на два пъти ми се случва да ми се разваля центровката, прескача зъб на зъбчатката на вала. Първия път имаше побита шпонка на зъбчатката. Сменихме я изцентриха колата и всичко се оправи, сутрин при -5 гр. пали без проблем, изпушва бяло за момент и после всичко се нормализира. Само да допълня, че когато слагаха зъбчатката към вала имаше лек луфт. Мазаха я с някакво червено лепило, после с нов болт и затегнаха. Сега от няколко дни пак същия проблем, сутрин въртиш като луд докато запали, пуши бял пушек и въобще няма центровка. Ходих на майстор погледна и веднага ми каза проблема - износен или крив колянав вал било слабото място на този двигател. Зъбчатката на вала направо замятала. Ремонта включва вадене на вала, наваряне, стъргане и съм забравял за проблема Удоволствието струвало около 500 лв. Ако някай ми каже може ли да мина по-тънко и как, ще съм много доволен. Благодаря предварително.

Потребителски аватар
h0nda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот h0nda » Пет 30 ное 2007 19:07

виж колко стува един колянов вал в магазина по моргите и го сравани с ремонта

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пет 30 ное 2007 23:27

кажи на маистора ти и другата алтернатива-сигурно знае ,ама не му изнася:зъб4атката се сваля и на износеното място се слага поксипол,след това се слага зъб4атката и като се стяга се държи напъната в обратна посока на 4асовниковата стрелка;болта се маже с локтаит за резба и се стяга много здраво :wink:

Иван Неделчев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Неделчев » Съб 01 дек 2007 17:41

Благодаря за мненията, обаче майстора ми каза, че ако не свали и не направи вала не ми дава гаранция. Отговори ми сменяме зъпчатката, но гаранция не давам, след един месец пак при него. А някай има ли на идея колко струва вал /нов или втора ръка/. Ако е по-евтин от 500 лв. заслужава да се купи.

Потребителски аватар
kombito-tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kombito-tdi » Съб 01 дек 2007 19:35

колега както винаги niks76 е прав до болка .ако има челна кривина се взима на място и забравяш за вала .ако си купиш друг вал за този може да се пазарим :lol:

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Съб 01 дек 2007 19:59

даже и да ти подарят вал за колко ще се смени?ремонта въобще не е лек.вала е 100-150 лв втора ръка.задължително нови лагери ,масло,гарнитура за картера,някоя семеринга.според мен няма да влезеш в 500 лв.слушай колегите и карай!

Иван Неделчев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Неделчев » Съб 01 дек 2007 20:21

Още незнам състоянието на вала. Майстора ми каза, че сега в понеделник- вторник ще разглобява. Тогава ще го питам какво ще правим и мисля да му предложа, ако иска да направим зъбчатката, както ме съветвахте. Но той беше убедителен, че трябва да наваря и стърга.

Иван Неделчев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Неделчев » Нед 02 дек 2007 8:21

Колеги да ви питам, ако направим зъбчатката с поксипол при всяка смяна на ремъка как ще я сменяме. Нали това лепило ще я слепи здраво. Това означава ли, че всяка смяна на зъбчатка ще става с поксипол.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Нед 02 дек 2007 8:27

тя не се вади при смяната.сваля се само шайбата

Върни се в “Дизелови агрегати”