Регулиране на времето на впръскване na 1,9TDI 110HP

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Регулиране на времето на впръскване na 1,9TDI 110HP

Мнениеот gogothebee » Чет 19 юни 2008 9:48

Здравейте,

Втора тема за същата кола на приятеля ми. Снощи забелязахме с VAG-COM, че на TDIGraph plugin-a времето на впръскване е грешно. Не направихме screen capture, но ето от друга графика на TDI Graph оградено с червен кръг къде се пресичаха жълтите линии при нас:

Изображение

Отдолу пишеше "Timing out of spec".

Въпросът ми е: безопасно ли е сами да го регулираме и има ли описано точно как се прави? Може ли нещо здраво да оплескаме или няма място за грешка (теоретично знаем какво правим, но не сме го правили преди). Според мен това ще свърши работа:

http://www.tdiclub.com/TDIFAQ/TDiFAQ-7.html#k

Ако имате други предложения и забележки, ще се радвам да ги споделите.

Последна промяна от gogothebee на Чет 19 юни 2008 10:39, променено общо 2 пъти.

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Чет 19 юни 2008 10:05

За запалване ли става дума или за впръскване? Защото термините "запалване", "изпреварване на запалването (предварение)" лично на мен повече ми се връзват с бензиновите двигатели, какъвто TDI очевидно не е. Може пък да съм изостанал с материала.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Чет 19 юни 2008 10:22

Да, така е. Мерси за корекцията - името на темата е сменено. Никога не съм карал дизел и не съобразих, че става въпрос именно за време за впръскване, а не изпреварване в смисъла, в който се прилага при бензинов мотор.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 19 юни 2008 10:31

Има малко повече предварение ,ама разликата е малка.По принцип като дадеш повече предварение се увеличава налягането върху боталото ,но толкова малко не е беда.Иначе за да регулираш се отвива един болт на помпата за да може да се мърда напред-назад и се гледа в графиката.Най-добре е ако я настройвате на ново да е близо до най-горната линия ,но все пак под нея.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Чет 19 юни 2008 10:37

Чудесно!

Предполагам ходът на помпата след като отвием болта е адски малък и говорим за много фина настройка? Целта дококлото и аз разбирам е да е малко под зелената линия, но около нея. Трябва да прочета внимателно (все пак колата не е моя и не ми е пред блока, иначе вече да съм изчел всичко и да е регулирана), но предполагам се гаси мотора, завърта се много малко помпата, стяга се и се тества отново?

Edit: Прави се на работещ мотор и се следи в реално време.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 19 юни 2008 10:49

Болта не е един и хода е доста голям.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 19 юни 2008 10:50

Да под зелената.Болта се развива на загасена кола :lol: Иначе настройката се прави на запалена.Точно колок се мърда не мога да ти кажа ,щото съм гледал само как ми я правят,но не Беше чак финно.Просто дори и да развиеш болта помпата не почва да се клати на свободно/то и по добре де щото на запален мотор :lol: /.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 19 юни 2008 10:56

Rabbit_TDI написа:Да под зелената.Болта се развива на загасена кола :lol: Иначе настройката се прави на запалена.Точно колок се мърда не мога да ти кажа ,щото съм гледал само как ми я правят,но не Беше чак финно.Просто дори и да развиеш болта помпата не почва да се клати на свободно/то и по добре де щото на запален мотор :lol: /.

Не подвеждай хората като не си правил тази манипулация
Ако се разхлаби много ще видиш как ти се променя сама центровката към закъснение

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Чет 19 юни 2008 11:08

Ще бележим сегашното положение и ще видим какво ще стане после. Въпрос - ако някой знае, моля да сподели колко струва това да се направи в сервиз, за да предам на приятеля ми и той да реши как да подходи? В крайна сметка аз си правя всичко сам по колата, но е бензинова и няма нищо общо с неговата, така че трябва той да си реши.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 19 юни 2008 22:16

На загряла кола става по-точна центровката. Трябва да се махне горния капак на ангренажа. Има три болтчета на колелото на помпата - те се разхлабват. После с ключ големия болт на оста го хващате и завъртате съвсем малко надясно - милиметър-два. Стягате трите болтчета освобождавате от скорост и палите. Гледате графиката, ако е много надолу въртите на обратно и така докато се уцели, но не се престаравайте всичко между двете горни линии е добре.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 20 юни 2008 7:30

Rabbit_TDI написа:Да под зелената.Болта се развива на загасена кола :lol: Иначе настройката се прави на запалена.Точно колок се мърда не мога да ти кажа ,щото съм гледал само как ми я правят,но не Беше чак финно.Просто дори и да развиеш болта помпата не почва да се клати на свободно/то и по добре де щото на запален мотор :lol: /.

Я кажи как местиш центровката на 110 коньова кола, като е запалена, че ми стана интересно.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Пет 20 юни 2008 8:09

Дизелите са ми далечни, но предполагам колегата andonov има предвид, че заради налягането в помпата има вероятност тя да иска да се завърти сама в едната посока? Няма проблем и да гасим между опитите... Последно?

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 20 юни 2008 8:33

Няма.Само да не иде много в закъснение, че при 2-3 АТДЦ колата не пали - върти все едно няма компресия. :wink:

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Пет 20 юни 2008 9:52

Има различни центровки на помпите, в смисъл на различни места са болтовете.
Едните са както колегата zinoto го е написал - предполагам при по-новите помпи, другите са по-старите(дори при AAZ е същото) - два болта под колелото на помпата, а другите два са нааа.......абе няма как да го обясня, трябва на снимки.
Аз съм си правил сам центровката на моя Пасат, на другия ни Б5 АФН както и на колегата Рабит.
Та малко като мръднеш помпата много се усеща на графиката, но трябва да се предвиди като затягаш, че отива към предварение.
Не е сложно.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Пет 29 авг 2008 7:21

Чак сега се сетих за темата и реших да добавя, че се справихме. Аз не участвах, че имах работа, но се включих в последния момент да гледам. Процедурата не беше особено лесна според приятеля ми - казва, че зацепване на ролката на помпата с части от милиметъра разлика давало голямо отклонение. В крайна сметка всичко се оправи, но честно да кажа нямаше особена разлика след реглажа. А им отне няколко часа :)

Върни се в “Дизелови агрегати”