Въпрос за катализатор на дизелов двигател.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
fast_t
Автомобил: VW Corrado G60 1992
Двигател: PG

Въпрос за катализатор на дизелов двигател.

Мнениеот fast_t » Сря 26 дек 2007 18:40

Извинявам се предварително за темата, ама не съм наясно с дизеловите двигатели. Интересува ме по какъв начин се удостоверява, че даден дизелов автомобил има катализатор? По лепенки, документи...? Колата е изталиянска и още не е регистрирана в BG. Става на въпрос за VW Golf mk3 '91 TD с код на двигателя AAZ. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Сря 26 дек 2007 19:30

По какъв начин .... по никакъв ! Отиваш и викаш на мацката , че колата ти е със катализатор .... това намалява данъка мисля и толкова ! Ако колата не ти е супер дърта , мисля че не се задълбочават .... приема се , че няма начин да няма ....

Потребителски аватар
kombito-tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kombito-tdi » Сря 26 дек 2007 23:35

последно когато ходих в даначното по тяхната програма нямаше разлика в данька на дизелите не се влияеха от катализатора .нямаше промяна в дьлжимата сума
от тогава е изтекло доста вода и ти си питаи

Потребителски аватар
wishmaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wishmaster » Сря 26 дек 2007 23:55

На мен, пък ми казаха в данъчното - 50% намаление на данъка ако има катализатор, но срещу бележка от "оторизирана фирма" поставила или изпитала катализатора... И го платих целия.

Потребителски аватар
Maki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maki » Чет 27 дек 2007 0:31

wishmaster написа:На мен, пък ми казаха в данъчното - 50% намаление на данъка ако има катализатор, но срещу бележка от "оторизирана фирма" поставила или изпитала катализатора... И го платих целия.

И мен така ме прецакаха.Но ми казаха,че като представя бележка от оторизиран сервиз ще ми намалят данъка и ще ми върнат пари.

Потребителски аватар
Gosh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Gosh » Чет 27 дек 2007 8:47

Ня мен ми казаха донеси документ от сервиз и няма да имаш ядове занесох аз, но ако колата ти е повече от 100 коня нестава. :shock Понеже твоята не е трябва да нямаш ядове :wink:

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Чет 27 дек 2007 9:37

При регистрацията в данъчното ще те питат дали колата ти е снабдена с катализатор. Казваш им много уверено "Да" и не би трябвало да ти правят проблем... Вместо около 30 лв, ще плащаш към 15 лв. Аз направих грешката да кажа "не знам" при вписването в данъчното и сега плащам по 30-тина лв. Но не ме е яд толкова, защото катализатора вече е :bishop
И мен така ме прецакаха.Но ми казаха,че като представя бележка от оторизиран сервиз ще ми намалят данъка и ще ми върнат пари.

Няма такова нещо :lol: Държавата, в лицето на общината да върне пари :shock Ако им занесеш бележка от оторизиран сервиз, то в общината ще променят информацията за конкретния автомобил и от този момент нататък ще плащаш данък с 50% намаление.
Дори да възроптаеш, те ще те контрират, че може да си поставил катализатор в последствие ;)

Потребителски аватар
npu3pak
Автомобил: VW Passat B6 4Motion
Двигател:

Мнениеот npu3pak » Чет 27 дек 2007 10:56

На мен не са ми искали такава бележка, както казва колегата по-горе, просто казах "да" и това беше. :)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 27 дек 2007 14:05

Данъкът на Пасата е 25 лева, защото е с катализатор и е 74 кв.

Потребителски аватар
fichtenweg
Автомобил: Passat B5
Двигател: AHH

Мнениеот fichtenweg » Пет 28 дек 2007 22:24

сега като чета това с увереното "да" ми става доста смешно. Явно работата опира до това колко са изобретателни съответното данъчно/данъчен в намирането на доказателствен материал. Когато подаваш документи за 1-ва регистрация обикновено ти искат копие на големия талон. Ако съответният данъчен не е запознат просто взима документите които се изискват и пита - при което сигурно няма такъв който да каже моята кола е без катализатор, ако обаче служителят е запознат добре - ти показва копие на големия талон на вече регистрирана кола, където са маркирани три букви (не помня точно кои бяха) които трябва да показват допустимите норми на отработените газове в няколко показателя. По време на регистрацията в КАТ единици са тези които знаят и следят какви точно данни се нанасят за автомобилите им и на кое гише става това, за КАТ тази информация е абсолютно без значение затова и никой не си прави труда да я взима от оригиналните документи и да я нанася (да не говорим че служителните там надали ще се оправят с такава информация изобщо). Ако някой има инфо къде може да се удостоверят качествата на катализатора в официален пред данъчното документ, определено ще помогне на много хора.
Преди малко видях в големия талон, погледнете буква V и производните и т.1 до т.9 - ако нямате нанесено нищо по нито една от тези точки, единствения вариант е служителя изобщо да не знае за тях

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 28 дек 2007 22:39

Една информацийка - така наречените данъчни, които всъщност са служители в общинската администрация, Дирекция ПАМДТ, действат въз основа на декларираното в декларацията, която се подава на основание Закона за Местните Данъци и Такси. Т.е., ако запишеш в тази декларация, че автомобилът е снабден с катализатор, то следва да се ползва намаление при определяне на таксата МПС, ако същото е до 74 кв включително.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пет 28 дек 2007 22:56

и по силата на този закон в много мъгляв контекст е упоменато че служителят може да изиска допълнителни документи удостоверяващи наличието на функциониращ катализатор и както написах по-горе те изполват като контра довод че не е въведена никаква информация по точка V и ти искат точно както е написано "допълнителни" документи - и когато не можеш да покажеш такива ти връщат така попълнената декларация като неправилно попълнена - и тогава идва въпросът - на кого ще се оплачете че дадения служител ви е върнал или как ще направите че да минете с така попълнената декларация през дадения служител. Но така или иначе пак казвам - просто зависи от съответния служител.
Пак ще помоля някой ако вече е минал процедурата с удостоверяването на катализатора да даде инфо

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Съб 29 дек 2007 19:42

И аз ще ходя в данъчното догодина ( след 4.01.08 ) обаче имам жокер в италианският талон си пише con catalisatore :D

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Съб 29 дек 2007 20:27

при положение че в превода на оригиналните документи са споменали и тази малка подробност - за катализатора (обикновено се правят 2 копия - едното за КАТ и второто точно за пред данъчното) ще имаш добър аргумент за 50% намаление. Ако обаче разчиташ само но това че в оригиналните докс пише еди какво си - няма да е достатъчно

leon77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leon77 » Пет 04 яну 2008 8:19

здр. аз имам Г4 тди 110 зачислявам го в даначнтото;казвам имам катализатор но ми казаха че ниамало значение заштото била над 74КВ така ли е .

Върни се в “Дизелови агрегати”